Autor Wątek: Lelit William PL72 - recenzja  (Przeczytany 13596 razy)

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1934
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Lipiec 2021, 18:51:28 »
Film jest o demontażu młynka a nie o opisanej przeze mnie modyfikacji, stąd może niejasność.
Przeróbkę (w pełni odwracalną) robimy w ten sposób, że:
-rozkręcamy młynek tak jak na filmie


-gdy mamy w ręce plastikowy panel z pokrętłem odkręcamy tylko śrubę oznaczoną ramką (a nie cały mechanizm jak na filmie). Po jej odkręceniu możemy wymontować pokrętło i kulki:


Przekładamy jedną kulkę i sprężynkę "na wewnętrzny krąg"-pokazuje to czerwona strzałka...
kulki.jpg

I skręcamy całość z powrotem...
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2021, 19:49:58 wysłana przez skansen »

Offline mac47

  • Wiadomości: 5
  • Młynek: Baratza Virtuso+
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Lipiec 2021, 09:33:32 »
Dzięki za odpowiedź.

Czy chodzi o zmianę położenia sprężynki tak jak pokazuje strzałka?



W moim egzemplarzu strzałka wskazująca ustawienie nie jest na środku stopnia. Czy to może świadczyć o jakiejś wadzie?


Jak u Ciebie zmiana o jeden stopień przy tych samych pozostałych parametrach wpływa na czas uzysku? Moim zdaniem dobry młynek do espresso powinien dawać możliwość modyfikacji o 2-3 sekundy przy jednym stopniu nie mówiąc już o młynkach stepless, a u mnie w przypadku PL72 zmiana o jeden stopień sprawia, że czas zmienia się o ponad 10 sekund. Już w Baratza Virtuoso+ nieprzeznaczonej do espresso jeden stopień to jakieś 25 mikronów, a w Wiliamie to 15 mikronów czyli jak się okazuje nie wiele lepiej.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2021, 09:38:54 wysłana przez mac47 »

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1934
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Lipiec 2021, 10:35:54 »
Dzięki za odpowiedź.

Czy chodzi o zmianę położenia sprężynki tak jak pokazuje strzałka?
Tak, ale tylko jednej, żeby blokada działała na obu obdwodach.

W moim egzemplarzu strzałka wskazująca ustawienie nie jest na środku stopnia. Czy to może świadczyć o jakiejś wadzie?
Pokrętło wygląda OK, wypustki na pokrętle to nie stopnie a pomoc w regulacji

Jak u Ciebie zmiana o jeden stopień przy tych samych pozostałych parametrach wpływa na czas uzysku? Moim zdaniem dobry młynek do espresso powinien dawać możliwość modyfikacji o 2-3 sekundy przy jednym stopniu nie mówiąc już o młynkach stepless, a u mnie w przypadku PL72 zmiana o jeden stopień sprawia, że czas zmienia się o ponad 10 sekund. Już w Baratza Virtuoso+ nieprzeznaczonej do espresso jeden stopień to jakieś 25 mikronów, a w Wiliamie to 15 mikronów czyli jak się okazuje nie wiele lepiej.
Przy zmianie grubości trzeba też dostosować czas mielenia, inaczej wychodzą rzeczywiście spore różnice bo zmienia się nie tylko grubość ale i doza. 

Można też wyjąc całkiem kulki i uzyskać w ten sposób regulację bezstopniową. 

Offline mac47

  • Wiadomości: 5
  • Młynek: Baratza Virtuso+
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Lipiec 2021, 13:50:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Przy zmianie grubości trzeba też dostosować czas mielenia, inaczej wychodzą rzeczywiście spore różnice bo zmienia się nie tylko grubość ale i doza. 

Akurat z tym nie mam problemu bo używam wagi z dokładnością do 0,1 grama i pomimo to, przy tej samej dozie i zmianie kliku o jeden, uzyskuję czas różny o ponad 10 sekund. Więc nie wiem czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak czy ten młynek taki już jest. Swoją drogą nie wiem czemu producent nie dał większej ilości stopni regulacji skoro jest to takie łatwe do uzyskania.

A z tą sprężyną po tej wskazówce to już nie kompletnie nie rozumiem. :sciana: Bez rozkręcenia i objerzenia tego albo jakiegoś dobrego poradnika wideo się chyba nie obejdzie.

Offline martinovic

  • Wiadomości: 67
  • Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat SSP, DF 64 + SSP MP, Ceado E37J, Comandante NB
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:09:53 »
I had same problem with mine, impossible to exactly dial in some coffees because of large steps and freeplay in plastic grind adjustment. Awkward grind adjustment and huge runout (0.1mm which was impossible to completely shim) were reasons to put the grinder away. Otherwise grinder with small footstep, fast, reasonable retention nice dose consistency, but overall performance did not match demands for  grinding specialty single origin coffees.

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1934
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:20:39 »
Bez rozkręcenia i objerzenia tego albo jakiegoś dobrego poradnika wideo się chyba nie obejdzie.
Może taki poradnik nakręci Stefanus Goana ( https://www.youtube.com/c/stefanusgoana ). Możesz też zerknąć na grupy Lelita na FB na których te mody były opisywane. Ciężko mi napisać coś więcej. Wydaje mi się, że jakbyś rozkręcił mechanizm regulacji to miałbyś obraz...

Offline mac47

  • Wiadomości: 5
  • Młynek: Baratza Virtuso+
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Sierpień 2021, 10:59:05 »
Skansen Nie widzę tu tej sprężynki, możesz zaznaczyć na obrazku gdzie ona jest?

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 1934
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Lelit Wiliam PL 72, Sage BCG820BSS Pro Grinder
Odp: Lelit William PL72 - recenzja
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Sierpień 2021, 23:10:47 »
Sprężynki są "pod kulką", one ją wypychają.
springs.png

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi