Autor Wątek: młynek do kawy idealny ?  (Przeczytany 24128 razy)

Offline lax

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: ISOMAC
  • Młynek: Mazzer,La San Marco,Aristarco,i kilka prototypów
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Lipiec 2014, 14:16:23 »
około 4-7 gram
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2014, 11:43:10 wysłana przez lax »

Offline lax

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: ISOMAC
  • Młynek: Mazzer,La San Marco,Aristarco,i kilka prototypów
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Sierpień 2014, 17:46:28 »
Witam  -  kolejny etap budowy młynka  żarna pokryte TiN struktura mono warstwowa Azotek Tytanu (powłoka zapobiega zużyciu przez ścieranie  zmniejsza wzrost temperatury w czasie tarcia ,przeznaczona do materiałów spożywczych .
Dwie fotki przed pokryciem i po , cdn :)

(złoty kolor to pokrycie azotkiem tytanu)

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Sierpień 2014, 23:41:03 »
Wow młynek robi naprawdę wrażenie :D

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Wrzesień 2014, 05:43:37 »
Rozumiem, że te pokrycie wykonałeś w polsce ? Gdzie i za ile jeśli można zapytać ?

Offline lax

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: ISOMAC
  • Młynek: Mazzer,La San Marco,Aristarco,i kilka prototypów
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Wrzesień 2014, 18:05:12 »
Proszę bardzo :
Warszawa ul.Dorodna 16 (Instytut Chemii i Techniki Jądrowej)
robią 11 powłok cena raczej na setki dokładne wyceny na miejscu


Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Wrzesień 2014, 18:34:26 »
Tz - masz 11 warstw tego azotku ( dobrze rozumiem ?)

Offline lax

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: ISOMAC
  • Młynek: Mazzer,La San Marco,Aristarco,i kilka prototypów
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Wrzesień 2014, 22:04:02 »
moje żarna pokryte są   metodą TiN  ,typ katody Ti ,struktura mono warstwowa,kolor złoty ,do skrawania,tłoczenia,formowania,tarcia
jest jeszcze 10 innych struktur jakie robią na inne materiały i zastosowania

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Wrzesień 2014, 23:42:01 »
Kojarzysz jaka jest grubość tego pokrycia?
Zastanawiam sie czy ma to wplyw na orginalną ostrość. W końcu to pokrycie delikatnie doda materiału...

Takie tam wieczorne rozmyślania
LMWDP #469

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Wrzesień 2014, 05:26:45 »
Jak pokrywamy ostry kant to dalej mamy ostry kant ;)

Offline lax

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: ISOMAC
  • Młynek: Mazzer,La San Marco,Aristarco,i kilka prototypów
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Wrzesień 2014, 07:31:04 »
tak właśnie tak są ostre  :Bicz:

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Wrzesień 2014, 08:50:23 »
Grubość wartswy 4-5 mikrometrów zazwyczaj wychodzi.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Wrzesień 2014, 09:42:52 »
Jak pokrywamy ostry kant to dalej mamy ostry kant ;)

A rzeczywiscie powstaje zaokraglenie na kancie ;) watpie zeby tu odgrywalo role bo na wodnych kamieniach
nikt tego nie ostrzyl ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Wrzesień 2014, 10:00:30 »
:) wszystko w kwestii ostrości to grubość tej dodatkowej warstwy.

Chromu np. na ostrej krawędzi nie kładą bo nie dają gwarancji że zaraz nie odpadnie. Robisz na własne ryzyko - jak coś ma stać w gablocie to będzie OK. Jak ma być używane to może być słabo.

A moje pytanie jest czysto techniczne, bo strasznie mnie ciekawi jaka jest rzeczywiście ta grubość i jak jest z przyczepnością tego materiału do podłoża, zwłaszcza na kantach. I czy ten azotek tytanu jest bezpośrednio na stali czy może jest tam jakiś "podkład". No i jak ze ścieralnością tego materiału - w sensie ziarno kawy go nie zniszczy, ale co jak żarna się spotkają i zaczną o siebie trzeć? Innymi słowy czy trzeba strasznie uważać - czy może nie?

@lax - masz jakieś techniczne szczegóły?
LMWDP #469

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Wrzesień 2014, 12:09:50 »
Ta powłoka ma właśnie ograniczać zużywanie się żaren. Tytan jest dużo twardszy niż stal z której wykonane są żarna, stąd zabezpiecza się nim jej powierzchnię. Grubość warstwy to jakieś mikrony, po za tym nie jest to powłoka nakładana jak lakier - tytan wnika w strukturę stali. Chromowanie to raczej zabieg mający nadać powierzchni ładnego wyglądu i nie zabezpiecza jej przed mechanicznym zużywaniem.
Zaokrąglenie to może jest widoczne, ale pod mikroskopem elektronowym...W praktycznym działaniu o pogorszeniu się właściwości żarna nie ma mowy i nie ma nawet co tego roztrząsać jak rurkę od Rocketa... ;)
Są jeszcze inne powłoki - np. Diamond like carbon, ale to już metoda hardcorowa i hi-endowa używana do zabezpieczania narzędzi lub stosowana do pokrywania drogich zegarków - odbywa się w wysokiej temperaturze, przy dużym ciśnieniu i jest drogie.

Poniżej przykład powierzchni pokrytej tytanem oraz diamond like carbon, wykonanej przez znajomego z niemieckiego forum oraz home-barista.com, który zajął się modyfikacją młyna Versalab. Robi wrażenie co ? :D

« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2014, 12:14:18 wysłana przez Metiu »
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek do kawy idealny ?
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Wrzesień 2014, 12:49:51 »
Ja tam nie roztrząsam - po prostu chciałbym co nieco szczegółów technicznych - bo a nóż a widelec się to przyda w jakiejś renowacji :D

Czyli te powłoki "wżerają się" w materiał bazowy?? Porównując do chromu - nie jest to warstwa na powierzchni - tylko raczej scala się w jedność?
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi