Autor Wątek: Cafflano® Kompresso  (Przeczytany 13197 razy)

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 163
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: 1Zpresso MYM54; JX Pro
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Lipiec 2021, 12:55:45 »
Bardzo się mnie podoba zakupiony wynalazek, bo wreszcie kawy mleczne serwowane PŻonie zbliżyły się smakiem do kawiarnianych :P Pytanie żółtodzioba, czy wodę z menzurki przeciskamy tylko raz, czy można odciągnąć tłok (czy tam dać mu się nieco podnieść) i tłoczyć jeszcze raz? Bo taki "pojedynczy przebieg nie chce mi dać właściwego IMO urobku (z 13,5 g kawy powinienem wysączyć ok. 27 g naparu?).

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4716
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Lipiec 2021, 15:55:58 »
Wody trzeba lać jakieś 1,5 centymetra przed końcem zbiorniczka, a jak dojdziesz do końca z tłokiem to przytrzymaj przynajmniej z 5 sekund, jeszcze woda się sączy. Podniesienie tłoka raczej będzie skutkować kanałami w ciastku, więc ekstrakcji dobrej raczej z tego nie będzie. 27 - 30 g uzysku to standard u mnie.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2021, 16:12:48 wysłana przez krystians »

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 163
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: 1Zpresso MYM54; JX Pro
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lipiec 2021, 16:39:24 »
Wody trzeba lać jakieś 1,5 centymetra przed końcem zbiorniczka,

Na zbiorniczku jest podziałka, która kończy się na 60 ml, więc rozumiem, że mam nalać więcej?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4716
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lipiec 2021, 17:41:04 »
Na podziałkę nie patrz, nalej tyle żeby uszczelka od tłoka weszła bez chlapania, czyli ok 1,5 cm od brzegu. U mnie przynajmniej podziałka nie jest zgodna z faktyczną ilością wody i nalewać trzeba więcej.

Offline sew83

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Ecm mechanika iv profi
  • Młynek: Ecm s-automatic 64
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Sierpień 2021, 20:38:23 »
Dzisiaj pierwszy raz eksperymentowałem z kompresso i wrażenia bardzo pozytywne.
Jednak w porównaniu z kolba przy tej samej kawie dosyć spora kwasowość wyszła. Zastanawiam sie jak to ograniczyć?

Kawa średnio palona, doza 13.5 grama ( wyszło 27 gram)  gotującą woda prosto z czajnika, bez nagrzewania.
Mielenie takie samo jakie normalnie używam w kolbie ale przy dozie większej (15gr kawy na 30gr wody)
Wygląd i crema z kompresso wyszło bardzo podobne do shota z ekspresu, jednak ta kwasowość była zdecydowanie większa.

No i lepszy tamper i jakis lejek by sie przydał….

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4716
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Sierpień 2021, 22:27:01 »
Jak jest kwaśna to znaczy, że niedoparzona.

1. Nie przeciskaj od razu. Zostawiasz na kilkanaście sekund po zalaniu.
2. Potem zaczynasz delikatnie dociskać, aż pojawią się krople i  utrzymania takiego połowicznego ciśnienia, po kilku sekundach przeciskasz mocniej, na koniec jak już dobijesz do końca to trzymasz jeszcze przynajmniej z 5 sekund.
3. Miel drobno i nie ubijaj zbyt mocno.

Jak poszukasz, to gdzieś ja i inne osoby w tym wątku opisywaliśmy zaparzanie dokładnie.

Offline sew83

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Ecm mechanika iv profi
  • Młynek: Ecm s-automatic 64
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #81 dnia: 01 Wrzesień 2021, 12:53:49 »
Heh....skonczylo sie uszkodzeniem koszyka  :sciana: wyciskalem na wadze i przy docisku 52 kg kompresso się rozwaliło...wydawlo mi sie ze 9 bar powinno wytrzymac a tu niespodzianka.....
Można gdzieś dokupic uszkodzony element (basket sie ukruszył, o dziwo prysznic się nie wygiął)?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4716
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Wrzesień 2021, 16:56:11 »
Hmm, u mnie się nic nie działo, choć ponad 50 kg nacisku niepotrzebne jest raczej, producent zaleca bodajże 35 kg. Może zgłoś reklamację, może jakaś wada produkcyjna elementu. Zgłoś się do sklepu gdzie kupiłeś.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi