Autor Wątek: Cafflano® Kompresso  (Przeczytany 32846 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maj 2018, 15:51:59 »
Czyli jest crema!
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano[emoji768] Kompresso
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maj 2018, 15:54:25 »
Jest, uzyskuje się bez większych problemów i to całkiem ładną, o drobnej, gładkiej strukturze. Nawet raz wyszedł tygrysek na ziarnach, kilka dni po paleniu .

Tak, mniej więcej wygląda crema, już po lekkim zamieszaniu.
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2018, 16:17:41 wysłana przez krystians »

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maj 2018, 00:06:59 »
A możesz tę samą kawę porównać z ekspresu i kompresso?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maj 2018, 01:30:45 »
Mogę przy jakiejś okazji, może jak będę u Gorana. Dwie takie próby robilem, ale na przemiałach z ekspresu pod większe dozy ustawione. Obie wyszły gorzej niż z ekspresu, i obie były niedoparzone. Myślę że wprawna ręką zrobi lepsze i bardziej powtarzalne espresso maszyną. To nie jest konkurencja dla ekspresu. Dla mnie służy głównie do eksperymentów z wydobywaniem różnych aromatów z kawy.  Ja nie mam potrzeby posiadania ekspresu, ani robienia espresso w domu. Filtry i moka zupełnie zaspokajają moje domowe potrzeby. Niestety nie zawsze ciekawość. To jest zabawka ciśnieniowa dająca sympatyczne napary i pewne pojęcie o tym co można ziarna wyciągnąć. Zajmuje malo miejsca i jest prosta w budowie i obsłudze.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2018, 01:37:17 wysłana przez krystians »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano[emoji2400] Kompresso
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Wrzesień 2018, 13:55:43 »
Po ok. 2 tygodniach użytkowania jestem w miarę kontent z tegoż ustrojstwa. Całkiem powtarzalne espresso (uważam, że bez naciągania). Zarówno ciemny owocowy blend jak i jasna Kenia wychodzi przyzwoita. Namielam NitroB z RedClixem. Trochę się pobawić trzeba.

Jak będę pamiętał to zrobię kilka fotek z przecisków, a może i zaprezentuję jakieś video.

Dla posiadaczy podpowiem tylko, że najlepiej sprawdza się woda lekko poniżej punktu wrzenia.

Gdybym miał wybierać Kompresso vs Prismo to na ten moment zdecydowanie produkt Cafflano. Właściwie te porównania tak z d... W kompresso rzeczywiście przeciskamy się przez stampowane ciacho, a w prismo przemiał lata jak chce.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Wrzesień 2018, 13:07:48 »
Aktualne espresso miesiąca od deskowych.

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrzesień 2018, 23:33:45 »
Dzięki za opis wrażeń. Właśnie zamierzam nabyć bo jest do jutra promocja w coffeedesk'u. Ziomek na kozarobikawe też poleca, pisze że sprawia się lepiej niż kawiarka.

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Wrzesień 2018, 02:59:19 »
Kurczę, ja upchałem 20g, wagę mam zepsutą czy co? Czy może te 15g jest potrzebne żeby była tam jakaś przestrzeń w "kolbie"?
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2018, 03:06:08 wysłana przez Yodziash »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano[emoji2400] Kompresso
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Wrzesień 2018, 06:09:32 »
Ja ledwo 15-16g mieszczę w sitku - zależy też od ziarenek (dla mnie najlepiej sprawdza się 12-13g). Zasada poprawnego espresso tak jak w normalnej kolbie. Jak ciśniesz wodę przez 15g przemiału to w pojemniczku/filiżance/kubeczku masz mieć mniej/więcej 30g syropu, w czasie ok 25-35s wraz z preinfuzją. Jak wszystko zrobisz cacy to język da Ci znać. Baw się.

PS. Mam nadziej, że nie upychasz przemiału na siłę -  wsypuję / tampuję / upycham / wsypuję / tampuję / upycham ;D
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2018, 06:20:27 wysłana przez GrizzzLee »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5084
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Wrzesień 2018, 14:06:54 »
A jak to wypada w porównaniu z kolbą? Próbował ktoś dwóch shotów postawionych obok siebie?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Wrzesień 2018, 18:40:13 »
A jak to wypada w porównaniu z kolbą? Próbował ktoś dwóch shotów postawionych obok siebie?
Mam co prawda Classica II, ale poprawne shoty z tego cisnę. Postaram się zrobić takie porównanie.

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Październik 2018, 17:25:32 »
Gadżet jest rzeczywiście ok. Parę dni temu zrobiłem porównanie kawiarki stalowej (z wodą podgrzaną wcześniej do 90st) z kompresso i zdecydowanie to drugie lepsze.
Dwie uwagi: niestety nie mogę się pozbyć pewnej delikatnej goryczki (jak z kawy po turecku).
Dwa: przy 10kliku (od zblokowania rączki) woda przelatuje mi dosyć swobodnie przez kawę, o jakimś wielkim ciśnieniu nie ma tu mowy. Poważniejsze opory zaczynają się dopiero przy 8 kliku ale kawa się już przepala. Temperatura koło 97st.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Październik 2018, 17:35:45 »
Ja nie mam problemu z goryczką, podejrzewam że u Ciebie może się robić kanał jeśli używasz 20 g kawy i ubijasz po kawałku. Spróbuj mniej kawy - tak żeby przed ubiciem była mniej więcej na równi z brzegiem i ubij tylko raz ale poziomo. W zależności od kawy powinno to być między 13 (dla średnio palonej)a 15 g (jasnopalonej). Żeby uzyskać odpowiednie ciśnienie trzeba mielić drobniej niż do espresso.

Jak nalejesz wody poczekaj z 15 sekund zanim zaczniesz przeciskać. Na początku i na końcu działaj z mniejszą siłą. W ten sposób zmniejszysz ryzyko kanałowania i nadekstrakcji. Pamiętaj że ekstrakcja pod dużym ciśnieniem przebiega bardzo dynamicznie, dlatego trzeba dopilnować każdego elementu procesu zaparzania, aby rezultat był poprawny.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2018, 17:44:52 wysłana przez krystians »

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Październik 2018, 00:56:48 »
20g nie ma tu wiele do gadania bo robiłem i 12g. A jaką dajesz temperaturę?

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Październik 2018, 07:00:34 »
Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi