;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1080500 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1240
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7155 dnia: 20 Lipiec 2021, 23:16:11 »
A ja chciałam zapytać, jakie kawy Synestezji sprawdzają siię Państwu w kafetierce? :-)

Jutro napiszę trochę o najnowszych produktach mojej linii..

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1206
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7156 dnia: 21 Lipiec 2021, 09:15:41 »
@Antonio, być może w tym szaleństwie jest metoda. Osobiście stronię od stricte włoskich pomysłów, szczególnie w letniej porze gdy mam ochotę na owoce. Ale chyba skusiłbym się na twoją interpretację włoskiego stylu. Czy mylę się stwierdzając, że ostatnie palenia są już nieco ciemniejsze?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 144
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7157 dnia: 21 Lipiec 2021, 09:58:24 »
@Antonio pewnie, odrobinę ciemniejszy wypał na Kolumbii czy Brazylii, tych nie najwyższych lotów, może być ciekawy i dobrze się sprzedawać, ale chyba szkoda kaw ciekawych,  ich bukietów aromatów i smaków na tradycyjne włoskie espresso. Mnie ono jednak nie podchodzi, zbyt ordynarne - gorycz i ziemistość dominuje. Co do kwasowości Twoich kawek, to bez przesady - to raczej znak firmowy niż wada [emoji3]. Zresztą przy dobrym ekspresie w jakimś sensie można to kontrolować przez ustawienia temperatury. Nie to, że kwasowości nie będzie, ale zmienia się balans między kwasowością i goryczą, a tym samym charakter kawy.
Jak masz coś z ciemnych eksperymentów, to daj znać chętnie podjadę. Ostatnio ustawiłem  preinfuzję  + E61 na 20 sekund i nawet ciemne klimaty delikatnie wysuptelniały, ale nie do przesady....

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 81
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7158 dnia: 21 Lipiec 2021, 22:46:02 »

Oprócz Londrina jest też parę bardzo fajnych pozycji z Brazylii.

Kto wie, czy z powodu niskich temperatur w roku przyszłym nie  zdrożeje kawa brazylijska? Jeśli brazylijska zdrożeje inne pewnie też,  jak to już bywało wielokrotnie.
   
Tu więcej szczegółów:
https://dailycoffeenews.com/2021/07/12/frost-hits-brazilian-coffee-lands-extent-of-damage-not-yet-known/?fbclid=IwAR2x51s29dVMqPkyHeJ0CFr0HsR6s3roVczJ7zVxGcp3ius8hJ830lw_OWg

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8184
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7159 dnia: 23 Lipiec 2021, 12:28:01 »
[zdrożeje kawa brazylijska?

Dość często w ciągu ostatniej dekady mieliśmy takie komunikaty. Finansiści zarabiają na cenowych histeriach. Niestety, nie jest to fair ale jakoś musimy z tym żyć.

Czy mylę się stwierdzając, że ostatnie palenia są już nieco ciemniejsze?

Tak, poprzeczkę troszeczkę podniosłem w przypadku najbardziej popularnych blendów, ale efekty są dalekie, bardzo dalekie od ciemnych kolorów wielu włoskich palarni. Myślę, że jak zwykle zaskoczyło mnie upalne lato i jak zwykle wszystko się wtedy zmienia: stan ziarna, jego początkowa temperatura, klimat w jakim pracuje palnik itp. Ale też świeże ziarna są najczęściej bardziej jędrne, mają więcej gęstego kwaśnego potencjału i to wymaga po prostu mocniejszego potraktowania ciepłem. Tak czy owak, kusi mnie takie spontaniczne pójście na całego. Zobaczymy co z tego wyjdzie :).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8184
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7160 dnia: 23 Lipiec 2021, 19:45:30 »
No i wykrakałeś @ROSS JB . Podobno rynek arabiki wzrósł w ciągu ostatnich trzech dni prawie się podwajając. Podobno to największe od 6 lat takie zachowanie. Ale to nie ze względu na pogodę w Brazylii t raczej ze względu na szajbę nowego porządku świata. Zaczynam się obawiać, bo dotyka to konkretnych kwot na zakupy.

Nie wiem czy już jest w sklepie czy jeszcze czeka w kolejce na pracę dobrej duszy, ale Synestezja ostatnio wymodziła specialty superblend do espresso... Niezbyt jasne palenie więc rasowe espresso z tego wyjdzie. Kawa składa się z naturalnej Etiopii i naturalnej Kolumbii. Próbowałem i polecam :).
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2021, 19:57:55 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi