Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274644 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #465 dnia: 22 Czerwiec 2016, 15:51:04 »
Odpowiedź bez sensu, bo naturalne mleko bez laktozy nie istnieje, poza jednym wyjątkiem jakiegoś morskiego ssaka. Tylko nie pisz, że jest jeszcze mleko sojowe, kokosowe, bezlaktozowe itp. A na glukozę i galaktozę, laktoza rozpada się dopiero w jakimś jelicie pod wpływem enzymu laktaza.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #466 dnia: 22 Czerwiec 2016, 16:37:19 »
Czy ja gdzieś napisałem, że takie mleko jest naturalne ? Ale widzę, że masz gorszy dzień i wmawiasz mi słowa których nie użyłem, więc więcej nie będę się dzisiaj wypowiadał. Luz chłopie, ja pędzę obierać pyszne truskawki  :szampan:

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #467 dnia: 22 Czerwiec 2016, 18:42:25 »
Nie używam sojowego itd.  Czasem kupuję mleko bez laktozy i tyle. Piszecie tutaj że zwykłe mleko po podgrzaniu parą staje się słodkie bo laktoza ulega rozkładowi na cukry proste. Ok.. Zrozumiałe...  Ale ja pytam dlaczego mleko które jest pozbawione laktozy staje się również słodsze skoro nie ma czego w nim rozłożyć na cukry :-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #468 dnia: 22 Czerwiec 2016, 18:53:25 »
dlaczego mleko które jest pozbawione laktozy staje się również słodsze skoro nie ma czego w nim rozłożyć na cukry

Bo w mleczarni biorą zwykłe mleko, dodają enzym, i rozkładają laktozę na cukry proste. Bilans węglowodanów przed i po jest taki sam, zmienia się tylko budowa molekularna ;)




LMWDP #469

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #469 dnia: 22 Czerwiec 2016, 18:54:07 »
Aha. :-D

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #470 dnia: 24 Czerwiec 2016, 15:10:21 »
bzyczki czy nawet ubijaki [...] nie daje naturalnej słodyczy mleka spienionego parą pod dużym ciśnieniem.
Mistrzyni Polski Baristwów oraz moje skromne kubki smakowe mamy odmienne zdanie. Poza tym, jeśli chodzi o podgrzewanie, aby mleko pozostało(sic!) słodkie po spienianiu nie wolno go przegrzać. Przekroczenie 70°C zwiększa gorycz i nadaje mleku metalicznego smaku.

Używając ubijaków i bzyczków właśnie na to trzeba zwracać największą uwagę aby mleka nie gotować, tylko podgrzać.

Offline bartesss

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: KitchenAid Artisan
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #471 dnia: 01 Sierpień 2016, 09:46:31 »
Cześc,

My ostatnio używamy mleka koziego. Dużo zdrowsze i bardzo dobrze przyswajalne. Czy miał ktoś z was do czynienia z tym mlekiem w latte art?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #472 dnia: 01 Sierpień 2016, 10:48:27 »
Spienić możesz każde mleko, ostatnio nawet kwaśne się udało.  :ogien: Kwestia rysowania nim to już tylko czas poświęcony na ćwiczenia.
LMWDP #469

Offline bartesss

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: KitchenAid Artisan
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #473 dnia: 02 Sierpień 2016, 11:08:07 »
kawka.jpg
Wczorajsze próbki z malowaniem. Teraz kolej na trenowanie rozety :-)
Generalnie pijemy tylko mleko kozie. Z ciekawości robiłem latte art z mleka łaciate 3.8. (3.2 białka).
Rysowanie faktycznie identyczne jak z mleka koziego (kwestia dobrego spienienia i poprawnego espresso) tyle że smak już nam nie podchodzi.
Mleko gotuję na gazie do 65 stopni i spieniam ręcznym mikserem do mleka. Konsystencja jogurtu jest. Teraz czekam na dyszę od Rancilio SILVIA i zobaczę jak to będzie szło z ekspresu...
Ma ktoś z was Gaggie Classic? Może jakieś doświadczenia...
Pozdrawiam

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #474 dnia: 02 Sierpień 2016, 13:38:42 »
Kwestia rysowania nim to już tylko czas poświęcony na ćwiczenia.
Albo wykałaczka jak widać.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #475 dnia: 23 Listopad 2016, 19:51:20 »
Mój pierwszy tulipan 😄



Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #476 dnia: 24 Listopad 2016, 01:32:06 »

Offline mynisha

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: De'longhi Magnifica S Ecam 22.360.b
  • Młynek: De'longhi Kg 89
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #477 dnia: 28 Listopad 2016, 14:11:48 »
kocham latte  :taktak:

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #478 dnia: 21 Luty 2017, 20:21:04 »
@mathu jeszcze trochę i będzie jak Twoje ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #479 dnia: 21 Luty 2017, 21:26:26 »
Ostatnio oceniałem latte art w innym temacie wiec, zeby nie byc gołosłownym dam próbkę:
Poranna rutyna (trochę postało, stąd tekstura)


Poranne cortado 4oz:


Bonus, "ekspres" Ambiano z Aldiego i prawie dwuminutowe spienianie ;)



WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi