Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274218 razy)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #330 dnia: 24 Marzec 2016, 21:48:26 »
Pewnie w ARCu to powyżej 30s.
I nie na oko tylko na czuja. Dosłownie.
Jak dzbanek robi się gorący to już.  ;)

Lobo_M

  • Gość
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #331 dnia: 02 Kwiecień 2016, 21:27:38 »
A ja polecę kilka razy obejrzeć sobie filmiki z postu numer 177 w tym temacie.
Szukam tych filmików, ale chyba już ich nie ma

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #332 dnia: 03 Kwiecień 2016, 01:11:36 »
Jak nie ma jak są. Są zarówno w rzeczonym poście (via vimeo) jak i na you tube (też w którymś wątku wstawiałem, może nawet w niniejszym). Verve Coffee Roasters o spienianiu i o malowaniu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #333 dnia: 03 Kwiecień 2016, 08:38:17 »
Są,  ale via Tapatalk ich nie widać.
LMWDP #469

Lobo_M

  • Gość
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #334 dnia: 03 Kwiecień 2016, 08:39:32 »
No i wszystko jasne, dzięki

Offline Bertzilla Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: Fiorezatto F4 Nano; Hario Slim MSS-1
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #335 dnia: 11 Kwiecień 2016, 12:30:52 »
Dobry wszystkim,
Dawno mnie nie było. Skoro o filmikach mowa - stawiacie coś na YT? Ja się odważyłem, mimo że jeszcze pewnie duuuuuuuuuuuuuużo nauki... chętnie bym posłuchał jakichś krytycznych uwag (byle konstruktywnych) - no i popatrzył na "miszczów" bo pewnie tu takich wielu... Pozdrówki
Poniżej linki z prośbą do admina o uaktywnienie:




Pozdrówki, Jorg
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 13:01:33 wysłana przez DrUsagi »
za dobre uczynki zostaniesz słusznie ukarany

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #336 dnia: 11 Kwiecień 2016, 13:00:06 »
wystarczy "S" z https://* wywalić i działa z automatu :)
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #337 dnia: 11 Kwiecień 2016, 15:40:32 »
chętnie bym posłuchał jakichś krytycznych uwag
Czy aby nie trzymasz krzywo dzbanka? Sprawdź w lusterku, albo lepiej poproś kogoś aby zerknął prostopadle, gdy malujesz, na poziom dzbanka. Jeśli tak, to będziesz miał odpowiedź na pytanie: dlaczego wszystkie tulipy skręcają lub gubią swoją symetrię.

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #338 dnia: 11 Kwiecień 2016, 20:15:06 »
Tak z ciekawości...  :-) . Po co tyle razy wybierać tackę.? Nie wystarczy po zrobieniu kawy.?  :-D

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #339 dnia: 11 Kwiecień 2016, 21:28:21 »
a ja mam pytanie, które nurtuje mnie od próbowania kawy w kawiarence Tchibo - czym różni się zwykłe mleko od "mleka dla baristów"? Jeśli chodzi o kwestie smakowe i wyglądowe (choć tu mogą zawinić umiejętności baristy) raczej ogarniam, ale tak ... hmmm... składowo jakaś różnica?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #340 dnia: 11 Kwiecień 2016, 21:40:41 »
Ma trochę więcej białka, chyba. Cappuccino piję bardzo rzadko, ale z mleka dla baristów było gorsze niż z mleka pasteryzowanego.

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #341 dnia: 11 Kwiecień 2016, 22:26:53 »
mleko dla baristów jest słodsze i lepiej się spienia chyba właśnie przez dodatkowe białki ;) ogólnie syf kiła i mogiła. Krowy nie dają mleka dla baristów :D dają zwykłe :D co nie zmienia że mam zawsze dwa takie pod ladą na wszelki wypadek jakby te krowowe postanowiło się zpsuć niespodziewanie:D

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #342 dnia: 12 Kwiecień 2016, 08:17:27 »
To co dają krowy nie ma w dzisiejszych czasach  żadnego znaczenia, bo po obróbce to co trafia do sprzedaży jest przeważnie zubożone o jedne składniki a sztucznie wzbogacone o inne.

Mleko dla baristów różni się właśnie zawartością białka. Typowe UHT, bez większego znaczenia jaką ma zawartość tłuszczu, ma białka w okolicach 3-3,2%.

Mlekowita w swoim produkcie pn. Mleko Kuchmistrza chwali się o 10% większą zawartością białka, na poziomie ... 3,3%. Tyle to ma Łaciate UHT 0,5%.

Chyba liderem na polskim rynku jest spotykana w Makro RIOBA "dla baristów" o zawartości 3,8% białka.

Włoskie normy INEI wskazują na świeże mleko z minimalną zawartość białka na poziomie 3,2%, a tłuszczu 3,5%.

http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

Cytuj (zaznaczone)
What kind of milk shall be used?
The experiments carried out by the Italian Espresso National Institute produce clear evidence that the milk used for Certified Italian Cappuccino shall be fresh cow milk and have 3.2% minimum protein content and 3.5 % minimum fats. This is the only kind of milk that can guarantee a high quality sensory profile.

Sam używam tylko lidlowego Pilosa 3,2% Świeżego czyli z lodówki. Smak i efekty spieniania bardzo mi pasują. Z tego co czytałem na opakowaniu, to przynajmniej jeszcze w zeszłym roku produkował to Łowicz.

Na rynku jest jeszcze jeden ciekawy produkt pod kątem cappu - Łaciate Junior, tłuszczu 3,8%, białka 3,2%. Ma jedną wadę jak dla mnie, jest UHT.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2016, 08:32:09 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #343 dnia: 12 Kwiecień 2016, 10:04:05 »
Jeśli używam a używam do spieniania tylko i wyłącznie Hej 1,5 %.

Offline Stonish Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #344 dnia: 12 Kwiecień 2016, 10:17:30 »
Dobry wszystkim,
Dawno mnie nie było. Skoro o filmikach mowa - stawiacie coś na YT? Ja się odważyłem, mimo że jeszcze pewnie duuuuuuuuuuuuuużo nauki... chętnie bym posłuchał jakichś krytycznych uwag (byle konstruktywnych) - no i popatrzył na "miszczów" bo pewnie tu takich wielu... Pozdrówki
Poniżej linki z prośbą do admina o uaktywnienie:

*Link1*

Pozdrówki, Jorg

Nie znam się na tym, ale super się to oglądało! Więcej takich!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi