Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274266 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #300 dnia: 02 Luty 2016, 20:52:34 »
W jaki sposób mam spienić mleko na cappuccino?
W jakim sensie na cappuccino? 100ml mleka spienione do objętości 125ml? Mam nadzieję, że nie masz na myśli bombolino?

Im bardziej chcesz spienić mleko, tym dłużej trzeba napowietrzać. Na dwa potrzeba tyle aby starczyło na dwa: i piany, i mleka w ogóle.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #301 dnia: 03 Luty 2016, 12:20:29 »
Czy do cappuccino nie powinno byc tak, ze po spienieniu na gorze mam nie rozmieszana pianke, a na dole normalnie napowietrzone mleko jak do latte?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Luty 2016, 12:25:16 »
Czekaj bo się pogubiłem. Może ktoś wyjaśni czy do latte art i do capuccino nie robimy taki sam rodzaj spieniania?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #303 dnia: 03 Luty 2016, 12:36:14 »
ze po spienieniu na gorze mam nie rozmieszana pianke
Nie! To jest właśnie bombolino :ohyda:

Sztywna piana fuj. Ani to jeść, ani wypić.

Cappuccino, powinno składać się z espresso i pięknie spienionego mleka. Na gładko, lśniąco, bez bąbli i suchej piany. Mleko o odpowiedniej temperaturze i konsystencji jest najsłodsze i najbardziej miękkie w smaku.
Jako punkt wyjścia można przyjąć włoski standard: 100ml mleka spienione do objętości 125ml. To naprawdę niewiele. 1cm piany po chwili odstania to maks -- zależy też od średnicy filiżanki, ale +/-.

Do latte i innych flatłajtów można jeszcze delikatniej spienić, tak prawie wcale.


latte art
Latte art to nie napój, a nazwa ozdabiania kaw mlecznych. Nazwy mlecznych kaw to np. cafe latte, latte macchiato, café au lait itd.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2016, 12:40:14 wysłana przez donkiszot »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #304 dnia: 03 Luty 2016, 13:12:04 »
Latte art to nie napój


No to chyba oczywiste. Pytałem bo jak sam napisałeś do jednego i drugiego potrzebny jest "jogurt" a nie sztywna piana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #305 dnia: 03 Luty 2016, 13:24:07 »
Latte arty możesz odprawiać i na cappu i na latte i na czym chcesz. Jogurt też może być bardziej i mniej gęsty ;)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #306 dnia: 03 Luty 2016, 19:57:33 »
OK, czyli to co starałem się zawsze osiągnąć jako mleko do latte było mlekiem do cappuccino (zwiększenie objętości mleka o 50% ale bez warstwy piany na górze) O0

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #307 dnia: 03 Luty 2016, 21:10:11 »
25% ;)

Piana będzie, kilka sekund i jogurt się rozwarstwia, delikatna pianka idzie w górę, mleko w dół.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #308 dnia: 10 Luty 2016, 19:55:57 »
Po zmarnowaniu kilku litrów mleka jedynym moim osiągnięciem było zagotowanie mleka.
Zrezygnowany postanowiłem  zgodnie z sugestiami w wątku użyć wykałaczek i zatkałem 4 otwory zostawiając 1 w swojej Astorii.
Już za pierwszym podejściem udało mi się zawirować mlekiem jak na filmikach. Mleko również zostało ładnie spienione, o czym śpieszę poinformować  :taniec:
Teraz można pracować nad pożądaną konsystencją oraz stopniowo usuwać wykałaczki.

Offline boddekk

  • Wiadomości: 3
    • przepisy na kawe
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #309 dnia: 17 Luty 2016, 17:49:24 »
Świetne porady dotyczące Latte Art dajecie. Według mnie wyróżniamy dwie główne metody ozdabiania kawy. Pierwsza to malowanie wzorów mleczną pianką, sosami oraz syropami smakowymi. Używa się do tego wykałaczek bądź innych baristycznych przyrządów. Drugi sposób zaś nosi nazwę free pour latte art. Polega na manipulowaniu spienionym mlekiem, wlewanym do espresso z niewielkiego dzbanka. Osobiście wolę ten drugi sposób.

Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #310 dnia: 18 Luty 2016, 21:25:55 »
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/jak-zrobic-dobra-kawe,193659.html

A co powiecie o tym? "(...) kawa będzie pozbawiona cremy, która jest NIEZBĘDNA, by robić takie piękne wzory (...)"

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #311 dnia: 19 Luty 2016, 11:45:24 »
Taki dzień jak co dzień

W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #312 dnia: 16 Marzec 2016, 16:49:02 »
Czy ktoś z was próbował kiedyś spieniać mleko roślinne (nie sojowe, tylko np. ryżowe, migdałowe)? Da radę? Spieni się ładnie?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #313 dnia: 16 Marzec 2016, 21:15:19 »
3xtak

Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #314 dnia: 17 Marzec 2016, 23:07:07 »
A co powiesz na to, Spinaczu? :3

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi