Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274246 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #240 dnia: 11 Styczeń 2016, 18:49:11 »
U mnie kiedyś było. Początkowo rewelacyjne. Potem zaczęli oferować coraz większą wodę i ludzie przestali kupować. Zwinęli interes jakieś 3 lata temu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #241 dnia: 11 Styczeń 2016, 18:52:33 »
A ja spieniam 1.5% prawdziwe z Biedronki. Spienia się, że hejjjjjjj

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #242 dnia: 11 Styczeń 2016, 19:10:00 »


macie u siebie w miastach mlekomaty? Podobno tam mleko jak za dawnych lat.

Popłuczyny nie mleko. Rzeczywiście nie jest uhate ale na mleku "jak za dawnych lat" zbierała się śmietana, to nie chce się nawet zsiadać.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Styczeń 2016, 20:18:23 »
Na Brodowinie mam zawsze śmietankę po otwarciu szklanej butelki. Bardzo dobre mleko.
W młynie: ziarna

Offline kikinki Kobieta

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: frenchpress, drip
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #244 dnia: 13 Styczeń 2016, 20:38:52 »
Pracuję w sieciowej kawiarni - wydaje mi się, ze dysza ma większe znaczenie niż rodzaj mleka.
Latte Art można zrobić na świeżym 3,2% zwykłym, chudym UHT 0,5%, sojowym, bezlaktozowym. Kwestia praktyki i przerobienia kilkunastu litrów mleka.
Mi rysowanie jeszcze nie wychodzi(ciągle etap czosnku, plemników i cebuli) ale idzie w dobrym kierunku ;)
Do latte  art u nas raczej teksturują mleko niż spieniają tzn. mamy rozróżnienie na różne style podgrzewania i spieniania.
Teksturowanie robimy tak by mleko się kręciło w dzbanku (najlepiej dysze oprzeć na dzióbku i utrzymywać kąt 45 stopni) na początku centymetr pod powierzchnią przy 80-100 stopniach dysze wsunąć głębiej (tak 2 centymetry od dołu dzbanka i centymetr-dwa od ścianki) ale dalej ma się kręcić a przy 120/140 stopnaich zakręcić dysze i ją wyciągnąć.
Przy teksturowaniu tworzy się mikropianka, którą łatwiej rysowac niz sztywną pianką od cappuccino (w mojej sieciowce do cappu jest sztywna, błyszcząca pianka). Jeśli przy wlewaniu mleka do dzbanka zrobią się bąble to można je usunąc teksturowaniem przez kilka sekund.
Co do polerowania: uderzanie słuzy do pozbycia się bąbli z mleka i oddzielnia mleka od pianki (używam tego, jesli mam juz odpowiedni poziom pianki w latte i muszę dolac mleka bo wlałam za mało) a kręceni łączy mleko z pianką (używam tego jak mam za mało pianki w latte).

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #245 dnia: 13 Styczeń 2016, 20:44:47 »
Coś Ci się chyba stopnie pomyliły.

 
W młynie: ziarna

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #246 dnia: 13 Styczeń 2016, 20:49:52 »
Kolega podaje raczej farenhajty.

Offline kikinki Kobieta

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: frenchpress, drip
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #247 dnia: 13 Styczeń 2016, 20:51:08 »
Huh, tak się juz przyzwyczaiłam do Fahrenheitów, że zapomniałam :))
spieniamy do 26-37C, wylaczam dyszę przy 48  Club 60 C

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #248 dnia: 13 Styczeń 2016, 21:29:52 »
w mojej sieciowce do cappu jest sztywna, błyszcząca pianka
Praca jak praca, ale nie przywiązuj się do tego bo :ohyda: To nie jest cappu w rozumieniu definicji i smaku również.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Styczeń 2016, 21:43:57 »
Praca jak praca, ale nie przywiązuj się do tego bo  To nie jest cappu w rozumieniu definicji i smaku również.

Taka sztywna pianka przypomina mi automaty i raczej kawę nic nie mająca wspólnego z capu.

Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #250 dnia: 14 Styczeń 2016, 08:55:35 »
Mam nadzieję, że mnie nie wywalicie stąd z tym pytaniem, dotyczy latte artu, ale nie od strony mleka, tylko...kawy. Tak, żeby rysować, na wierzchu kawy musi być crema i właśnie w tym problem.

Mój ekspres robi cremę właściwie aż za dobrze. Wychodzi dość gruba, nawet nie idzie jej zamieszać porządnie, a gdy próbuję cokolwiek narysować, wychodzą brzydkie kratery. Mleko spienia się nie najgorzej :) Może doradzicie mi, gdzie tkwi problem - wina ekspresu czy nieodpowiednie zmielenie kawy? Dodam, że ekspres, na którym uczę się w domu, nie jest z najwyższej półki. Próbując latte artu w pracy, na ekspresie duuuuuuużo droższym (tak, nie powiedziane, że lepszym), crema wychodzi bardzo delikatna, przyjemna w temacie, ale z kolei mleko pieni się tak, że zanim cokolwiek zrobię, z dzbanka do filiżanki leci kleks piany, który niweczy wszystkie plany.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #251 dnia: 14 Styczeń 2016, 08:57:12 »
Jeden film zastępuje milion słów. A tak szczerze nagraj coś opublikuj łatwiej będzie można pomóc.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #252 dnia: 14 Styczeń 2016, 09:30:50 »
Jak manfred napisał - nakręć to i pokaż,

Ja bym obstawiał sitka z wytwornica piany a nie z normalnymi dziurkami i zbyt mocno spienione mleko.
LMWDP #469

Offline Amanda Kobieta

    • -
  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Zellmer Piano/Franke Evolution Plus/Astoria Perla
  • Młynek: La Cafetiere
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #253 dnia: 14 Styczeń 2016, 10:45:16 »
Ok, więc nakręcę wieczorem i podeślę :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #254 dnia: 14 Styczeń 2016, 15:00:15 »
Tak, żeby rysować, na wierzchu kawy musi być crema i właśnie w tym problem.
Nie musi być, nawet na herbacie się da.

Jeśli masz za dużo cremy to naparzaj do czegoś innego i przelewaj do docelowej -- rozmiesza się i trochę zostanie na ściankach.


Jeśli w pracy wpada Ci kleks, to znaczy, że już się mleko rozwarstwiło, albo za dużo piany, mniej napowietrzaj.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi