Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274324 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Grudzień 2015, 08:38:09 »
Otwierasz zawór pary. Włączysz przycisk pary. Wyleci woda a potem zacznie trochę pary. Zakrecasz. Jak para ma temperaturę to znów odkrecasz. Znów będzie trochę wody ale zaraz już para. I na tej parze już powinno być ok. Zakrecasz podstawiasz kubek i spieniasz.
LMWDP #469

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Grudzień 2015, 20:15:04 »
Trochę poćwiczyłem i jest już znacznie lepiej, wczoraj i dziś udało mi się zrobić bieda latte art. Natomiast przed chwilą chciałem zrobić gorącą czekoladę i znowu coś zrobiłem źle, bo para była mokra (wyło jak zarzynana świnia i obryzgało mnie czekoladą :()

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Grudzień 2015, 20:20:18 »
Chyba trzeba dyszę mocniej zanurzyć a następnie jak się rozbuja mleko szybciutko acz delikatnie podnosić do charakterystycznego tryyyyssyyyytryyy. I dalej bujać a potem obniżyć i polerować.  :picardpalm:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #183 dnia: 20 Grudzień 2015, 21:01:45 »


wyło jak zarzynana świnia

Jak zawyje z mleka nic nie będzie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #184 dnia: 20 Grudzień 2015, 21:03:29 »
Ale przy czekoladzie chyba powinno wyć. Chyba, że ktoś chce napowietrzoną czekoladę, to wtedy nie.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #185 dnia: 20 Grudzień 2015, 22:05:13 »


wyło jak zarzynana świnia

Jak zawyje z mleka nic nie będzie.
Ano, za mało wypuściłem wody i wyszła mokra para.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #186 dnia: 20 Grudzień 2015, 23:01:10 »
Nie znam się na mokrej parze, ale generalnie wyjąca dysza, to nienapowietrzone mleko. Gdybyś spieniał właśnie, to znaczy, że się jeszcze nic nie spieniło i trzeba delikatnie dzbanek w dół, aby złapać powietrze.

Natomiast podczas grzania czekolady, to normalne, że wyje, bo po co ją spieniać?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #187 dnia: 20 Grudzień 2015, 23:18:07 »
bo po co ją spieniać?

Żeby była z pianką :pycha:
Mi czekolada spienia się dużo gorzej niż mleko, ostatnio rozpuszczam czekoladę w minimalnej ilości ciepłego płaskiego mleka i uzupełniam spienionym.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #188 dnia: 20 Grudzień 2015, 23:36:17 »
Uzupełnienie spienionym to słuszna koncepcja. Samej czekolady bym nie spieniał, bo można się nieźle pochlapać, a przy tym i tak nie spienimy jak trzeba.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #189 dnia: 21 Grudzień 2015, 02:05:18 »
Może i racja że nie ma sensu używać dyszy, super wychodzi mi czekolada w ubijaku Bialetti, jest idealnie wymieszana (najpierw grzeję na płycie i wstępnie mieszam łopatką z Aero) i wychodzi udana pianka na całej objętości, a przy tym nic się nie brudzi.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #190 dnia: 21 Grudzień 2015, 10:23:35 »
Nie mówię, że nie ma sensu używać dyszy, tylko spieniać z czekoladą, niech sobie wyje.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #191 dnia: 21 Grudzień 2015, 10:26:15 »
Jeśli robię czekoladę to zawsze spieniam ją dyszą. Kwestia operowania ilością pary i nic nie pryska a pianka na wierzchu przyprawia dzieciaki o euforię ;-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #192 dnia: 21 Grudzień 2015, 11:05:52 »
Chyba też kwestia gęstości.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Grudzień 2015, 12:29:12 »

Offline vini Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #194 dnia: 21 Grudzień 2015, 15:07:20 »
Cytat: mathu
[/quote
ooo, pięknie, gratuluje!



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi