Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274432 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Październik 2015, 15:32:45 »
I tu pytanie - czy to kwestia kawy/cremy czy braku umiejętności w spienianiu/polewaniu.
Ta część mleka, ktorą wlewasz zanim zaczniesz malować, to walka o kontrast. Kolor cremy, to inna rzecz, tu masz zabielenie mlekiem.

Czyli pewnie jednak źle spieniam że tyle mleka się leje zanim malować się zacznie. Musze zobaczyć jaki efekt będzie jak odleję trochę przed zalaniem kawy.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Październik 2015, 15:41:30 »
Raczej skupiłbym się na delikatniejszym zalaniu na początku (obserwuj creme jak się zachowuje jak, jak mleko ją pochłania, a jak pozostawia niemal nienaruszoną) i późniejszym rozpoczęciu malowania.

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Październik 2015, 15:45:47 »
Ja po wielu próbach doszedłem empirycznie że najlepsze mleko do Art to laciate junior ale może dlatego że mam 2 małych kibiców   miotla i każde mleko pochłoną...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Październik 2015, 17:37:08 »
Na jakim zdjęciu?

Offline Magelenka

  • Wiadomości: 99
  • Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Październik 2015, 18:11:02 »
Ah wybacz...

Czy dobrze spienione mleko daje taki efekt jak na załączonym zdjęciu? Tzn czy po odsunięciu łyżeczką mleka powinno być widać kawę czy może cała kawa powinna mieć jogurtową konsystencję albo choćby jej znaczna część? Bo wydaje mi się, że mam zbyt wodnistą kawę... dobrze mi się wydaje?
Modyfikuj wiadomość
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2015, 18:13:51 wysłana przez Magelenka »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #170 dnia: 10 Październik 2015, 19:02:06 »
To zależy od tego co lubisz i jaka jest powierzchnia filiżanki. Trzeba też pamiętać, że mleko się momentalnie rozwarstwia i z każdą minutą będzie inaczej.

W każdym razie, możesz mieć piany na górze od 0 do kilku centymetrów. Wzorcowe cappuccino według INEI to 100ml mleka spienione do objętości 125ml. WCE od tego roku zrezygnowało z cappuccino na rzecz kawy mlecznej, czyli standardy się powoli rozmywają, prywatne preferencje i smak idą na pierwszy plan.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #171 dnia: 10 Październik 2015, 21:51:39 »
Znowu mi coś wyszło o/ kroczek po kroczku ;)


Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #172 dnia: 10 Październik 2015, 22:26:52 »
wygląda mi to na za dużo piany a za mało jogurtu ;)
Postaraj się krócej napowietrzać a dłużej utrzymywać wir i będzie lepiej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #173 dnia: 10 Październik 2015, 22:36:02 »
Raczej za mało dynamiki na końcu...

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Październik 2015, 18:50:10 »
Tak dziś po południu naszło mnie na flatwhite czy jak to się tam zwie;-)
Ręka się trzęsie coś...
W młynie: ziarna

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Październik 2015, 20:00:13 »
Pięknie! "Zazdraszczam" ...
Ręka Ci się trzęsie, bo dźwignią machać musisz ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #176 dnia: 26 Listopad 2015, 18:20:34 »
Potrzebuje pomocy, obejrzałem miliard filmów o mleku, ćwiczyłem na wodzie z płynem i ciągle mam problem :( Zawsze otrzymuje mało pianki ale za to gęsta, taka typowa pod cappuccino, ciężko nią malować. Nie ma bąbli jest gładka powerzchnia tylko jest jej mało, jakieś rady?
Dodam że fazę napowietrzania robię praktycznie cały proces spieniania.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2015, 18:24:58 wysłana przez slusar_o2 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #177 dnia: 26 Listopad 2015, 18:36:41 »
Ja ostatnio poprawiłem moje malowanki dzięki tym filmom. Pierwszy to w zasadzie formalność - spienianie. Ale drugi - lanie mleka - skorygował mój błąd. Teraz mleko leci cały czas takim samym strumieniem. Poprawił się kontrast.





Rezultat:

« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2015, 18:40:38 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #178 dnia: 26 Listopad 2015, 19:58:15 »
dzięki tym filmom
Uważam te powyższe filmy za najlepsze dostępne w necie jakie kiedykolwiek widziałem. Można je oglądać tysiąc razy i nadal podpatrywać. Polecam!
Do tego jeszcze te z Leszkiem w roli głównej, te kręcone przez forumowe fundamenty ;)

A co do problemu ze spienianiem, to polecam oglądać i słuchać. Słuchać spieniania.
Polecam też zrobić sobie test objętości ze 100ml mleka powinniśmy otrzymać ~125ml spienionego mleka. To oczywiście tylko punkt wyjścia, ale daje jakiś pogląd na ilość piany do cappu.

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #179 dnia: 19 Grudzień 2015, 14:32:09 »
Jak dokładnie powinienem zrobić miejsce w bojlerze w SBDU na przygotowanie pary? Zawsze mam raczej mokrą parę, dopiero po drugim cyklu grzania w trybie pary jest lepiej, więc robię coś źle.

W trybie kawowym bojler będzie oscylował wokół 100 stopni, wtedy w trybie kawowym po otwarciu dyszy pary często leci trochę wody pod ciśnieniem. Powinienem włączyć tryb pary, otworzyć dyszę, wypuścić ciśnienie które już jest tam zgromadzone, a potem dalej trzymać otwartą dyszę i czekać aż bojler zacznie się grzać i zacznie lecieć więćej wody, odlać jej trochę (ile? mam bojler 500 ml), zamknąć dyszę, poczekać aż lampka zgaśnie, wypuścić trochę mokej pary i już robić? Ile powinienem odlać tej wody?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi