Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274254 razy)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Wrzesień 2014, 22:18:59 »
Manfred - ważniejsza dla kawiorzy jest zawarość białka, a pasteryzowane - w mojej opinii lepiej też smakuje.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Wrzesień 2014, 22:26:10 »
Piątnica czy jakoś tak?

Spieniałeś mleko UHT Hej 3,8% czy tylko tak Ci się wydaje że najlepsze są 3,2.

Dokładnie - Piątnica :)

Z 3,8 testowałem Łaciate Junior - całkiem całkiem się spieniało ale bez jakiejś rewelacji. Ja właśnie widzę różnicę między UHT, a nie-UHT.
A ilość tłuszczu chyba aż tak ważna nie jest. Gdzieś czytałem, że właśnie łatwiej spieniają się te mniej tłuste mleka. Z tym, że po prostu nie smakują tak dobrze (z tym się zgadzam). Mam jednak za małą praktykę żeby potwierdzić te kwestie z autopsji ;)

Offline piotr Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropres, Bialetti Brikka, Sama Export, La Cimbali m21
  • Młynek: Dienes, Concept KM5120, Mazzer S.J
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #77 dnia: 27 Wrzesień 2014, 11:51:25 »
W mleku ważna jest zawartość białka im wyższa tym lepiej się spienia. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc kawa z mlekiem o wyższym % tłuszczu będzie smaczniejsza

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Wrzesień 2014, 21:56:08 »
Krowie białko? Phi... Wolę tłuszcz.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Wrzesień 2014, 08:51:50 »
ważna jest zawartość białka im wyższa tym lepiej się spienia
W sklepach z odżywkami dla sportowców są preparaty o składzie "100% białko serwatkowe" może takie coś do mleka dosypać ?

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:22:49 »
Ono tez jest z mleka
W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:24:38 »
A nie lepiej kupić ekspres który pod tym względem sprawdzi się najlepiej hmm tylko który?  :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:46:24 »
Ale szukamy smaku czy doznań wizualnych?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:47:01 »
A nie można tego połączyć?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Wrzesień 2014, 10:04:02 »
Kierunek dyskusji wskazuje na to, że te dwie sprawy trochę się rozjechały. :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Wrzesień 2014, 10:41:43 »
Manfred - nawet lama czy slajer za ciebie tego nie zrobi.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Wrzesień 2014, 21:05:03 »
Wiem ale sprzęt w jakimś stopniu może diabolicznie pomóc. Kiedyś a nawet teraz jest takie powiedzenie że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf. Być może ale wysokie iso użyteczne strasznie pomaga.Wracając do tematu. Spieniam mleko w całkowicie inny sposób niż na filmach jutuba. I powiem szczerze smakuje mi moje spienianie jogurtowe choć chyba dalekie do art.

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Październik 2014, 19:21:55 »
Cappu przed kolacją i próby nowego wzorka :p


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Październik 2014, 20:41:08 »
Niezły bajer.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Październik 2014, 22:35:29 »
Cappu przed kolacją i próby nowego wzorka :p
Najpierw fale, potem rozetka i serce na koniec?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi