Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 274287 razy)

skansen

  • Gość
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #870 dnia: 07 Październik 2022, 20:31:25 »
Screen z instrukcji, którą się sugerowałem.
Ja tu widzę nowe, ciekawe funkcje. M.in. licznik zaparzonych kaw  :ok:

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #871 dnia: 08 Październik 2022, 10:31:43 »
Może to wina złych filiżanek :) bo wczoraj sobie takiego aniołka ustrzeliłem :redface:

Ten dzbanek chyba masz niewłaściwy. Wymień go na taki zwężający się do góry.

@skansen Wczoraj już wysłałem zapytanie do ASCASO w sprawie tego oprogramowania i czekam na odpowiedź od Jordi. Mają wolne a więc pewnie odpowiedź będzie w poniedziałek.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Online Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #872 dnia: 08 Październik 2022, 12:58:49 »
Ten dzbanek chyba masz niewłaściwy. Wymień go na taki zwężający się do góry.

Coś tam się zwęża, kupiłem bo ma jakiś tam wskaźnik.

20221008_114242.jpg

Ale jak trzeba to się kupi inny czy może takie coś masz na myśli.

https://www.konesso.pl/product-pol-1640-Dzbanek-do-spieniania-mleka-Motta-0-35l-CZARNY.html

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #873 dnia: 09 Październik 2022, 02:06:19 »
Dzbanek nie jest zły. Patrząc jak resztka piany osadziła się na ściankach w dzbanku na wcześniejszym zdjęciu, to jest ona zbyt sztywna. Albo faza napowietrzania była zbyt długa albo mleko zostało przegrzane albo jedno i drugie. Mleko po spienianiu ma być lejące. Zobacz na filmiki, które umieściłem kilka postów wcześniej.

Online Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #874 dnia: 09 Październik 2022, 07:17:00 »
Patrząc jak resztka piany osadziła się na ściankach w dzbanku na wcześniejszym zdjęciu, to jest ona zbyt sztywna.
Dziękuję to jest super podpowiedz, muszę na to zwrócić uwagę.

mleko zostało przegrzane
Raczej nie, mam podobne dzbanki bez tego wskaźnika wtedy używałem termometr bo dłonią to ja nie wyczuję odpowiedniej temperatury, dlatego kupiłem taki i pilnuję tego by temperatura była OK


Zobacz na filmiki, które umieściłem kilka postów wcześniej.
Tak z półtora roku patrzę oglądam zniechęcam się, myślę że już wiem i na końcu bach "aniołek" mi wychodzi :lol2:
Już nawet nie policzę ile litrów płynu do naczyń zużyłem.

Cóż wychodzi na to że swoje kawy muszę pić bez malowania.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #875 dnia: 09 Październik 2022, 11:01:46 »
Nagraj filmik jak spieniasz i jak wlewasz mleko do filiżanki, to możne coś więcej się uda podpowiedzieć.
Ja na Zelmerze Piano jakoś spieniałem i nawet łabądki malowałem, a po przesiadce na HX przez długi czas nie mogłem dyszy okiełznać - próbowałem z zatykaniem otworków, zmianą końcówek na takie 3 i 4 otworkami i nic. Aż dopiero raz czy dwa mi się udało i załapałem o co chodzi - odpowiedni ustawienie dzbanka po dyszą (kąt dzbanek - dysza), tak żeby łatwiej wprowadzić mleko w wirowanie. Tylko słuchając wskazówek też myślałem że to ma myć wir jak w tornado - nic bardziej mylnego, po prostu ma być widać, że mleko się w dzbanku kręci i tyle. Kierowanie się proporcją o ile objętość mleka ma się zwiększyć, też nie jest dobre, bo mleko po spienieniu ma być nadal "lejące" - absolutnie nie może być sztywne, więc lepiej napowietrzyć mniej niż za bardzo. Kiedy jest za mało - jak po wlaniu mleka do espresso nie powstaje beżowe "tło" na powierzchni, tylko mniejsze lub większe skupiska bardzo delikatnej pianki.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #876 dnia: 09 Październik 2022, 11:16:16 »
Tylko słuchając wskazówek też myślałem że to ma myć wir jak w tornado
Kurcze, ja zawsze ustawiam dzbanek żeby jak najbardziej wirowało. Ale efekty ciągle dalekie od oczekiwanych. Ostatnio kierowałem się objętością, ale to fakt, że wtedy za dużo wpuszczałem powietrza i robiła się po prostu piana - w kawie wyczuwalne dwie warstwy. Ostatnio spieniam mleko owsiane "barista" czy jakoś tak, tu mi wychodzi jogurt najlepiej. Na zwykłym mleku gorzej. MUszę poćwiczyć z mniejszym wirem.
I zgadzam się z @GostRado - pojemność dzbanka i ilość w nim mleka ma znaczenie. Jak robiłem na takim najmiejszym - za szybko się grzało, za mało kręciło, wychlapywało. Teraz mam ten największy na dwa capu jest ok. ALe jak naleję za mało mleka to też nie wychodzi najlepiej nie mogę zanurzyć głębiej dyszy, za dużo powietrza łapie.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #877 dnia: 09 Październik 2022, 11:33:52 »
Najprostsze wyjście to pić bez mleka :):):)

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #878 dnia: 09 Październik 2022, 14:28:22 »
Tylko trochę trudno malować wzorki bez mleka ;)

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #879 dnia: 09 Październik 2022, 20:47:01 »
Najprostsze wyjście to pić bez mleka
Piję espresso od paru lat, nigdy mnie z mlekiem nie interesowało aż do czasu. Spróbowałem raz i dwa i... mi zasmakowało do porannej kanapeczki albo kaszki jaglanej. No co ja poradzę :-D
A i żona przy okazji uszczęśliwiona więc parę plusów jest ;-)

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #880 dnia: 10 Październik 2022, 15:28:12 »
A i żona przy okazji uszczęśliwiona więc parę plusów jest ;-)
A jak żona dostanie serduszko na kawie namalowane, to dopiero zapunktujesz :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #881 dnia: 10 Październik 2022, 16:51:44 »
A jak żona dostanie serduszko na kawie namalowane, to dopiero zapunktujesz
Moja już jest wniebowzięta z samego spienionego mleka.
I zgadzam się z @GostRado - pojemność dzbanka i ilość w nim mleka ma znaczenie.
Dalej eksperymentuje z Elektrą dokupując dzbanek 200ml.

Chyba będzie ze mnie manlatteart [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2022, 16:56:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 205
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #882 dnia: 10 Październik 2022, 19:51:30 »
a próbowałeś robić tak jak w mojej instrukcji?
powinno wyjść (w zależności od kierunku patrzenia) jabłko albo "szlachetna część ciała" ;)
Chociaż coś na kształt jabłka już ci wyszło - tylko to taka odmiana o pociągłym kształcie :P

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #883 dnia: 10 Październik 2022, 20:09:36 »
a próbowałeś robić tak jak w mojej instrukcji?
powinno wyjść (w zależności od kierunku patrzenia) jabłko albo "szlachetna część ciała" ;)
Chociaż coś na kształt jabłka już ci wyszło - tylko to taka odmiana o pociągłym kształcie :P
Za mało wykonuje prób, bo żona nie wyrobiłaby z "przerobem", a trening czyni mistrza.

Tak się zastanawiam, czy objętość filiżanki do cappuccino ma znaczenie. Chodzi mi o to, że np. 30g espresso, to jaka optymalna by była objętość filiżanki? Jestem w trakcie poszukiwań, bo mam tylko 200ml i jedną większą?
》tertium non datur《

Offline Matius22

  • Wiadomości: 456
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #884 dnia: 10 Październik 2022, 20:20:56 »
Odnośnie nauki to płyn do mycia naczyń jako mleko, a zamiast espresso kakao. :)

Co do filiżanek - do cappuccino najlepiej mi pasuje 200ml, jest wtedy idealna proporcja mleko - kawa. Jeśli robię z podwójnego espresso no to wtedy 300ml. :)
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2022, 20:24:05 wysłana przez Matius22 »
Chcesz mieć swojego Umikota? Potrzebujesz wydruku modów do DF64/83 lub innego „kawowego” wydruku 3D? Pisz priv!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi