Autor Wątek: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie  (Przeczytany 56965 razy)

SwiezoWypalana.pl

  • Gość
Usunięto na żądanie Autora
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 17:55:49 wysłana przez Spinacz »

Offline Krzyszτof Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
    • Forum o herbacie
  • Ekspres: Drip
  • Młynek: Stary młynek ręczny
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty 2015, 09:36:53 »
Macie okropnie brzydki sklep internetowy, który w dodatku jest nieprzyjazny użytkownikowi. Za duże zdjęcia, za duża czcionka, źle dobrane kolory czcionki i tła, rozpikselowane zdjęcia i przyciski...


Autor wątku, w związku z nieoczekiwanie nieprzychylnym przyjęciem swojej oferty zrezygnował ze współtworzenia naszego Forum i usunął swoje konto.
Niektóre posty zostały przeze mnie wyedytowane w celu usunięcia z cytatów lub frazy generowanej automatycznie o ostatniej zmianie danych osobowych Autora. Nie została poza tym w żaden sposób zmieniona treść postów

Otrzymaliśmy również wezwanie do usunięcia treści postów napisanych przez Autora, do czego Autor zgodnie z regulaminem ma prawo. Dlatego z niniejszego wątku oraz innych usunięto część wypowiedzi zaś w cytatach pojawiła się fraza "Usunięto na żądanie Autora". Co prawda przez to wątek pozostał dziurawy, ale oddaje ogólny sposób interakcji z Autorem.

Niniejszy wątek to już drugi wątek o zbliżonej treści. Poprzedni Autor usunął z niewiadomych mi względów okazując w ten sposób niespotykane tu wcześniej lekceważenie dla Forumowiczów, po czym  założył nowy udając, że nic się nie stało.
Przypominam, że powstanie tego Forum to prywatna inicjatywa kilku osób, które chcą się dzielić z innymi swoją pasją. I każda z nich ma prawo zażądać usunięcia z naszej społeczności osób, które  nie potrafią współistnieć z nami a traktują nas jedynie jako platformę do robienia własnych interesów.
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:36:18 wysłana przez Spinacz »

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2015, 10:34:18 »
Macie okropnie brzydki sklep internetowy, który w dodatku jest nieprzyjazny użytkownikowi. Za duże zdjęcia, za duża czcionka, źle dobrane kolory czcionki i tła, rozpikselowane zdjęcia i przyciski...
Trudno się nie zgodzić. Obsługa jest niesamowicie nieintuicyjna, dodatkowo przeszkadza ta belka z menu, która jest zbyt duża. Zbyt duże jest także to okienko, które zachęca do skorzystania z chata. Kolory i czcionki jw.

Robienie stron internetowych na tabelkach (a ta jest zrobiona właśnie na tabelkach) to lata 90. Mamy 2015 rok, więc sposób jest, delikatnie mówiąc, przestarzały. Poza tym, strona ma szerokość 1280 pikseli - zdecydowanie za dużo, bo nie jest responsywna i nie dopasowuje się do wielkości ekranu, co dla dużej części użytkowników wiąże się z koniecznością przewijania strony w poziomie - nie ma nic bardziej irytującego. Skoro strona ma stałą szerokość to powinno to być 960, ewentualnie 1140 pikseli, na pewno nie szerzej. Można jeszcze sporo wymieniać. Wszystkie te problemy wynikają z jednej rzeczy - skorzystaliście z gotowego generatora sklepów na home.pl i takie są tego efekty. Niestety, przygotowanie dobrego sklepu swoje kosztuje, ale szybko się zwraca, bo nawet nie chcę myśleć ilu ludzi zrezygnowało z zakupu u Was ze względu na nieintuicyjną obsługę.

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2015, 18:34:09 »
Pewne rzeczy to nie jest tylko kwestia gustu. Jeżeli kolor tła i czcionki się zlewa, to gust nie ma tu nic do rzeczy - jest to błąd. Są pewne zasady, których podczas projektowania się nie łamie i nie wynikają one z czyjegoś widzimisię, tylko z tego, że ich złamanie ma negatywny wpływ na czytelność strony. Zajmuję się tym na co dzień, więc nie mówię tego ze złośliwości, ani dlatego, że chcę Wam coś zaoferować. Ot, takie tam dobre rady, a czy z nich skorzystacie to Wasz wybór.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2015, 11:20:33 »
Usunięto na żądanie Autora
Chyba Brisas :)
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 17:57:47 wysłana przez Spinacz »

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2015, 12:06:08 »
Usunięto na żądanie Autora
Kiedy można będzie zobaczyć efekt końcowy?
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 17:58:13 wysłana przez Spinacz »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2015, 12:52:20 »
A miałem się nie odzywać, ale żeby w samozachwyt nie popadać raz się odezwę. :Bicz:

Bzdury wierutne jak były tak dalej są na waszej stronie...  :nienie:

Cytat: https://swiezowypalana.pl/pl/n/13 "9 reguł perfekcyjnej kawy w domu"
6.Nie używaj tanich filtrów.
Unikaj tanich filtrów papierowych, bo zwykle ta oszczędność oznacza gorszy papier. Sugerujemy talie filtry jak Filtropa czy  Melitta. Alternatywnie przy większym budżecie można zainwestować w dłużej działające filtry jak SwissGold, zapewniają smak ale będzie się na nich osadzać kawa zbyt drobno zmielona.

7. Nie skąp kawy.
Średnia i właściwa ilości kawy sypanej do filiżanki to 2 łyżeczki. Sztuczki w stylu używania mniejszej ilości kawy, ale za to bardziej gorącej wody naprawdę nie popłacają w smaku.

8. Temperatura.
Uważaj na temperaturę Woda, która jest zbyt gorąca uwalnia z kawy związki smakowe, które są gorzkie a co za tym idzie nie przyjemne. Prawidłowa temperatura parzenia to 200 stopni Celcjusza lub około 45 sekund wrzenia. Większość dobrych ekspresów ma ustawione powyższe parametry w trybie automatycznym. Kawę po zaparzeniu należy spożyć, wszelkie jej przechowywanie i/lub podgrzewanie najoględniej mówiąc dewastuje doznania smakowe.

9.Sprzęt do kawy powinien być czysty.
Ostatnia rada; trzymaj swój sprzęt do parzenia kawy w nienagannej czystości. Czyść swój młynek przynajmniej raz w miesiącu, silnym roztworem octu lub specjalnymi płynami do czyszczenia ( np. Urnex). Nie zapomnij dobrze wypłukać sprzętu przed ponownym użyciem.

Choć inspirację mieliście dobrą i nawet się nią pochwaliliście, tylko fatalne tłumaczenie i brak rozumienia tekstu oryginalnego położyło was na łopatki
Rule 6: Avoid cheap filters.
Bargain-priced paper coffee filters yield inferior coffee, according to the experts. Look for “oxygen-bleached” or “dioxin-free” paper filters (e.g., Filtropa, Melitta). Alternatively, you may wish to invest in a long-lived gold-plated filter (e.g., SwissGold). These are reputed to deliver maximum flavor, but may let sediment through if the coffee is ground too finely.

Rule 7: Don’t skimp on the coffee.
The standard measure for brewing coffee of proper strength is 2 level tablespoons per 6-ounce cup or about 2 3/4 tablespoons per 8-ounce cup. Tricks like using less coffee and hotter water to extract more cups per pound tend to make for bitter brews.
Don't Miss: Coffee Shop Drinks You Can Make At Home

Rule 8: Beware the heat.
Water that is too hot will extract compounds in the coffee that are bitter rather than pleasant. The proper brewing temperature is 200°F, or about 45 seconds off a full boil. (Most good coffeemakers regulate this automatically.) Once brewed, don’t expect coffee to hold its best flavors for long. Reheating, boiling or prolonged holding on a warming platform will turn even the best coffee bitter and foul-tasting.

Rule 9: Keep your equipment clean.
Clean storage containers and grinders every few weeks to remove any oily buildup. At least monthly, run a strong solution of vinegar or specialty coffee-equipment cleaner (e.g., Urnex) through your coffeemaker to dissolve away any mineral deposits. Rinse thoroughly before reuse.

Takie: copy -> translate ->paste

Tak jak kolejny wasz artykuł (polski) i tu (english)

albo kolejny wasz (polski) i tu (angielski)

itd... ale to pewnie tylko zbieżność, mimo że stopki o inspiracji już zabrakło...

Więcej się czepiać nie będę  :-X
LMWDP #469

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2015, 12:57:37 »
Usunięto na żądanie Autora
No to prawie ukończony, czy jednak jeszcze potrwa, bo odbieram sprzeczne sygnały ;)? Swoją drogą, doświadczona agencja chyba potrafi określić termin zakończenia prac?
Usunięto na żądanie Autora
Zmian jak na razie za bardzo nie widać, ale czekam na efekty, bo jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Wersja mobilna jest już gotowa, czy nad nią też trwają prace?
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 17:58:56 wysłana przez Spinacz »

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2015, 14:31:12 »
No nie wiem czy bym się odważył młynek a dokładnie jego aluminiowe elementy z rotora żaren czyścić  octem.  Kawiarkę alu podobna operacja zabiła.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Luty 2015, 14:36:25 »
Więcej się czepiać nie będę 

I tak Cie podziwiam że Ci się to chciało czytać. Ta strona jest super dwa tygodnie temu wystąpiłem o zmianę hasła i dopiero dziś przyszedł email z szansą na zmianę. Ale niestety aby zmienić hasło musiałem dostać następny z potwierdzeniem czyli znowu muszę czekać dwa tygodnie jak dojdzie email. A tak  w ogóle to jakaś masakra hehehe
Usunięto na żądanie Autora

Co to jest  :o ?
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 17:59:38 wysłana przez Spinacz »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Luty 2015, 14:40:12 »
Usunięto na żądanie Autora
:D

Stovetop to chyba synonim kawiarki, tak jak v60 i chemex to dripy...
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:00:10 wysłana przez Spinacz »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Luty 2015, 14:42:04 »
Usunięto na żądanie Autora

W takim razie co to jest?
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:00:27 wysłana przez Spinacz »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2015, 14:45:10 »
Znów się amerykański kłania - pewnie w oryginale było cafetiere - czyli po naszemu FP a nie kawiarka, a stovetop to właśnie kawiarka :uklony:
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Luty 2015, 14:48:10 »
Znów się amerykański kłania - pewnie w oryginale było cafetiere - czyli po naszemu FP a nie kawiarka, a stovetop to właśnie kawiarka :uklony:

Czy mi się zdaję czy swiezowypalana bezmyślnie kopiuje i tłumaczy swoje teksty z jakiejś amerykańskiej strony. Tylko błagam nie chce do sądu.

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: SwiezoWypalana.pl - najlepsze kawy swiata wypalane na zamówienie
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Luty 2015, 14:48:51 »
Więcej się czepiać nie będę 

I tak Cie podziwiam że Ci się to chciało czytać. Ta strona jest super dwa tygodnie temu wystąpiłem o zmianę hasła i dopiero dziś przyszedł email z szansą na zmianę. Ale niestety aby zmienić hasło musiałem dostać następny z potwierdzeniem czyli znowu muszę czekać dwa tygodnie jak dojdzie email. A tak  w ogóle to jakaś masakra hehehe
Usunięto na żądanie Autora

Co to jest  :o ?

Może to ty po prostu tak działasz na wszystko xD, z opóźnionym zapłonem :), albo zakrzywiasz czasoprzestrzeń XD


pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:00:52 wysłana przez Spinacz »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi