- ważną sprawą jest by kawa z mlekiem była rzeczywiście gorąca
Mistrzowie przyrządzania kawy, spieniając mleko bardzo uważają aby jego temperatura maksymalna była na poziomie 60-65 stopni nie więcej.
Około 60 stopni automat też powinien zapewnić.
Wypływająca kawa może mieć średnio około 74-80 stopnie.
Można sobieobliczyć cappucino. 60ml kawy, 120ml spienionego mleka jaka wyjdzie średnia z automatu. ~ 64 stopnie. Do tego należy wziąć pod uwagę czy filiżanka była wcześniej rozgrzana wrzątkiem, czy ma temperaturę pokojową? Jesli pokojową to temperatura napoju szybko będzie spadać, bo filiżanka zwłaszcza jeśli jest z grubej porcelany będzie bardzo szybko odbierać ciepło z napoju.
Te 64 stopnie to jest naprawdę przyzwoita temperatura. Zobacz sobie w kawiarni. Na profesjonalnych ekspresach z płyta grzejną zawsze leżą filiżanki i się nagrzewają.
W automacie pozostaje najpierw wybrać program wrzątku, i nalać wody do filiżanki aby ta się nagrzała. Lub po prostu zagotować wcześniej wodę w czajniku i zalać filiżanki.
U mnie na ekspresie Nivona 756 ( polecam, mieści się w cenie) nie ma z tym problemu, bo wykonane capuccino 220ml, nawet w zimnej filiżance zawsze wypijam gorące, bo dłużej niż 5 minut jeszcze nie wytrwało żadne
.