;

Autor Wątek: Przesiadka na kolbę  (Przeczytany 1518 razy)

Offline jrd

  • Wiadomości: 6
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lipiec 2021, 16:54:36 »
@Mroowkojad czy dokonywałeś w niej jakichś modów? Przy wielu ekspresach o jakichś się słyszy, ale w lelitach chyba niekoniecznie. To nad czym się teraz zastanawiam, to czy kupić nawet Annę PL41TEM, skoro niektórzy pisza, że to praktycznie te same bebechy co Grace. Mając okazję na namacalny przykład, ile zajmuje Tobie zrobienie dwóch kaw w Grace? O ile pijesz mleczne. Robiąc jedno cappuccino lub dwa, dużo trzeba odczekać po zrobieniu espresso by spienić mleko? Obejrzałem już sporo video, ale bezpośrednia informacja zawsze lepsza. Rozumiem, że zrobienie np 4 czy 6 kaw to już wyzwanie dla Grace czy da się? Co tak realnie dokupiłeś z akcesoriów? Zastanawiam się ile budżetu dodatkowo trzeba liczyć na niezbędniki.

Nie ukrywam, że Grace (ew Victoria) pasują mi gabarytem, wolę zawalić mniejszą powierzchnię blatu bo automat i tak zostaje, przynajmniej póki co. zniechęciły mnie do niej trochę bardzo dziwne wątki, chyba z tego forum, że przy ekspresach Lelit są jakieś dziwne akcje z temperaturami i wszystkim innym, co mnie trochę zniechęciło.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 227
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lipiec 2021, 20:31:42 »
Który przysporzy najmniej frustracji i będzie najłatwiejszy w okiełznaniu i zrobieniu dobrego espresso i cappucino.

Lelit Glenda Plus PID.

Offline wjp

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: UNICA PID, La Pavoni Europiccola
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lipiec 2021, 21:26:01 »
Aby trochę namieszać..... może SAGE BES920BKS? Bardzo ciekawy ekspres, który ma mnóstwo funkcji ułatwiających zrobienie dobrego espresso.

Offline Mroowkojad

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lipiec 2021, 23:55:48 »
@jrd Nie modyfikowałem póki co nic. Dojrzewam do lekkiego obniżenia ciśnienia na OPV, ale to przy okazji jakiegoś przeglądu, albo jak się gwarancja skończy (bo trzeba grzebać w bebechach).
Z akcesoriów kupiłem: tamper (oryginalny Lelitowski 57,3mm), NPFa (wersję od Anny - pasuje tak samo, a była tańsza), oraz magnetyczny funnel (pierścień dozujący?) z Ali. No i dzbanek do spieniania mleka, ale to jest akurat gadżet uniwersalny.
Przy zakupie też myślałem o Annie, ale Grace ma kilka drobnych funkcji, które niesamowicie ułatwiają życie (a których Anna nie ma):
- czujnik poziomu wody w zbiorniku - nie pozwala zrobić kawy, jak wody jest za mało,
- timer odliczający czas szota - moja żona nie bawi się z wagą podczas parzenia kawy, więc ma łatwy wyznacznik, kiedy (mniej więcej) wyłączyć pompę,
- preinfuzję - nie daje się jej konfigurować, ale jest i całkiem możliwe, że nieco ułatwia zrobienie dobrej kawy,
- PID też jest ponoć nieco lepszy niż w Annie, ale nie mam porównania.
Zrobienie dwóch czarnych kaw to ok 3 minut. Dwa capuccino zajmą dodatkowe 3-4 minuty - zwykle robię dwa espresso (a właściwie to dwa doppio), potem przełączam na spienianie (ok 2 minut na zagrzanie do 135 stopni) i max 2 minuty spieniania (robię porcję na oba cappu). I tyle. Nie robiłem tego nigdy ze stoperem, ale nie trwa to wieków. Późniejsze schłodzenie bojlera do temperatury zaparzania to już chwilę trwa, ale w razie czego da się przyśpieszyć - wystarczy upuścić trochę wody z wylewki.
Więcej kaw mlecznych będzie 'wyzwaniem' głównie ze względu na czas schładzania bojlera - można pogonić, ale niewątpliwie cały proces nie był projektowany pod kątem hurtowych ilości kaw.
Fenomenalny w tym ekspresie jest czas od włączenia do gotowości. To jest autentycznie +-5 minut - po tym czasie PID melduje gotowość i gorący jest nie tylko bojler, ale też cała grupa i kolba. Grace robi to za pomocą sprytnego triku - zagrzewa bojler nieco za mocno, a potem pozwala grupie zaparzającej 'ukraść' nadmiar ciepła.
W zestawieniu ze Specialitą sprawuje się znakomicie. Wstępne okiełznanie tej pary zajęło mi pewnie z kilkanaście kaw. Przejście z kawy 'ok' do powtarzalnie osiąganej 'bardzo ok' pewnie kolejne 2-3 miesiące. Ale po drodze nie musiałem wylać za dużo kawy ;) 

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 427
  • Ekspres: Rancilio Silvia v5 Auber PID, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Graef CM800
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lipiec 2021, 19:01:05 »
Te 5 min nagrzewania chyba jest mocno naciągane jednak :) Zdecydowanie dałbym 20-30min

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: Ascaso Basic t-blok, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Porlex mini, Niche
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lipiec 2021, 00:07:53 »
magnetyczny funnel (pierścień dozujący?) z Ali.
Dasz linka do tego?

Offline jrd

  • Wiadomości: 6
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipiec 2021, 09:41:55 »
Zastanawiam się finalnie miedzy trzema opcjami. Elisabeth, MaraX czy może Oscar 2? Nie chce mieć problemy z mlecznymi, wiec odrzucam Single bojlery jednak. Kusi mnie tez Rocket Appartamento ale nie wiem czy warto tak naginać budżet i czy mi się zmieści na blacie… zajmie chyba dużo więcej miejsca realnie.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2021, 09:53:54 wysłana przez ranGo »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 1000
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP
  • Młynek: 》CEADO e37S 》 1Zpresso K-plus
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipiec 2021, 19:00:48 »
Elisabeth, MaraX, Oscar 2,  Rocket Appartamento
A młynek?

Offline jrd

  • Wiadomości: 6
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipiec 2021, 20:19:11 »
Myslalem o Eureka Specialita lub William pl72. William jesli byloby cos od Lelit by bylo spojne wizualnie. Inaczej Specialita raczej. O ile nie ma czegos lepszego w podobn budzecie. Dalej podstawowy dylat, to czy uzyskam z tego duzo lepsza kawe niz z automatu Jury, nie mam porownania na tej linii.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 1000
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP
  • Młynek: 》CEADO e37S 》 1Zpresso K-plus
Odp: Przesiadka na kolbę
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lipiec 2021, 20:58:58 »
Dalej podstawowy dylat, to czy uzyskam z tego duzo lepsza kawe niz z automatu Jury, nie mam porownania na tej linii.
To nawet nie wchodzi w rachubę, na pewno będzie lepsza, tylko czy dla Ciebie, Twoich kubków smakowych. Idź do kawiarnii z prawdziwego zdarzenia i niech Ci zrobią kawę, jaką lubisz. Kup u nich te ziarna, przygotuj kawki na swoich ekspresach i porównaj. Oczywiście od razu nie zrobisz, takiej kawki jak w kawiarnii, ale rozeznanie będziesz miał.

Co do młynka,  mało "chodzony" od @markslav :

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11075.0
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2021, 21:09:09 wysłana przez GostRado »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi