Cześć wszystkim
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem ekspresu kolbowego La Pavoni Domus Bar DMB.
Ostatnio zakupiłem sobie NPF żeby mieć lepszy feedback jeśli chodzi o wszystkie aspekty przygotowania kawy do espresso.
Mam do was pytanko jeśli chodzi o single shota (rzadko piję double ponieważ staram się uważać na ilość kofeiny spożytej na co dzień).
Z tego co się orientuję, ilość kawy na single shota powinna się mieścić w 7-9 gramach. Mój problem polega na tym, że taka ilość kawy (niezależnie od poziomu zmielenia czy tampingu) jest zawsze za mała. Przy takiej ilości kawy w portafiltrze, ekstrakcja to dosłownie armageddon dla mojej kuchni
Ba, sensowna ekstrakcja zaczyna się u mnie od 12-13 gramów. Oczywiście używam single-basket.
Czy to normalne? Czy może coś robię nie tak?
Dodatkowo prosiłbym was o sprecyzowanie następujących kwestii:
Czy kolba przy poprawnym przygotowaniu kawy do espresso powinna mieć już prawie-maksymalny opór przy kącie prostym/środkowej pozycji?
Czy rodzaj kawy rzeczywiście potrzebuje tak drastycznych zmian w ustawieniu mielenia jak ja doświadczam? W młynku w ekspresie jest 7 poziomów, zależnie od kawy, którą kupuję, ustawiam od 2,5 do 4.
Wytykajcie mi błędy w moim myśleniu, nie jestem pro, ale pasjonuje mnie temat
Pozdrówki!