forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: lax w 18 Marzec 2014, 20:54:26
-
Witam serdecznie , czytam wasze forum od dawna chłonąc wiedzę, mam pytanie jestem na etapie budowy młynka do kawy i jestem ciekawy jaki to młynek był by idealny ,proszę o wasze sugestie .
-
Wymaganie nie są duże - ma mieć bardzo równy przemiał i możliwość precyzyjnej regulacji grubości przemiału w szerokim zakresie :)
-
czy chłodzenie żaren w czasie pracy było by potrzebne czy to raczej nie ma znaczenia?
-
Powinien być wygodny w użyciu i w czyszczeniu. A w czeluściach młynka powinno pozostawać możliwie nic kawy zmielonej (gramy na wejściu = gramy na wyjściu).
Skala przemiału im szersza tym lepiej, od mąki po ciężki gruz (przy jednoczesnym zachowaniu dokładności, powtarzalności i szybkości zmiany ustawień to już nie takie proste).
Powinien pracować cicho i szybko, ale nie nagrzewać kawy.
No i najważniejsze, powinien być tani, bo drogich młynków to już na rynku jest ile trzeba.
-
Timer też się przyda.
-
czy chłodzenie żaren w czasie pracy było by potrzebne czy to raczej nie ma znaczenia?
Nie wiem ile chcesz kawy na raz zmielić aby żarna wymagały chłodzenia. Ew. pomoze rozwiązanie z IT :
Pasta termoprzewodząca Thermal Grease renomowanej firmy Revoltec dzięki zawartości srebra umożliwia szybkie odprowadzenie ciepła.
(http://www.playergames.pl/images/sprzet/revoltec-thermal-grease-pasta-termiczna-0-5g.jpg)
-
:) robiłem chłodzenie wodne (bloki) na procki jakieś 10 lat temu i miałem z tą pastą do czynienia , chodziło mi raczej czy minimalne zmiany temperatury zmielonej kawy mają znaczenie na smak
-
Żartowałem z tą pastą :) Żarna im wieksze to lepiej. Odpowiednio ostre nie wymagaja dodatkowego chłodzenia. Dopiero przemysłowe młynki, mającę duży przemiał, wymagaja chłodzenia żaren. Nie bez znaczenia jest ilość obrotów silnika. Czy masz pomysł na jakis oryginalny design?
-
oj mam od roku tylko mosiądz polerowany,stal czerniona ,wstawki z aluminium anodowanego,drewno egzotyczne no i spora waga ,stabilna podstawa ,zastanawiam się nad sterownikiem z silnikiem krokowym no i zwykła korba to będzie coś między HG one a kilkoma innymi projektami jakie zrobiłem a rozleciały się z braku czasu
-
Jak już zrobisz taki młynek to piszę się w kolejce :)
Proponuję żarna stożkowe :)
-
Jeśli od Robura to stożkowe. ;)
-
No i rewelka. Taka Polska produkcja by mnie zadowoliła i chętnie bym zakupił taki młyn można rzec hand made :)
-
Pomyślałem sobie kiedyś : nie stać mnie na młyn Mazzera więc kupiłem żarna z ROBURA MAZZERA i zrobię sam nie za 9 tys ale zmieszczę się w 2 tys i będzie to mebelek a nie machina jakie widać w sklepie mięsnym :)
-
:brawa:
masz już wstępny projekt (design)?
może coś wreszcie z małym chopperem
a może zamiast timera - odmierzanie z użyciem wagi?
-
Mam kilka dni wolnego i czeszę sieć na wszystkie sposoby, pewnie zamęczę was pytaniami co i jak Gdy tylko drugie żarna dotrą z Włoch to zaczynam działać pewnie zrobię dwie wersie taką na korbę i wypas z silnikiem muszę tylko kogoś dorwać kto napisze mi program do sterownika silnika krokowego tam wyskalowane jakoś zostanie ile obrotów silnika na gram kawy czy coś takiego zobaczymy w praniu , za tydzień pierwsza partia taperów wersja Exclusive ale to inny temat :)
-
Pełen podziw i szacun!
-
W razie potrzeby konsultacji technicznej jestem do dyspozycji.
-
No i mi tekst wcięło, musze powtarzać.
Najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Im mniej zbędnych elementów tym dłuższa żywotność.
Dodatkowe funkcje można realizować za pomocą przystawek (np. hopperek mały, duży, z "szufladką" do odmierzania porcji ziarna do mielenia).
Drewno egzotyczne niepotrzebnie podnosi koszty i niewiele daje. Chyba, że młynek ma być hipsterski głównie.
Sterownik zrobić nietrudno, ale wystarczy słaby zasilacz, drgania z silnika/żaren i wszystko z czasem zacznie lecieć w cholerę. Dodatkowo konieczność izolacji może wymusić modułowość i zwiększenie kosztów serwisowania. Chłodzenie jeżeli już to analogowe, bo przy czujnikach cyfrowych nie wyrobi się przy krótkich mieleniach. Ponadto układ przechłodzony to możliwość roszenia elementów. Kawa zacznie się zbrylać i resztki szybciej psuć.
Jak się okazuje przykłady młynków ręcznych z dobrą stabilizacją są, tylko jakoś o dziwo nie trafiają one do Polski.
Na młynek elektryczny, większego zbytu nie widzę. Pewne konstrukcje wymuszają ich wady. Podstawa to zmyślne i nowatorskie żarno, masz pomysł?
Układ przeniesienia napędu i stabilizacja to decyzja marketingowa, bo nie widzę innego sensownego wytłumaczenia.
-
ile obrotów silnika na gram kawy
Musiałbyś wziąć pod uwagę dodatkową zmienną jaką jest odległość żaren od siebie. Do tego pewnie jeszcze jakis system wtłaczania ziaren do komory żaren - w przeciwnym wypadku przez popcorning rozwiązanie takie byłoby obarczone sporym błędem.
-
kubeł zimnej kawy więc wersja na korbę na pierwszy ogień : hopperek mały, duży, z "szufladką" do odmierzania porcji ziarna do mielenia,łatwe czyszczenie elementów mocowane na pole magnetyczne,stopniowe wyskalowane podnoszenie żarna ,gotowa przekładnia ślimakowa i korba aby była dostępność części no i dodatkowo w zestawie taper ,szczoteczka :kawa:
-
Tamper w zestawie nie jest konieczny
-
I żeby kolor był ładny! :smiech:
-
kolory czarny ,złoty,brązowo-miodowo-czekoladowe kawałki drewienka ,wygrawerowane logo ziarna kawy 8)
-
W wrzuć jakieś poglądowe zdjęcie :) zawsze to 1000 słów
-
gdy tylko żarna dostane zrobię fotki z warsztatu ,dzięki za wasze uwagi Pozdrawiam
-
Hej lax, jakieś postępy? :)
-
zrobiony za parę dni fotki nie tak jak bym chciała ale co poradzisz zrobiony z tego co miałem w warsztacie i mało czasu było bardzo mało :) praca mnie pochłania zawodowa
-
prototyp prawie gotowy ;) ;)
-
Kawał dobrej roboty. Wygląda to naprawdę dobrze.
-
:pycha:
Piękna rzecz.
-
Fajny! Pokaż jakiś filmik jak to działa i wygląda w praktyce :)
-
Oldskulowy dizajn ;)
-
WOW :wow2:
gdzie jest wysyp?
-
a tam gdzie ta srebrna dziureczka hi hi
-
Na pewno o WYsypie mówisz? Bo myślałem, że to wsyp :mrgreen:
-
No no! Jak reguluje się żarna? No i właśnie - gdzie jest wylot? :-D
-
to kolanko miedziane z przodu przy tabliczce z logo firmy to jest wysyp ,regulacja z boku ze skalą ,jeszcze nie skończyłem go jest troszkę zabawy z lejkiem szklanym jako wsyp kawy ale to pewnie jeszcze z dwie soboty i koniec oczywiście jakiś filmik wyślę
-
:brawa: piękna robota
ja to bym tylko poprosił o pornograficzne fotki - zdejmij obudowę i pokaż jak to w środku jest zorganizowane :)
-
u............ciasno tam to raczej tajemnica :jezyk:
-
No piękna robota! To pokrętło do regulacji grubości mielenia jakoś szczególnie mi się podoba :).
Ciekawe tylko czy umie kawę zmielić ;)
-
umie umie :taniec: jak tylko skończę wsyp (klosz szklany) i stanie u kolegi w sklepie zrobię filmik i go tu umieszczę
a co do tej gałki problem do rozwiązania na kilka sposobów to tymczasowe końcowa regulacja będzie nieco inna to tylko pierwszy a mam zamiar zbudować a właściwie obudować kilka innych modeli wydłubanych z młynków przemysłowych dla kolejnego maniaka kawy ,dla siebie robię młynek od podstaw na bazie tylko samych żaren no oczywiście w drewnie bo mi się tak podoba :jezyk:
-
Bardzo efektowny ten młynek. Ale czy to miedziane kolanko... Czy da się tam wszystko łatwo wyczyścić? Całą konstrukcję trzeba chyba umieścić na jakimś podwyższeniu...
-
kolanko na uszczelkach a uszczelki 20 gr szt , czas czyszczenia 10 s
-
prototyp prawie gotowy ;) ;)
WOW - piękne
-
czas czyszczenia 10 s
Pytanie brzmi, ile kawy zostaje w całym kanale wylotowym po mieleniu, myślę że o takie czyszczenie chodziło.
-
około 4-7 gram
-
Witam - kolejny etap budowy młynka żarna pokryte TiN struktura mono warstwowa Azotek Tytanu (powłoka zapobiega zużyciu przez ścieranie zmniejsza wzrost temperatury w czasie tarcia ,przeznaczona do materiałów spożywczych .
Dwie fotki przed pokryciem i po , cdn :)
(złoty kolor to pokrycie azotkiem tytanu)
-
Wow młynek robi naprawdę wrażenie :D
-
Rozumiem, że te pokrycie wykonałeś w polsce ? Gdzie i za ile jeśli można zapytać ?
-
Proszę bardzo :
Warszawa ul.Dorodna 16 (Instytut Chemii i Techniki Jądrowej)
robią 11 powłok cena raczej na setki dokładne wyceny na miejscu
-
Tz - masz 11 warstw tego azotku ( dobrze rozumiem ?)
-
moje żarna pokryte są metodą TiN ,typ katody Ti ,struktura mono warstwowa,kolor złoty ,do skrawania,tłoczenia,formowania,tarcia
jest jeszcze 10 innych struktur jakie robią na inne materiały i zastosowania
-
Kojarzysz jaka jest grubość tego pokrycia?
Zastanawiam sie czy ma to wplyw na orginalną ostrość. W końcu to pokrycie delikatnie doda materiału...
Takie tam wieczorne rozmyślania
-
Jak pokrywamy ostry kant to dalej mamy ostry kant ;)
-
tak właśnie tak są ostre :Bicz:
-
Grubość wartswy 4-5 mikrometrów zazwyczaj wychodzi.
-
Jak pokrywamy ostry kant to dalej mamy ostry kant ;)
A rzeczywiscie powstaje zaokraglenie na kancie ;) watpie zeby tu odgrywalo role bo na wodnych kamieniach
nikt tego nie ostrzyl ;)
-
:) wszystko w kwestii ostrości to grubość tej dodatkowej warstwy.
Chromu np. na ostrej krawędzi nie kładą bo nie dają gwarancji że zaraz nie odpadnie. Robisz na własne ryzyko - jak coś ma stać w gablocie to będzie OK. Jak ma być używane to może być słabo.
A moje pytanie jest czysto techniczne, bo strasznie mnie ciekawi jaka jest rzeczywiście ta grubość i jak jest z przyczepnością tego materiału do podłoża, zwłaszcza na kantach. I czy ten azotek tytanu jest bezpośrednio na stali czy może jest tam jakiś "podkład". No i jak ze ścieralnością tego materiału - w sensie ziarno kawy go nie zniszczy, ale co jak żarna się spotkają i zaczną o siebie trzeć? Innymi słowy czy trzeba strasznie uważać - czy może nie?
@lax - masz jakieś techniczne szczegóły?
-
Ta powłoka ma właśnie ograniczać zużywanie się żaren. Tytan jest dużo twardszy niż stal z której wykonane są żarna, stąd zabezpiecza się nim jej powierzchnię. Grubość warstwy to jakieś mikrony, po za tym nie jest to powłoka nakładana jak lakier - tytan wnika w strukturę stali. Chromowanie to raczej zabieg mający nadać powierzchni ładnego wyglądu i nie zabezpiecza jej przed mechanicznym zużywaniem.
Zaokrąglenie to może jest widoczne, ale pod mikroskopem elektronowym...W praktycznym działaniu o pogorszeniu się właściwości żarna nie ma mowy i nie ma nawet co tego roztrząsać jak rurkę od Rocketa... ;)
Są jeszcze inne powłoki - np. Diamond like carbon, ale to już metoda hardcorowa i hi-endowa używana do zabezpieczania narzędzi lub stosowana do pokrywania drogich zegarków - odbywa się w wysokiej temperaturze, przy dużym ciśnieniu i jest drogie.
Poniżej przykład powierzchni pokrytej tytanem oraz diamond like carbon, wykonanej przez znajomego z niemieckiego forum oraz home-barista.com, który zajął się modyfikacją młyna Versalab. Robi wrażenie co ? :D
(http://up.picr.de/15155931kg.jpg)
-
Ja tam nie roztrząsam - po prostu chciałbym co nieco szczegółów technicznych - bo a nóż a widelec się to przyda w jakiejś renowacji :D
Czyli te powłoki "wżerają się" w materiał bazowy?? Porównując do chromu - nie jest to warstwa na powierzchni - tylko raczej scala się w jedność?
-
Tak, powłoki przenikają do materiału podczas procesu, nadają elementowi narzędzia większą odporność na ścieranie, ale nie oznacza to że są wieczne ;)
Tutaj kilka przykładów zastosowań rożnych powłok i ich właściwości (nie reklamuje firmy to tylko "pierwszy lepszy" przykład)
http://www.decosan.pl/Home/Technology (http://www.decosan.pl/Home/Technology)
-
Widziałem osobiście pokryte noże tokarskie do maszyn cnc tą samą metodą co pokryto mi żarna cena takiego noża to kilka set złoty a było tam pokryte zaledwie kilka cm,jak mam zbudować młynki to jadę na maxa nie mam zamiaru oszczędzać a i tak cena wyjdzie mniejsza jak w USA :ogien:
dalsze fotki za kilka tygodni bo moja praca zawodowa pochłania a młynki i inne pierdoły do kawy to tylko luzik 8)
-
No czekamy czekamy, ja w kolejce czekam tak jak gadaliśmy hehe :)
-
Ja dla odmiany choruję na omawiane wcześniej versalaby od terranovy. To jest ogień, w każdym detalu. W jakiej temperaturze nakładali ci ten tytan ?
-
Lax'a młynek będzie tak samo fajny :uklony:
-
[edit] napiszę jeszcze raz, bo poprzednia wersja pytania mogła być dwuznacznie odczytana.
Czy będzie kolejna wersja młynka idealnego? :) Bardziej w kierunku konstrukcji typu versalab czy hg one? Bo wg mnie do domowego użytku łatwy dostęp do żaren oraz brak zalegania zmielonej kawy gdziekolwiek to bardzo duże atuty.
-
Versalab a właściwie to 3 modele , jeden na silnik drugi na korbę no i 3 to młynek zasypywany z sześciu zasobników dozowanie elektroniczne i sterowanie procentowymi dawkami
-
Wow, przyznam, że jestem podekscytowany i na pewno będę kibicował :). Bardzo chętnie zobaczę co z tego wyjdzie, tylko pls nie wycofaj się z tych planów ;).
-
Post laxa dotyczył młynka istniejącego na rynku ;)
-
To chyba nie rozumiem. Czyli nie odpowiadał na moje pytanie?
Jest jeden Versalab i ten jest z silnikiem (ewentualnie jego ztuningowana wersja terranovy), ręczny tego typu to hg one. Te są na rynku i o tych wiem. Jeżeli lax opisywał już istniejące konstrukcje to co to konkretnie jest ten 3?
-
Jedna z wersji versalaba ;)
-
Szanowny Panie od podstaw robię sam młynki do kawy (jedynie żarna i silniki są fabryczne ale i tak po tuningu)
Budowa podobna to tych jakie są na rynku lecz nie jest to kopia .
Nie zamieszczam planów jak zrobię całość to dam znać na tym forum i będzie strona internetowa.
Pracę moją traktuję jako odstresowanie od normalnej pracy.
Pozdrawiam
-
Eh, źle rozkminiłem post - teraz rozumiem, że idziesz w kierunku konstrukcji versalab ;) Nasiałem fermentu.
-
Chce podziekowac LAX design za jego wspanialy tamper. Jest przepiekny i idealny :)
-
Cześć @lax jak Twój młynek? Powstał?
@andpgud
Jakiej średnicy masz ten tamper?
-
Nie będę zakładać nowego wątku, żeby nie spamować, a ten wydaje się idealny. :) Co sądzicie o młynku KG89 od DeLonghi? Nie jestem jakąś wybitną smakoszką, plus najczęściej piję kawę parzoną w kawiarce/rozważam zakup slowpresso i z myślą o tych dwóch metodach szukam młynka. Refleksje i polecenia mile widziane. Czytałam też ostatnio porównanie słynnego komendanta z jego tańszym odpowiednikiem z Ali, ale wydaje mi się, że to jednak już zbyt zaawansowany sprzęt dla mnie. :D
-
@beignet_rose, niezłe odkopanie tematu (trochę nietrafiony wątek) ;)
Tu kilka opinii/informacji o młynku KG89, raczej negatywnych:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8322.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1120.0
A tu dosyć świeży wątek o młynkach elektrycznych które powinny spełnić Twoje oczekiwania:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11208.0
Czytałam też ostatnio porównanie słynnego komendanta z jego tańszym odpowiednikiem z Ali, ale wydaje mi się, że to jednak już zbyt zaawansowany sprzęt dla mnie.
Jeżeli nie boisz się ręcznego kręcenia, to ten zaawansowany sprzęt nie jest taki straszny i może się okazać docelowym młynkiem. Na przykład młynek z tego tematu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9496.0