forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Antonio w 14 Listopad 2017, 21:15:40

Tytuł: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Listopad 2017, 21:15:40
I co wy na to?

https://www.instagram.com/p/BbDls7nFEsu/

Dla mnie bomba. Wzmacniacz ciśnienia wg prawa Pascala...
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: kulka w 14 Listopad 2017, 21:29:40
Co za crema...
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: trez w 14 Listopad 2017, 22:35:40
Mam to cudo z kickstartera, niestety nie wychodzi mi tak dobrze jak na filmikach :( jest naprawdę małe i trochę bałem sie mocniej ubijać i z całej pary ściskać, jak przekraczam zmartwienie to jest lepiej, tylko dalej nie jest to to.
Mam wrażenie że większość filmików idzie na czarnych, "włoskich" mieszankach, stąd taka crema.

Nie fajne jest że na miarce/"tamperze" jest napis cafflano, który odbija się na ciastku, raczej nie psuje dużo, ale jakoś gryzie mnie w oczy i już se te kanaliki wyobrażam. Ciśnienie w porównaniu z aeropresem faktycznie może osiągnąć o wiele większe. Nawet jak by guma nie wytrzymała to nie siknie na nas, bo tłok jest zamknięty, wykonane jest fajnie, ale mycia jednak trochę więcej. Cofając tłok żeby zatrzymać kapanie zaciągamy brudu do cylindra, do tego dwa sitka a ciastko nie wychodzi zbyt suche. Śmiesznie jest z tym, bo jak się da min kawy i wody to trochę powietrza syknie i wyciśnie fusy, a jak się da więcej wody, to mamy większe ciśnienie ale ciaplyte na sitku i sporo z tej dodatkowej wody zostaje w nim

Faktycznie jest to nakierowane na espresso i to nie tak że coś tam ala jak by podobnego ale naprawdę jesteśmy tuż za rogiem. Uzyski na poziomie 20-30g, przy grubszym przemiale spłynęło mi coś ponad 40 ale to było niedobre

Narazie nie udało mi się osiągnąć satysfakcjonującego poziomu i odstawiłem lekko zawiedziony na półkę, zresztą ziarna same fest jasne, kupowane pod dripa mam i nie wiem do końca jak one mogą wychodzić z ciśnienia, przy najbliższej okazji myślę kupić coś co lepiej znam i w kawiarce mam obleciane i wrócę do niego. Pewnie będzie wymówka do zakupu arcafe Roma, bo już ostatnio znowu smaka nabrałem ;)

Edit
Może jeszcze słówko że nie jest to takie proste na jakie wygląda, no znaczy się jest,  w 10 sekund z crema od ręki do zrobienia ;) ale właśnie utrzymanie względnie powtarzalnych warunków już nie. Raz że łyżeczką ciężko równo ugnieść kawę i to nieco wprawy wymaga ja tam nie jestem nigdy pewien czy się udało. Najtrudniej jednak utrzymać równy ruch przez te 20-30 sekund. Tak naprawdę musimy pierwszą połowę drogi ścisnąć żeby wytworzyć ciśnienie a następnie powoli iść je utrzymując, przy skoku kilkunastu centymetrów to serio wymaga wprawy bo bardzo łatwo szybko docisnąć do końca i patrzeć jak w dosłownie chwilę coś tam nakapie. Pomysł że ściskaniem serio daje sporo mocy i  zresztą jak się przyjrzycie filmikom, to niektórzy się tym nie przejmują, strzał raz dwa z byka i jest :) ale niektórzy to ładnie potrafią, aż strach rękę podać ;)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 14 Listopad 2017, 22:49:42
Zanim zaczniesz sobie wyobrażać znajdź filmy z przezroczystym portafiltrem i zobacz co się dzieje z powierzchnią kawy w ekspresie gdy uderza w nią woda pod ciśnieniem.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 15 Listopad 2017, 00:05:42
A ja poproszę o poprawę literówki w tytule ;)
Byłem ciekaw jakiś czas temu, czy to rzeczywiście pozwala na uzyskanie espresso. Wydaje się zbyt proste, żeby było prawdziwe, ale kto wie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: trez w 15 Listopad 2017, 09:17:59
Donie filmiki znałem, chodź zapamiętałem i zaskoczyło mnie bardziej odgazowanie po puszczeniu, ale pooglądam jeszcze raz, pewnie to zboczenie ale przyjemnie się ekstrakcję ogląda ;) W sumie ja o tym kanałowaniu tak z przekąsem rzuciłem, w tej zabawce nie ma się co martwić, jak zalejesz wodą, to zanim dobrze założysz tłok, ciastko jest okapane i namaka. Odciśnięty napis poprostu podgryza sumienie rozdarte czy przekręcać tamper czy nie ;) dzięki teutatesowi za dripy i aero :D
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 15 Listopad 2017, 10:09:41
A ja poproszę o poprawę literówki w tytule ;)
Niestety nie mam uprawnień ;).
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 15 Listopad 2017, 10:34:11
poprawione
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: trez w 19 Kwiecień 2018, 10:28:39
Może napiszę parę przemyśleń po większej ilości prób. Urządzenie faktycznie pozwala zrobić znośnego shota na środku pola, więc w skrócie na pytanie czy to działa ja odpowiadam, tak działa, ale oczywiście są jakieś ale...

Plusem jest na pewno jest ciśnienie które wytwarza, nie łatwo je zatkać, chodź z dobraniem mielenia nie jest tolerancyjne. Jest malutkie, znacznie mniejsze niż aero i bezpieczne w użyciu, ani razu nie miałem wrażenia, że wrzątek mi prysknie bokiem czy coś strzeli.
Powtarzalność przy pewnej wprawie jest niezła a i crema wychodzi mi już całkiem całkiem, "efekt kaskadowy" w przeźroczystym zbiorniczku jest ładny. W sitku producent zaleca 10-15g kawy wsypać, mi środkowe wartości 12-13g się dobrze sprawdzają a uzyski raczej powyżej 2x1. Wykonanie jest bardzo dobre, plastiki solidne, ale za wcześnie żeby mówić o trwałości. Pewne niewielkie odgięcie dolnego sitka zauważam, ale ciężko to nazwac zużyciem, bardzie dotarciem się. Części zamiennych na rynku narazie zupełnie brak.

Na minus mogę zauważyć coś co i często przy wnioskach z prismo się pojawiało, ciężko dobrze to wygrzać i utrzymać temperaturę, w efekcie pojawia się taka nieco niewyekstrahowana kwaśność, czemu pomaga fakt, że łatwiej przecisnąć w 10 sekund, niż dokładać powoli docisk dla równiejszego 20 sekundowego strumyczka.

Co do mycia i utrzymania, zdejmując po shocie tłok i przeciskając go jeszcze raz "do zlewu" otrzymamy fajne ciastko do wyrzucenia i jest proste do przepłukania i przetarcia, więc jeden po drugim idzie szybko, oczyszczenie przed schowaniem do plecaka również. Natomiast w domu jak chcę go domyć i odstawić na półkę, to już więcej wycierania nas czeka, jak np sitko "prysznica" które ma uszczelkę dookoła, ilość pracy porównał bym to z dokładnym umyciem kawiarki.

Głównym konkurentem do porównywania jest fellow prismo, którego nie miałem :) ale się wypowiem :D kompresso bardziej mi się podoba jeśli chodzi o budowę i bezpieczeństwo. Kiedyś próbowałem aero z 2 filtrami i tampowaniem kawy i wiem, że dociskając mocno tłok syknąć potrafi. Chodź nie poparzyłem się, więc może histeryzuję ;) Efekty miałem średnio-gorsze niż przy kompresso, a po paru razach zauważyłem że guma na rancie tłoka zaczyna się łuszczyć/strzępić, po odpuszczeniu aero-presso problem zniknął i tłok służy dalej. Tu napewno jest lepiej z temperaturą, choćby z powodu rozmiarów, a jej wpływ jest już zauważalny. No i nie ma nieco podkręcającego "super crema", wszystko przebiega jak w normalnym ekspresie, jest i prysznic i sitko z zwykłym dnem. Za to uniwersalność aero+prismo jest nie do pobicia, no i cena cafflano jest straszna. Kupowałem przez kickstartera, ale wpisali w deklarację niską wartość i dużą kwotę za przesyłkę, więc nie dość że przekroczyło próg podatku, to musiałem dopłacić vat od większej kwoty niż sam zapłaciłem :( w efekcie może i taniej niż rynkowo, ale to i tak jedna z droższych kawowych zabawek jakie mam
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 19 Kwiecień 2018, 12:39:55
W niedzielę wyjeżdżając wyjąłem z paczkomatu pudełko od Coffedesk. Dzięki magicznym kodom Deskowego cena była przyjemniejsza. W trakcie wyjazdu udało mi się zrobić codziennie parę shotów. Generalnie wszystko to co napisał trez w ostatnim poscie się zgadza.

Mielić trzeba minimalnie drobniej niż do standardowych sitek espresso, głównie ze względu na większą dozę takiego sitka. Pierwsze parzenie zrobiłem odwiedzając Małą Czarną i wynik był przyjemny. Z 15g kawy otrzymałem 28 g naparu. Po zmierzeniu na refraktometrze, TDS wyszedł 10,5%. Tą samą smakowitą kawę z Peru (Lenin) porównaliśmy z ekspresu i oczywiście była znacznie bogatsza. Jak ktoś lubi klimaty ciemnych kwaskowych owoców i przyjemnej gładkości, to polecam.  Efekt z kompresso nie był tak dobry, ale całkiem pozytywny. Powiem tak, w zwykłej kawiarni bardzo rzadko można dostać równie dobrego szota jak ten z Cafflano. Wiadomo że w zacnych przybykach kawowej kultury zawsze będzie lepiej.

Generalnie najlepiej zalewać prawie wrzątkiem, żeby nie wychodził wspomniany przez treza kwasiorek. Także opcja taka jak widziałem na jakimś filmiku, że woda z termosu, to raczej może sprawdzić się tylko do bardzo ciemnych paleń.

Podziałka na cylindrze niestety nie jest zbyt precyzyjna. Trzeba nalewać ok 2 cm wyżej aby było 60g na wadze. Przy nalaniu  60 g wody, niezależnie od kawy, ani razu nie otrzymałem brew ratio 2. Zawsze brakowało ok 2-3 g.

Raz udało mi się takiego syropowatego szota zrobić, z Indonezji od Gorana, że nie mogłem uwierzyć :)

Bardzo fajnie wychodziło americano z Etiopii Rocko Mountain od @pafcio0. A jakiepiękne było kaskadowanie czerwonawej cremy. Także filiżankę kawy ok. 150 ml spokojnie można z tego zrobić.

Aha no i trochę pary trzeba w łapkach, żeby uzyskać te 9 BAR i utrzymać przez kilkadziesiąt sekund, to jest trochę wysiłku. Jest też myk - można się oprzeć klatką o górę tłoka, żeby sobie pomóc.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 20 Kwiecień 2018, 16:14:08
Da się tam upchać więcej kawy niż te 15g? Ile max wody do rury da się wlać? Dzięki za opis wrażeń!
Ja robię aktualnie kawy w aero wg patentu z drugim filtrem kładzionym na kawę i ubijanym z góry i po osiągnięciu wprawy wychodzi super. Tyle że robię "styl" kawiarkowy, nie espresso tylko z większą ilością wody:
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Kwiecień 2018, 18:08:52
Zależy od gęstości ziarna i stopnia wypalenia. Może z 16 g wejdzie. Wody wejdzie ok. 70 g, czyli można uzyskać do 2,5 brew ratio. Jak dla mnie to wystarczające. 
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: trez w 20 Kwiecień 2018, 19:36:24
Ja właśnie do pełna zalewam, wydaje mu się że łatwiej większe ciśnienie uzyskać a i im mniej powietrza tym mniej odskakuje tłok. Kawy więcej niż mówi krystians nie wciśniesz, chyba że ubijesz i dosypiesz parę razy, ale wtedy obstawiam że się zatka. Pamiętaj że tampujesz plastikową miarką, ja mam wiecznie wrażenie że jest krzywo, a Tim zawsze powtarza że ważniejsze jest równo a nie mocno :D
Można nazwać to cechą kompresso, espresso wychodzi mu nieduże i o 40 gramach mazistego syropu jak z dużych modnych dziś sitek raczej można zapomnieć
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 20 Kwiecień 2018, 20:34:30
Zaraz trza pogadać z Metiu, żeby tamper zrobił :D
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 17 Maj 2018, 15:17:52
Takie próbne nagranie zrobiłem. Kawa w 90% przypadków wychodzi smaczna. Tanzania od Gorana, bardzo smaczne ziarenka. Owocowe i intensywne.
https://gopro.com/v/lmzMmJq1ZGdV
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 17 Maj 2018, 15:51:59
Czyli jest crema!
Tytuł: Odp: Cafflano[emoji768] Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 17 Maj 2018, 15:54:25
Jest, uzyskuje się bez większych problemów i to całkiem ładną, o drobnej, gładkiej strukturze. Nawet raz wyszedł tygrysek na ziarnach, kilka dni po paleniu .

Tak, mniej więcej wygląda crema, już po lekkim zamieszaniu.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180517/51ef4070b4ef083770d38606f06d1fc8.jpg)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 18 Maj 2018, 00:06:59
A możesz tę samą kawę porównać z ekspresu i kompresso?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 18 Maj 2018, 01:30:45
Mogę przy jakiejś okazji, może jak będę u Gorana. Dwie takie próby robilem, ale na przemiałach z ekspresu pod większe dozy ustawione. Obie wyszły gorzej niż z ekspresu, i obie były niedoparzone. Myślę że wprawna ręką zrobi lepsze i bardziej powtarzalne espresso maszyną. To nie jest konkurencja dla ekspresu. Dla mnie służy głównie do eksperymentów z wydobywaniem różnych aromatów z kawy.  Ja nie mam potrzeby posiadania ekspresu, ani robienia espresso w domu. Filtry i moka zupełnie zaspokajają moje domowe potrzeby. Niestety nie zawsze ciekawość. To jest zabawka ciśnieniowa dająca sympatyczne napary i pewne pojęcie o tym co można ziarna wyciągnąć. Zajmuje malo miejsca i jest prosta w budowie i obsłudze.
Tytuł: Odp: Cafflano[emoji2400] Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 15 Wrzesień 2018, 13:55:43
Po ok. 2 tygodniach użytkowania jestem w miarę kontent z tegoż ustrojstwa. Całkiem powtarzalne espresso (uważam, że bez naciągania). Zarówno ciemny owocowy blend jak i jasna Kenia wychodzi przyzwoita. Namielam NitroB z RedClixem. Trochę się pobawić trzeba.

Jak będę pamiętał to zrobię kilka fotek z przecisków, a może i zaprezentuję jakieś video.

Dla posiadaczy podpowiem tylko, że najlepiej sprawdza się woda lekko poniżej punktu wrzenia.

Gdybym miał wybierać Kompresso vs Prismo to na ten moment zdecydowanie produkt Cafflano. Właściwie te porównania tak z d... W kompresso rzeczywiście przeciskamy się przez stampowane ciacho, a w prismo przemiał lata jak chce.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 16 Wrzesień 2018, 13:07:48
Aktualne espresso miesiąca od deskowych.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180916/4eb6a5578fd9c02e037c81d54e4a074b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180916/e913642dea8de2df7cf548f644dfcfaa.jpg)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 22 Wrzesień 2018, 23:33:45
Dzięki za opis wrażeń. Właśnie zamierzam nabyć bo jest do jutra promocja w coffeedesk'u. Ziomek na kozarobikawe też poleca, pisze że sprawia się lepiej niż kawiarka.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 30 Wrzesień 2018, 02:59:19
Kurczę, ja upchałem 20g, wagę mam zepsutą czy co? Czy może te 15g jest potrzebne żeby była tam jakaś przestrzeń w "kolbie"?
Tytuł: Odp: Cafflano[emoji2400] Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 30 Wrzesień 2018, 06:09:32
Ja ledwo 15-16g mieszczę w sitku - zależy też od ziarenek (dla mnie najlepiej sprawdza się 12-13g). Zasada poprawnego espresso tak jak w normalnej kolbie. Jak ciśniesz wodę przez 15g przemiału to w pojemniczku/filiżance/kubeczku masz mieć mniej/więcej 30g syropu, w czasie ok 25-35s wraz z preinfuzją. Jak wszystko zrobisz cacy to język da Ci znać. Baw się.

PS. Mam nadziej, że nie upychasz przemiału na siłę -  wsypuję / tampuję / upycham / wsypuję / tampuję / upycham ;D
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 30 Wrzesień 2018, 14:06:54
A jak to wypada w porównaniu z kolbą? Próbował ktoś dwóch shotów postawionych obok siebie?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 30 Wrzesień 2018, 18:40:13
A jak to wypada w porównaniu z kolbą? Próbował ktoś dwóch shotów postawionych obok siebie?
Mam co prawda Classica II, ale poprawne shoty z tego cisnę. Postaram się zrobić takie porównanie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 12 Październik 2018, 17:25:32
Gadżet jest rzeczywiście ok. Parę dni temu zrobiłem porównanie kawiarki stalowej (z wodą podgrzaną wcześniej do 90st) z kompresso i zdecydowanie to drugie lepsze.
Dwie uwagi: niestety nie mogę się pozbyć pewnej delikatnej goryczki (jak z kawy po turecku).
Dwa: przy 10kliku (od zblokowania rączki) woda przelatuje mi dosyć swobodnie przez kawę, o jakimś wielkim ciśnieniu nie ma tu mowy. Poważniejsze opory zaczynają się dopiero przy 8 kliku ale kawa się już przepala. Temperatura koło 97st.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 12 Październik 2018, 17:35:45
Ja nie mam problemu z goryczką, podejrzewam że u Ciebie może się robić kanał jeśli używasz 20 g kawy i ubijasz po kawałku. Spróbuj mniej kawy - tak żeby przed ubiciem była mniej więcej na równi z brzegiem i ubij tylko raz ale poziomo. W zależności od kawy powinno to być między 13 (dla średnio palonej)a 15 g (jasnopalonej). Żeby uzyskać odpowiednie ciśnienie trzeba mielić drobniej niż do espresso.

Jak nalejesz wody poczekaj z 15 sekund zanim zaczniesz przeciskać. Na początku i na końcu działaj z mniejszą siłą. W ten sposób zmniejszysz ryzyko kanałowania i nadekstrakcji. Pamiętaj że ekstrakcja pod dużym ciśnieniem przebiega bardzo dynamicznie, dlatego trzeba dopilnować każdego elementu procesu zaparzania, aby rezultat był poprawny.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 13 Październik 2018, 00:56:48
20g nie ma tu wiele do gadania bo robiłem i 12g. A jaką dajesz temperaturę?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: kursor w 13 Październik 2018, 07:00:34
Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 13 Październik 2018, 07:03:50
Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój jeszcze nie
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 13 Październik 2018, 09:23:05
śmierdzi jak Aeropress ?
Mój aeropress nie śmierdzi. Jak przechowujesz? wszystko razem, czy osobno części aby mogły oddychać?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 13 Październik 2018, 10:03:13
A jaką dajesz temperaturę?
Zależy jakie ziarna, jeśli jasno palone to koło 97, średnio palone kilka stopni niżej. Każda kawa jest trochę inna.


Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój czteroletni AP nie śmierdzi, ale po każdym użyciu go myję i suszę. Co jakiś czas gumowy element myję octem. Polecam ocet bo jest bakteriobójczy i bezpieczny dla tworzyw.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 13 Październik 2018, 10:45:27
Uzywam Aeropressu 2-3x dziennie od prawie roku i nic nie smierdzi... no ale ja go przeplukuje po kazdym uzyciu. Wszystko rozkrecone jesli chodzi o przechowywanie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 13 Październik 2018, 15:02:19
Mam aeropress już cztery lata i nie raz zapomniałem umyć albo żona wrzuciła do zlewu pełnego innych naczyń. Używany minimum dwa razy dziennie. Nic nie śmierdzi.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 13 Październik 2018, 16:20:45
A jaką dajesz temperaturę?
Zależy jakie ziarna, jeśli jasno palone to koło 97, średnio palone kilka stopni niżej. Każda kawa jest trochę inna.


Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój czteroletni AP nie śmierdzi, ale po każdym użyciu go myję i suszę. Co jakiś czas gumowy element myję octem. Polecam ocet bo jest bakteriobójczy i bezpieczny dla tworzyw.

A jak przeciskasz to masz jakiś konkretny opór pod tłokiem czy raczej lekko przelatuje. Ile sekund przeciskasz?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: kursor w 13 Październik 2018, 19:29:41
Rozbieram po każdym użyciu. Próbuje domywać płynem do naczyń ale rezultaty są marne. Ścianki jakby nasiąknęły czymś.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: slusar_o2 w 13 Październik 2018, 20:01:12
Mój też pachnie starą kawą (a raczej guma pachnie). Nie wpływa to na smak
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 13 Październik 2018, 21:44:29
A jak przeciskasz to masz jakiś konkretny opór pod tłokiem czy raczej lekko przelatuje. Ile sekund przeciskasz?
Nie wiem co to znaczy konkretny. Staram się aby było to 30 kilka kilogramów, ponieważ taki nacisk potrzebny jest aby wytworzyćciśnienie 9 BAR. Można tą siłę nacisku sprawdzić dość  łatwo, kładąc wagę na brzegu wystającego blatu. Łapie się za spód blatu i naciska za razem na wagę od góry.  Przeciskam ok. 25-30 sekund.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 14 Październik 2018, 20:43:19
Tak dla potomnych. Przydatny pdf z tipami http://www.cafflano.com/file_download.php?fnum=7 :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Yodziash w 10 Listopad 2018, 16:43:42
Rozwiązałem zagadkę kwacha/goryczki o której pisałem. Pomyślałem że może się ona brać z tego że woda po nalaniu do rurki, jeszcze przed przeciśnięciem, przelatuje przez sitko i wisi w górnych warstwach ciastka przepalając kawę. Na kawę ubitą w "kolbie" nałożyłem więc filtr papierowy od areo i takie coś przeciskałem. Efekt - zero goryczki o której pisałem. Myślę że wszyscy ją macie ale ja jestem na nią bardzo wyczulony bo mój żołądek nie lubi jak mu takie coś zalega i dlatego zwróciłem na nią uwagę.
Co do temperatury to u mnie najlepiej sprawdza się 100st.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Element07 w 13 Maj 2020, 10:37:43
Czesc, troche odkopuje temat ale moze ktos jeszcze bawi sie tym sprzetem - mysle nad kupnem, aby zaczac przygode z domowym espresso, nie zalezy mi na tym, aby bylo to 100% 1:1 espresso jak z ekspresu za grube pieniądze, a coś bliskiego mnie zadowoli, ale jest mały problem, mój młynek(wilfa svart) nie mieli kawy pod espresso, czy z kawą zmieloną pod kawiarke jest jakikolwiek sens bawienia sie tym cafflano kompresso, probówał ktoś i miał w miare zadawalające efekty?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 13 Maj 2020, 11:25:19
Nie ma sensu, przemiał jest potrzebny drobniejszy niż do standardowego podwójnego sitka espresso. Trzeba mieć młynek, którym się zmieli bardzo drobno i najlepiej nie zamęczy przy tym. Więc najpierw radziłbym jakiś młynek pokroju Kazak Tura, 1zpresso Je/Jx, któryś z Kinu  lub jakiś młynek elektryczny do espresso.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Lipiec 2020, 19:06:58
@siewcu wydrukował mi na swojej drukarce 3d taki tamper do kompresso. Powiem Wam, że fajna sprawa, jest znacznie dokładniejszy od oryginału, a nadal lekki i kompaktowy. Dużo łatwiej, bardziej powtarzalnie i wygodniej się tampuje niż tą łyżeczką z zestawu.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 06 Lipiec 2020, 21:41:32
Wow, ale fajowy, szkoda ze nie mam dostepu do tokarki... ;(
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 06 Lipiec 2020, 23:54:50
Jak chcesz wytoczony to mogę spróbować zrobić :P Ale czy to wyjdzie nie mam zielonego pojęcia...
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 07 Lipiec 2020, 06:52:44
Hehe , pewnie ze bym chcial , a podjalbys sie backplate na motor na macapa pod lejek ? ;)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 06 Luty 2021, 14:08:15
Czy w Kompresso da radę zrobić lepszą espresso od automatu ciśnieniowego?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Luty 2021, 14:14:59
Tak, przede wszystkim kompresso zrobi espresso, automat jeśli nie jest to urządzeie liczone w dziesiątkach tysięcy złotych nie zrobi espresso.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 06 Luty 2021, 15:13:40
Siemens EQ5, więc szału nie ma. Stoi głównie dla gości żeby mleczne kawy robić. Kusi kolba, ale miejsca w kuchni brak ;) Taka mała zabawka w takim razie może być jakimś rozwiązaniem, bo Prismo to raczej jako niekapek służy ;) Pozostaje w takim razie czekać na to aż kompresso znowu dostępne będzie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 06 Luty 2021, 15:28:05
No wiesz, gdybyś zamienił automat na kolbę to ogólny poziom kawy by skoczył w górę, ale to zależy od tego ile tych kaw robisz... Na pewno wyjdzie lepiej i łatwiej niż w Kompresso(które i tak będzie lepsze niż prismo), ale czy będzie sensownie przy np więcej niż 2 gościach? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Luty 2021, 14:42:14
@RADMAN Z kompresso to jest trochę zabawy, nie wiem czy chciałoby mi się dwie kawy po sobie robić. Dla mnie jak robię sobie jedną kawkę, jak mnie najdzie ochota, co kilka dni, jest ok, choć to też nie to samo co ekspres.  Z kompresso dostajesz jakieś 25 g naparu na raz.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 07 Luty 2021, 16:43:24
Ja raczej przelewowy jestem i chodzi mi o jakieś pojedyncze espresso albo coś zbliżonego jak najbardziej raz na jakiś czas. Kolba wciąż po głowie chodzi i pewnie kiedyś w końcu zagości :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Zielony_M w 13 Luty 2021, 06:45:32
Tak dla potomnych. Przydatny pdf z tipami http://www.cafflano.com/file_download.php?fnum=7 :)

Cześć! Czy posiada ktoś ten plik na dysku i mógłby wstawić? Spod linka już nie jest dostępny.

No chyba, że to ten: https://www.ekokapsule.sk/pdf/Cafflano-Kompresso_UserTips.pdf


@siewcu wydrukował mi na swojej drukarce 3d taki tamper do kompresso. Powiem Wam, że fajna sprawa, jest znacznie dokładniejszy od oryginału, a nadal lekki i kompaktowy. Dużo łatwiej, bardziej powtarzalnie i wygodniej się tampuje niż tą łyżeczką z zestawu.



Czy jest szansa na plik z projektem?

No i koniec końców, kupował go ktoś ostatnio? Jakoś nie widać na sieci...
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 13 Luty 2021, 09:14:49
Tamper niestety moglby byc szerszy o 1-2 mm, zwlaszcza gdy dajemy wieksza doze kawy.
Możnaby popróbować z proporcjami, zwiększyć %, albo "dokitować" tylko do stopki.
Niech sie lepiej fachmani wypowiedza.

https://www.thingiverse.com/thing:3181974

Problemem jest to, ze "sitko" caflano zweża sie delikatnie ku dołowi.

Jesli chodzi o lejek, to mi osobiście bardzo pasuje, tylko wchodzi do wewnatrz.

https://www.thingiverse.com/thing:2807073/files
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 13 Luty 2021, 11:20:20
Tak z mojego doświadczenia, to mam drobne sugestie jakbyście drukowali:
1. proponuję zrobić grubszą stopkę na 13 mm, bo moja 10mm przy optymalnej dozie ok. 12 g trochę głęboko wchodzi i trudno palcami wyczuć poziom.
2. Wysokość trzonka trochę zwiększyć o jakieś 5 mm, wg mnie będzie bardziej komfortowa.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 17 Luty 2021, 19:28:48
No i koniec końców, kupował go ktoś ostatnio? Jakoś nie widać na sieci...

W Coffeedesku się pojawiły dzisiaj. Właśnie do mnie jedzie jeden.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Zielony_M w 18 Luty 2021, 12:01:55
Wiem, dostałem powiadomienie. Czy bywały one w lepszej cenie?

PS. Co do wydruku tampera i lejka z plików powyżej, to znajomy znajomego może mi to ogarnąć za dyszkę  :uklony:
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 18 Luty 2021, 16:25:09
Z kodem dla forum można trochę obniżyć. Płaciłem 277,30 zł. Widziałem w innym miejscu ostatnio promocje po 265 zł, ale już były niedostępne.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: vitheck w 19 Luty 2021, 07:59:57
Tamper niestety moglby byc szerszy o 1-2 mm, zwlaszcza gdy dajemy wieksza doze kawy.


A jaką szerokość ma ten z druku 3d? Przeszukuję właśnie internet w poszukiwaniu "odpowiedniego" tampera pod kompresso, ale właśnie to zwężanie mnie trochę zniechęca, bo zastanawiam się jaką szerokość wybrać, żeby jednak ten tamper wchodził choć do połowy. Mam jakiś plastikowy "ubijak" do kawy, bo tamperem go nie nazwę ;) i on przy szerokości 45 mm pasuje praktycznie idealnie przy samym sitku. Za to na górze jest to 48mm, więc to zwężenie jest dość spore. Może 46 mm jest rozwiązaniem?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 20 Luty 2021, 20:43:18
Chyba jeden z lepszych filmików odnośnie Kompresso. Ktoś kto dużej używa zgadza się z wnioskami autora filmiku? Po rosyjsku, ale są napisy angielskie.

https://www.youtube.com/watch?v=uHNaeOclSB4
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 20 Luty 2021, 21:50:21
A jaką szerokość ma ten z druku 3d? Przeszukuję właśnie internet w poszukiwaniu "odpowiedniego" tampera pod kompresso, ale właśnie to zwężanie mnie trochę zniechęca, bo zastanawiam się jaką szerokość wybrać, żeby jednak ten tamper wchodził choć do połowy. Mam jakiś plastikowy "ubijak" do kawy, bo tamperem go nie nazwę ;) i on przy szerokości 45 mm pasuje praktycznie idealnie przy samym sitku. Za to na górze jest to 48mm, więc to zwężenie jest dość spore. Może 46 mm jest rozwiązaniem?

Viacheslav z filmiku wyżej używa 46.5mm, ale mówi, że chyba 46mm byłby lepszy, bo czasem ciężko wychodzi.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 21 Luty 2021, 10:43:17
Dzisiejsza zabawa. Z 14g wyszło ok. 31g. Dobre body i przyjemny smak, ale jestem totalnym amatorem odnośnie espresso i nie piłem nigdy z dobrej kolby.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: keermit w 22 Luty 2021, 19:12:50
Wygląda dobrze. Zastanawiam się właśnie, czy nie kupić sobie tego do biura  O0
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 22 Luty 2021, 19:35:40
Do biura, to proponowałbym jednak aeropress albo clver dripper, z kompresso to trochę za dużo rytuału.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 21 Lipiec 2021, 17:15:00
Ratunku kompressowcy! Kupiłem, zmieniłem ziarno -16 g na 12 kliku (1 obrót + 2 cyferki) w JXPro (na karteczce dołączonej do młynka to środek mielenia dla espresso, swoją drogą, to niezły mozół), zasypałem, przybiłem tamperem, założyłem tłok i ... No właśnie, i choćbym nie wiem jak się wytężał, to nie udaje mi się wycisnąć z tego ustrojstwa nawet kropli płynu. A cisnę zaprawdę srogo. Nawet nie wiem czy dolne sitko się nie "wydęło" :P
Rady?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 21 Lipiec 2021, 18:49:47
Zmiel zdecydowanie grubiej
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 21 Lipiec 2021, 19:38:26
Czyli to nie jest mielenie do espresso. Jakieś sugestie? Dwa pełne obroty - 20 klików?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Lewic w 21 Lipiec 2021, 19:50:35
A myślicie ze 1zpresso q1 się nada do caflano? Czy nie ta liga?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 21 Lipiec 2021, 22:33:38
Q1 da radę, ale wygodne i szybie to nie będzie, lepiej coś z większymi żarnami jak JE lub JX.

Wg mnie optymalna doza do Kompresso to między 12 a 15 w zalężności od palenia. Średnio palone kawy 13 - 14 g sypię.

Nawet nie wiem czy dolne sitko się nie "wydęło" :P
Dolne sitko jest lekko wypukłe. :)

Wbrew pozorom jest to dość solidne urządnenie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: RADMAN w 21 Lipiec 2021, 23:48:07
 :NO:
Ratunku kompressowcy! Kupiłem, zmieniłem ziarno -16 g na 12 kliku (1 obrót + 2 cyferki) w JXPro (na karteczce dołączonej do młynka to środek mielenia dla espresso, swoją drogą, to niezły mozół), zasypałem, przybiłem tamperem, założyłem tłok i ... No właśnie, i choćbym nie wiem jak się wytężał, to nie udaje mi się wycisnąć z tego ustrojstwa nawet kropli płynu. A cisnę zaprawdę srogo. Nawet nie wiem czy dolne sitko się nie "wydęło" :P
Rady?

Ta karteczka pod względem espresso to do starej wersji podobno pasuje, do nowej z szarą kropką trzeba grubiej mielić tak 17-20

Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 22 Lipiec 2021, 08:09:40
Wg mnie optymalna doza do Kompresso to między 12 a 15 w zalężności od palenia. Średnio palone kawy 13 - 14 g sypię.

Spróbuję mniejszą dozę i będę schodził od 20 klików (2 obroty) w dół, bo te 2 dyszki już dały zrobić napar, ale teraz z kolei wydaje mi się, że zbyt łatwo poszło. To co wyszło do picia się nie nadawało, ale to dlatego, że szkoda mi się zrobiło marnacji kawy od Gorana i ostatnią próbę przeprowadziłem na jakiejś zwietrzałej sklepowej starowince, byle tylko zobaczyć czy przecisnę :P Dziś rusza faza testów docelowych. Dzięki :D
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 22 Lipiec 2021, 08:12:36
Ta karteczka pod względem espresso to do starej wersji podobno pasuje, do nowej z szarą kropką trzeba grubiej mielić tak 17-20

Dotarłem i do tej szczegółowej rozpiski dla miliona młynków. Problem polega na tym, że mimo, jak głosi moja książeczka wojskowa, "lekkiego upośledzenia rozróżniania barw", kropka w moim JxPro nie chce być szara, a zatem właściwy dla niego zakres pod espresso to właśnie 1.2 od którego zacząłem do 1.5 na którym skończyłem. Żadne z mieleń nie pozwoliło przetłoczyć wody przez kawę, choć bardzo się starałem :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Lewic w 22 Lipiec 2021, 09:56:17
Q1 da radę, ale wygodne i szybie to nie będzie, lepiej coś z większymi żarnami jak JE lub JX.

Pewnie i lepiej, ale młynek jest praktycznie nowy i po prostu gdyby wystarczył do cafflano to jeden wydatek mniej ;) Moje obawy dotyczą tylko tego, co powstanie w filiżance po tym - czy przypadkiem nie będzie dużej różnicy w smaku właśnie pomiędzy takim Q1 a już JE/JX
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 22 Lipiec 2021, 23:22:36
gdyby wystarczył do cafflano to jeden wydatek mniej
Wystarczy :) ale będzie sporo do kręcenia.

Moje obawy dotyczą tylko tego, co powstanie w filiżance
Różnoca na pewno będzie, ale jaka, to zależy od wielu czynników w tym użytej kawy i Twoich preferencji, więc musisz sam sprawdzić czy będziesz zadowolony.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 26 Lipiec 2021, 12:55:45
Bardzo się mnie podoba zakupiony wynalazek, bo wreszcie kawy mleczne serwowane PŻonie zbliżyły się smakiem do kawiarnianych :P Pytanie żółtodzioba, czy wodę z menzurki przeciskamy tylko raz, czy można odciągnąć tłok (czy tam dać mu się nieco podnieść) i tłoczyć jeszcze raz? Bo taki "pojedynczy przebieg nie chce mi dać właściwego IMO urobku (z 13,5 g kawy powinienem wysączyć ok. 27 g naparu?).
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 26 Lipiec 2021, 15:55:58
Wody trzeba lać jakieś 1,5 centymetra przed końcem zbiorniczka, a jak dojdziesz do końca z tłokiem to przytrzymaj przynajmniej z 5 sekund, jeszcze woda się sączy. Podniesienie tłoka raczej będzie skutkować kanałami w ciastku, więc ekstrakcji dobrej raczej z tego nie będzie. 27 - 30 g uzysku to standard u mnie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 26 Lipiec 2021, 16:39:24
Wody trzeba lać jakieś 1,5 centymetra przed końcem zbiorniczka,

Na zbiorniczku jest podziałka, która kończy się na 60 ml, więc rozumiem, że mam nalać więcej?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 26 Lipiec 2021, 17:41:04
Na podziałkę nie patrz, nalej tyle żeby uszczelka od tłoka weszła bez chlapania, czyli ok 1,5 cm od brzegu. U mnie przynajmniej podziałka nie jest zgodna z faktyczną ilością wody i nalewać trzeba więcej.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: sew83 w 30 Sierpień 2021, 20:38:23
Dzisiaj pierwszy raz eksperymentowałem z kompresso i wrażenia bardzo pozytywne.
Jednak w porównaniu z kolba przy tej samej kawie dosyć spora kwasowość wyszła. Zastanawiam sie jak to ograniczyć?

Kawa średnio palona, doza 13.5 grama ( wyszło 27 gram)  gotującą woda prosto z czajnika, bez nagrzewania.
Mielenie takie samo jakie normalnie używam w kolbie ale przy dozie większej (15gr kawy na 30gr wody)
Wygląd i crema z kompresso wyszło bardzo podobne do shota z ekspresu, jednak ta kwasowość była zdecydowanie większa.

No i lepszy tamper i jakis lejek by sie przydał….
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 30 Sierpień 2021, 22:27:01
Jak jest kwaśna to znaczy, że niedoparzona.

1. Nie przeciskaj od razu. Zostawiasz na kilkanaście sekund po zalaniu.
2. Potem zaczynasz delikatnie dociskać, aż pojawią się krople i  utrzymania takiego połowicznego ciśnienia, po kilku sekundach przeciskasz mocniej, na koniec jak już dobijesz do końca to trzymasz jeszcze przynajmniej z 5 sekund.
3. Miel drobno i nie ubijaj zbyt mocno.

Jak poszukasz, to gdzieś ja i inne osoby w tym wątku opisywaliśmy zaparzanie dokładnie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: sew83 w 01 Wrzesień 2021, 12:53:49
Heh....skonczylo sie uszkodzeniem koszyka  :sciana: wyciskalem na wadze i przy docisku 52 kg kompresso się rozwaliło...wydawlo mi sie ze 9 bar powinno wytrzymac a tu niespodzianka.....
Można gdzieś dokupic uszkodzony element (basket sie ukruszył, o dziwo prysznic się nie wygiął)?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 01 Wrzesień 2021, 16:56:11
Hmm, u mnie się nic nie działo, choć ponad 50 kg nacisku niepotrzebne jest raczej, producent zaleca bodajże 35 kg. Może zgłoś reklamację, może jakaś wada produkcyjna elementu. Zgłoś się do sklepu gdzie kupiłeś.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 22 Grudzień 2021, 15:21:46
Heh....skonczylo sie uszkodzeniem koszyka  :sciana: wyciskalem na wadze i przy docisku 52 kg kompresso się rozwaliło...wydawlo mi sie ze 9 bar powinno wytrzymac a tu niespodzianka.....
Można gdzieś dokupic uszkodzony element (basket sie ukruszył, o dziwo prysznic się nie wygiął)?

Przepraszam za odgrzewanego kotleta, u mnie sitko w koszyku lekko się odkształciło.
Pisałem do Cafflano, powiedzieli że mogą przysłać samo sitko, ceny transportu pewnie by zabiły inwestycję.
To przed pandemią (jak z nimi korespondowałem), więc podejrzewam że teraz byłoby to jeszcze bardziej nie opłacalne.

Swoja drogą natknąłem się na ciekawy post :)

https://www.kaffee-netz.de/threads/cafflano-kompresso-tuning.128707/




Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Lewic w 22 Grudzień 2021, 15:35:17
To sitko chyba tak skonstruowano by się odkształcało :p U mnie też jest. Nie wpływa to raczej na ekstrakcje ani smak
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 05 Styczeń 2022, 09:58:40
Wczoraj dotarło kompresso i prosiłbym o poradę. Chciałbym uzyskać dużo cremy ale na razie jest jej minimum. Próbuję na ciemno palonej arabica 9 mix, 7 klik comandante, 55ml wody, 96 stopni, 1 delikatne ubicie, 10s preinfuzja plus 30s wyciskania. Co zmienić żeby uzyskać lepszy efekt?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Lewic w 05 Styczeń 2022, 10:35:14
Hej, to w sumie duzo zalezy pewnie tez od kawy. Swieza?

Nie wiem, jaki to jest 7 klik comandante, ale powinienes widziec odbicie napisu (jesli korzystasz z kompressowego tampera). Wody lej tak ok. 1,5 cm przed koncem tunelu
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: antsaren w 05 Styczeń 2022, 12:17:34
Dziękuję za pomoc. Problemem było faktycznie ubicie natomiast teraz jeszcze muszę trochę poprawić mielenie i może temperaturę bo smak jeszcze nie ten. W stosunku do pismo, które używałem to jest rewelacja.:)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 07 Kwiecień 2022, 14:30:21
Hej!

Jeśli komuś zepsułby się sprzęt, w sensie wywaliło dolne sitko ( basket), potwierdzam że opcja ze strony poniżej, pasuje:

https://www.kaffee-netz.de/threads/cafflano-kompresso-tuning.128707/

Jeszcze nie popsułem swojego, ale zamówiłem na wszelki ( widać że się już odkształciło) :doh:

Kupić można tutaj, jak się wybierze na Włoski pozwala zamówić paczko-list, jest taniej, paczka szła niecałe 2 tygodnie :)

https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/filtri-doccette-zacconi.html



Tak jak pisał autor przeróbki sitko Zacconi pasuje idealnie, tylko trzeba delikatnie "wyżłobić" lub wyfrezować rowki pod wypustki sitka, albo je spłaszczyć?


Jakby trochę popracować nad Ponte, też by je dopasował :)

Filtro 2 tazze Pontevecchio Export e Lusso Cod. F4202


https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/filtri-doccette-pontevecchio.html

Może się komuś przyda!




Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: cezary.pl w 23 Maj 2022, 18:32:25
Mam i ja tę strzykawkę :-)
Stosowałem porady z tego wątku, zwłaszcza @krystians  i filmu Rosjanina.

Etiopia Shakiso, palona 17 maja
Doza 13,5g
Milenie na 7 kliku
Woda do zalania, chwilę po zagotowaniu.
Uzysk 31 g, przy napełnieniu ok. 1cm poniżej rantu urządzenia.
Ciężkie przeciskanie przez 45 sek.
Crema na 1cm.

Trzeba nabrać wprawy przy operowaniu tamperem/garnuszkiem, albo zamówić coś solidniejszego.
Ciastko wychodzi trochę krzywe.
Jak dla mnie espresso pycha, gorsze pijałem z ekspresów kawiarnianych.

Przy najbliższej okazji, namówię właścicieli pobliskiej palarni na porównanie efektów parzenia kawy z tego urządzenia, z prawdziwą kolbą. Mają mnóstwo sprzętu do sporządzania kawy i wiele różnych młynków, ale napiszę jakich bo się nie znam:-)
Efekty opiszę.

PS.
Zamiast tampera (garnuszka) można użyć części z tłokiem w pozycji odwrotnej. Górny element tłoczyska jest tej samej średnicy co dno oryginalnego tampera. Łatwiej kontrolować "prostość" ugniatania.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Zielony_M w 10 Czerwiec 2022, 10:54:28
W końcu zacząłem używać i ja, bo stało kupione i czekało x czasu  :bry:

Póki co włoskie klimaty tj. Tazzdoro i Saint Eustachcio, ale jestem zadowolony.
Wybieram się dopiero do Czarnej Fali po świeże ziarenka pod espresso - spodziewam się lepszych doznać smakowych i obfitszej kremy. Jadę jeśli czytacie!

U mnie leci na JXPRO ustawienie 1.2.5 i aż zdziwiony byłem jakie różnice w ciśnięciu mają zakresy 1.2-1.5.
Doza 13,5gr - uzysk 27-31gr w zależności od powyższych ziaren. Leję 95st do 1cm od góry, Preinfuzja (o tyle o ile) 10-15sek.
Całość staram się docisnąć do 50-60sek. Voila! Polecam lejek zrobić z papierowego kubeczka na espresso ze stacji - nie rozsypuje się i lepiej rozdystrybuować.

Teraz oczywiście szukam tampera :jezyk: [edit] widzę, że za bardzo nie ma w ofercie tamperów fi 46mm  :nienie: Więc pewnie będzie wydruk 3D, bo 120$ za taki zestawik to jednak deczko dużo, choć fajny: https://mall.shopee.sg/-Cafflano-Kompresso-Stainless-steel-Coffee-tamper-dosing-funnel-for-Cafflano-Kompresso-46.5mm-tamper-i.516813593.10766337295?sp_atk=e9122d4f-a4b3-4fd7-8397-eb5f1b68a24d

PS. W tym z zestawu zeszlifowałem napis i wygładziłem powierzchnię na błysk na papierze wodnym o gradacji 1500.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 10 Czerwiec 2022, 13:08:06
Oprócz wydruku, można też zamówić jak najmniejszy i oddać do tokarza.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Zielony_M w 15 Czerwiec 2022, 07:20:41
A jaką szerokość ma ten z druku 3d? Przeszukuję właśnie internet w poszukiwaniu "odpowiedniego" tampera pod kompresso, ale właśnie to zwężanie mnie trochę zniechęca, bo zastanawiam się jaką szerokość wybrać, żeby jednak ten tamper wchodził choć do połowy. Mam jakiś plastikowy "ubijak" do kawy, bo tamperem go nie nazwę ;) i on przy szerokości 45 mm pasuje praktycznie idealnie przy samym sitku. Za to na górze jest to 48mm, więc to zwężenie jest dość spore. Może 46 mm jest rozwiązaniem?

Viacheslav z filmiku wyżej używa 46.5mm, ale mówi, że chyba 46mm byłby lepszy, bo czasem ciężko wychodzi.

Mam ugadane u tokarza, że utoczy mi lity (w sensie razem z rączką) z nierdzewki. Ktoś finalnie toczył? Robiliście 46mm? A może 46->47mm tak jak ten plastik oryginalny?


EDIT: Dobra, zagadałem do ziomka na YT. Robię 45.5mm 0 dla dozy 13,5gr będzie siadało idealnie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 19 Wrzesień 2022, 14:32:54
Ostatnio wyciągnąłem z deka przykurzone Kompresso i dalej cisnąć. I coś mi się nie udają kawy :( Kwaśne, że nawet mleko nie jest w stanie zniwelować. Faktem jest, że zamiast arabiki poszedł trzykrotnie mieszaniec z robustą (70/30 i 80/20), ale bez przesady. Na JX-Pro mielenie na 2.1, bo ma być ciut grubiej niż do espresso (wg producenta 1.7 - 2.0). Przemiałem miąchać, bo woda zawsze idzie boil prosto z płyty, zostawiony w rurce 15 sekund przed przeciskaniem?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: cezary.pl w 19 Wrzesień 2022, 15:10:03
Wodę leję prawie pod wierzch rurki, czekam chwilę jak jej poziom opadnie (preinfuzja) i dopiero przeciskam.
Przemiał na 6 kliku Komendanta (zero, to pierwszy możliwy, swobodny ruch korby) i trzeba się namęczyć z przeciskaniem ok. 45 sek. Kawa, niebo w gębie. Etiopia Organik od braci.
Przemiał na 7 kliku przelatuje w 8 sek.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 19 Wrzesień 2022, 16:28:30
@Bazyl U mnie raczej drobniej niż grubiej, sugestie producentów mam w poważaniu, bo kawa ma mi smakować. Woda ok 95 stopni. Wlewanie pod korek i poczekanie aż zejdzie to dobry sposób.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 20 Wrzesień 2022, 07:39:13
(...) trzeba się namęczyć z przeciskaniem ok. 45 sek.

Namęczyć się, czyli ...? Ja swoje ważę i przy przemiale 2.0, to praktycznie robię stanie na rękach na tłoku, żeby cokolwiek uzyskać, a to chyba nie o to chodzi :) Nie ma ktoś czasem mojego młynka i Kompresso, żeby ustalić zeznania. No nic, będę operował przemiałem, bo reszta czynników raczej stała :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 20 Wrzesień 2022, 07:42:14
U mnie raczej drobniej niż grubiej (...)

Ale to drobniej musi mieć jakieś granice, bo jednak przy zbyt drobnym przemiale albo uszkodzimy urządzenie próbując użyć pełni mocy albo wręcz nie damy rady przepchać wody przez kawę. I właśnie jakiegoś punktu startu (gotowca) szukam. Wygląda na to, że zostaje mi metoda prób i błędów.
PS. Ile tej preinfuzji dajecie?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 20 Wrzesień 2022, 10:42:14
U mnie pkt startu, to jest 1,42 obrotu w Kinu, przy dozie 13,5 g średnio-palonej kawy. Ja to zanim włożę tłoczek w cylinder, to przynajmniej z 15 sekund. Jeśli nalewam pod korek, to tak żeby przynajmniej z 1,5 cm opadło. Potem cisnąć też zaczynam powoli przez pierwsze 5-10 sekund. Dopiero później przeciskam mocniej. Mocować się nie ma sensu. ogólny nacisk ma być w okolicach 35- 40 kg. Tak jak w normalnym ekspresie trzeba dobrać przemiał.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: HelenaK w 14 Październik 2022, 13:48:25
Witajcie.

Dzień dobry,

Jestem tu nowa. Wczoraj spadło mi kompresso i pękł ten dolny pojemnik do którego wlewa się kawa. Pisałam do przyjaciół kawy i do coffeedesk ale niestety nie prowadzą sprzedaży pojedyńczych części. Wiecie może co mogę zrobić? :)
Z góry dzięki :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 14 Październik 2022, 16:56:13
Cześć,

Można wydrukować 3d podstawkę (np. taką (https://www.thingiverse.com/thing:3185230)) lub zrobić z drewna i nalewać do filiżanki. Jeśli masz aeropress, to ten zbiorniczek na filtry też się nadaje do tego celu. Trzeba miec tylko małą filiżankę do espresso, która się mieści do środka.

W kwestii dokupienia oryginalnej części możesz spróbować napisać do Cafflano na instagramie albo fb.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: HelenaK w 14 Październik 2022, 18:39:12
Dziękuję za podpowiedz, napisalam wlasnie na ig d0 cafflano ale nie odpisali narazie, chyba poszukam tez jakichs używek. Niestety aeropresu nie mam, kompresso dostalam w prezencie i teraz mi tak glupio, że upuscilam i pękło.. 🙈
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 14 Październik 2022, 23:38:21
Shit happens. Może ktoś ma aeropress i nie używa zasobnika na filtry? A moze da sie skleić klejem z atestem spożywczym np. loctite 454?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: HelenaK w 15 Październik 2022, 21:25:54
W poniedziałek w pracy zrobię zdjęcie jak pękło, trzyma sie jeszcze, ale przecieka. Może i jakiś klej z zewnątrz by to ogarnął. Na ig cafflano odpisali, że koszt pojemnika to 6,5 GBP, wysylka z wielkiej Brytanii, musiała bym przeliczyć ile mi to wyjdzie  w ogóle.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 03 Grudzień 2022, 10:18:33
Kurczę, odkurzyłem Kompresso, ale przy mieleniu powyżej skali (12-16) espresso na JX Pro (19 klik) nie jestem w stanie komfortowo przepchnąć wody przez 14 g kawy. Mało sobie barku nie wywichnąłem. Po drugiej stronie kwaaaas :) Ma ktoś te dwa sprzęty i podzieli się punktem wyjścia?
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Grudzień 2022, 12:18:43
U mnie przemiał drobniejszy niż do kolby. Doza  13 - 13,5 gram. nalewam prawie cały cylinder wody 95°C i czekam około 20 sekund żeby poziom opadł zanim włożę tłok. potem  5-10 sekund Delikatnego naciskania (preinfuzja) i dopiero naciskam mocniej. Całość trwa ponad minutę.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 03 Grudzień 2022, 13:56:37
Problem w tym, że jak zmielę drobniej, to ratuje mnie jedynie prasa hydrauliczna do nacisku. Czekam na opadnięcie 20 s., nie stosuję tego delikatnego nacisku, ale potem przy tych 19 klikach, to wiszę całym ciałem, żeby uzyskać wynik w zbiorniczku :) Zastanawiałem się nawet czy ten plastik wytrzyma :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Heniutek w 03 Grudzień 2022, 17:05:32
Może za mocno tampujesz?
Już wcześniej gdzieś chyba pisałem na ktorym kliku mielilem na 1z-pro, u mnie przy wiekszych dozach byl ten sam problem z siłą nacisku.



Poruszam się w okolicy 6-ki, ekspres doza 16-16,5 gram.
Do kompresso, przestawiam o 1-2 małe kropki (drobniej) około 15 gram, nie tampuję bardzo mocno.
Czyli maksymalnie mam skręcony na 3-ce, robię pełny obrót na 3 i jeszcze kawałek dokręcam do 6ki.
Chyba według obrazka miele gdzieś na 13ce (zielone pole).


Staraj sie zostawic te sama doze i te samą kawę !
Moze jak pisal Krystian ~13 gram i zwiekszaj grubosc mielenia po 1 kropce na młynku, dociskajac tylko tak zeby wyrownac lekko calosc (dwoma kciukami) i obserwuj i próbuj ;)




Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Grudzień 2022, 18:40:57
ale potem przy tych 19 klikach, to wiszę całym ciałem, żeby uzyskać wynik w zbiorniczku :) Zastanawiałem się nawet czy ten plastik wytrzyma

Nie patrz na to jaki to klik, tylko miel tak, żeby woda przez kawę rozsądnie przepływała. Zapewne jest kwaśne, bo jak tak mocno ciśniesz to robi się kanał. Lepiej zmielić nawet trochę za grubo i lżej dociskać niż siłować się, bo efekt nie będzie raczej dobry jak sam zauważyłeś.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 03 Grudzień 2022, 21:04:17


Może za mocno tampujesz?

Jutro spróbuję delikatnego nacisku, bo rzeczywiście dość mocno działałem tym dodanym plasticzkiem :) Wziąłem sobie do serca, że ma się odbić napis :D Nie mam punktu odniesienia, bo z tampingiem nie miałem do tej pory doczynienia :(
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Grudzień 2022, 21:58:42
Wystarczy jesli złapiesz po bokach palcami i będziesz ściskał przed twarzą żeby widzieć czy równo się ubija. W pewnyn momencie poczujesz, że kawa już praktycznie się nie ubija, taki nacisk wystarczy. W tampowaniu najważniejsze jest, aby poziom kawy był równoległy do dna sitka i żeby robić to powtarzalnie.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 24 Listopad 2023, 10:37:27
Udaje się wykorzystywać urządzenie (doszedłem do sedna metodą prób i błędów), ale zachciało się luksusu. Niewygodne strasznie jest przesypywanie kawy ze zbiornika młynka do baskecika Kompresso. Ktoś wymyślił jakiś funnelek i tamperek, żeby to bardziej komfortowe było? :)
Znalazłem coś takiego - https://www.etsy.com/pl/listing/1446924767/cafflano-kompresso-dosing-funnel-tamper
ale wolałbym z jakiegoś mniej dziwnego źródła :P
EDIT: Albo potrzebuję dobrej duszy z drukarką 3D :D - https://www.thingiverse.com/thing:5220346
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Listopad 2023, 14:16:20
U mnie w miarę dobrze przesypuje się z wąskiego kubeczka Kinu. Przetrzymując lewą ręką robię mały kołnierz układając kciuk i palec wskazujący wokół wlotu. Kiedyś używałem też papierowego kubeczka na espresso, po odcięciu dna bardzo dobrze spasowywał się, ale w sumie nie był mi specjalnie potrzebny. Tamper kupiłem 49 mm i tokarz mi zmniejszył.
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Matius22 w 24 Listopad 2023, 14:32:21
@Bazyl mówisz masz! odezwałem się na priv - pomogę :)
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: Bazyl w 24 Listopad 2023, 15:28:19
Przetrzymując lewą ręką robię mały kołnierz układając kciuk i palec wskazujący wokół wlotu

To jest też mój sposób i jest w miarę spoko, tym bardziej, że rant pojemnika JxPro zgrywa się z krawędzią Kompresso, ale ... Jak tylko kawa zgromadzi się po skosie albo naelektryzowana uwiesi, to przy podnoszeniu, sru i po zabawie w czystość :P

@Bazyl mówisz masz! odezwałem się na priv - pomogę :)

Wrócę do domu i będę nadawał :D
Tytuł: Odp: Cafflano® Kompresso
Wiadomość wysłana przez: antelope w 24 Listopad 2023, 15:54:33
Bardzo się mnie podoba zakupiony wynalazek, bo wreszcie kawy mleczne serwowane PŻonie zbliżyły się smakiem do kawiarnianych :P Pytanie żółtodzioba, czy wodę z menzurki przeciskamy tylko raz, czy można odciągnąć tłok (czy tam dać mu się nieco podnieść) i tłoczyć jeszcze raz? Bo taki "pojedynczy przebieg nie chce mi dać właściwego IMO urobku (z 13,5 g kawy powinienem wysączyć ok. 27 g naparu?).

Ja miałem problemy z uzyskaniem ratio 1:2, gdy mieliłem na tyle drobno, żeby uzyskać nacisk ponad 50 kg.
U mnie pomógł sposób z krótkim dociśnieciem palcami tłoczka przez 1-2 sekundy (preinfuzją), a następnie ostrożnym wyciągnięciem tłoczka, tak, żeby nie wylać wody, a potem rozpoczynam właściwe przeciskanie wody przez kawę - na tłoczku kładę dłoń i dodatkowo dociskam ją klatką piersiową, aż tłoczek dojedzie do sitka i przytrzymuję go jeszcze przez 5 sekund, co daje mi gęste espresso z dużą ilością cremy i ratio ok 1:2.