forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: prunt w 22 Sierpień 2017, 14:44:17
-
Hej,
rozpoczynam dopiero moją przygodę z espresso robionym własnoręcznie i próbuję przebić się przez "miliony" postów na forum, żeby nabrać trochę wiedzy. Potrzebuję i młynka i ekspresu. Z ekspresem będzie chyba prościej, bo padło na ASCASO Basic (chyba, że z uwagi na walory estetyczne zdecydujemy się na krowowego Dream'a :). Natomiast młynek... z młynkiem mam problem. Potrzebuję czegoś w miarę cichego. W miarę, bo czytałem, że I1 mini i I2 mini ASCASO (a w tę stronę zwróciłem na początek swe oczy) są dość głośne. Nie chciałbym pobudzić pociech robiąc sobie wcześnie rano kawę. Czy możecie polecić mi coś ciekawego?
Budżet? Budżet zakładałem do 1000, ale lekko mogę go przekroczyć.
Dzięki z góry!
EDIT: Zapomniałem dodać, że młynek najchętniej elektryczny :)
-
Czy możecie polecić mi coś ciekawego?
Nie mam młynka ręcznego, ale taki chyba jest najcichszy. I1 i I2 mają przekładnie, stąd są hałaśliwe (silnik pracuje przy znacznie wyższych obrotach a i sama przekładnia jest hałaśliwa).
Poza tym wszystkie młynki z napędem bezpośrednim.
-
Złapałeś mnie, nie napisałem, że najchętniej elektryczny :)
@Krakus, a ten Twój Macap M2M? Robi robotę? Bardzo głośny?
-
Bardzo głośny?
Nie specjalnie. Ja go oceniam dobrze.
Ten Macap jest fajny, ale czasem (szczególnie przy bardzo drobnym mieleniu) skokowa zmiana nastawy jest zbyt zgrubna (brakuje stopni pośrednich).
Co do hałasu - dzieci się szybko przyzwyczajają i młynek po jakimś czasie nie powinien im przeszkadzać.
-
Dzięki!
No dobra, ktoś jeszcze jakieś pomysły ma i odda za uśmiech? :D
-
Miałem I-1 Steel. Fajnie mieli, dzieci się nie przyzwyczają ;)
Najciszej będziesz miał na ręcznym. Więc Kinu M47 V2 to idealny wybór, rozważ to jeszcze.
-
Zgoda, najciszej będę mieć na ręcznym, ale dostałem wymaganie, żeby elektryczny :( :)
-
Żebyś się nie rozczarował, żaden młynek nie jest cichy. Są mniej lub bardziej głośne. Ciche są gastronomiczne ale bez kawy. Jak mielą kawę to je słychać. Nie tak bardzo jak Ascaso, ale zawsze. Cichy młynek to młynek ostrzowy ale nie polecam, do espresso się nie nadaje.
-
Gastro młynki z reguły są stosunkowo ciche. ;) To pewnie zasługa zapasu mocy. Plus większe obudowy i spora masa da lepsze tłumienie hałasu. Wibracja to znów zastosowanie amortyzatorów na wieszakach silnika, sposób osadzenia hoppera, itp.
Ten był stosunkowo cichy: :)
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3993.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3993.0)
-
Ewentulanie też można zwrócić uwagę na szybkość mielenia. Im szybciej tym większa szansa, że małolaty nie dosłyszą hehe.
-
Lub :mhh: stępić żarna do poziomu przemiału 10 gr./min. :hihihi:
Lub stępić jeszcze bardziej. ;) Przed włączeniem ekspresu trzeba zacząć mielić kawę by zdążyć. :lol2: Wydajność 10 gr./ 15 min. :mhh:
-
Pozbycie się plastikowego hoppera nieco wycisza młynek. Miałem okazję użyć młynka ze szklanym hopperem. Chyba to był Quick Mill ale głowy nie dam, był stosunkowo cichy.
-
No dobra, a teraz w konkretach - do planowanego basica, młynek za Ok. 1000 jako alternatywa dla i1/2 mini to...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Nuova Simonelli Grinta TU (https://www.coffeeitalia.pl/index.php/mlynki/nuova-simonelli.html) jest za 777zł, przesyłka może być darmowa jak się zapiszesz na newsletter. Młynek ma silnik indukcyjny, żarna płaskie 50mm, bez kawy jest cichy, retencja średnia, regulacja skokowa.
-
O, a czy na pierwszy młynek fakt regulacji skokowej a nie płynnej to coś strasznego? Zakładając ze jak się wkrece to za dwa trzy lata wymienię na coś lepszego?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
za dwa trzy lata wymienię na coś lepszego
Jak się wkręcisz, to za pół roku albo będziesz próbował młynek przerobić, albo wymienić na inny. Regulacja skokowa to nic złego (pozwala na bardzo powtarzalną zmianę ustawień), czasem tylko przydało by się ustawić między skokami.
-
Ja kupiłem NS Grinte - rano mielę kawę i dzieciaki śpią jak zabite za ścianą nic im nie przeszkadza. Bez kawy - nie słyszalny przy mieleniu hałasuje, ale dajemy radę do 1000 nic innego nie znajdziesz chyba, że coś używanego.
-
Jak chcesz na prawdę cicho i na prawdę dobrze poniżej 1000 zł to Comandante się dobrze sprawdzi, ręczny bo ręczny, ale mielenie nie trwa tyle co w tanich młynkach i nie męczy aż tak. A relacja ceny do jakości przemiału raczej nie porównywalnie lepsza stawiając obok młyneczki elektryczne do 1000 zł.
Przy parzeniu 2 espresso rano nie namachasz się strasznie, a kawa będzie smakować lepiej na pewno i miejsca w kuchni zostanie o wiele więcej :)
-
Deskowy, z racji, że masz możliwość porównania, który z młynków: Eureka Mignon czy Commandante, daje według Ciebie lepszy przemiał pod espresso? :-)
-
Deskowy, z racji, że masz możliwość porównania, który z młynków: Eureka Mignon czy Commandante, daje według Ciebie lepszy przemiał pod espresso? :-)
Przemiał jest zbliżony. Eureka szybsza, Comandante cichsze :))
-
Z racji że Basic też dźwięki wydaje to taki F4 nano niewiele jest głośniejszy. Chociaż może przy i2 mini wszystko wydaje się cichsze 😀
-
Odradzaliście koledze Grintę ze względu na kliki. Polecanie mu Commandante też mija się z celem. Jest parę osób, które uważa, że nie da się idealnie trafić z grubością przemiału pod espresso (vide odpowiedni wątek o C).
-
Jest parę osób, które uważa, że nie da się idealnie trafić z grubością przemiału pod espresso
Bywa i tak. Trzeba regulować dozą. Dobre ustawienie wypada np. gdzieś pomiędzy. Jak mielę c40 pod espresso to nie jest tak źle. Szczególnie na dwa dopio- można przeżyć, do czasu aż nie przypomni mi się jak to szybko idzie w Kinu. Wtedy zaczynam narzekać haha :D.
-
Trzeba regulować dozą.
A ja miałem inny przypadek. Kawa wymagała bardzo drobnego mielenia dla dozy 15g. Na NPFie było widać, że w trakcie ekstrakcji z 1/3 sitka lała się woda, z reszty sitka - kawa. Nie było kanałowania, ciastko wyglądało raczej dobrze. Pomogło zwiększenie dozy do 21g i grubszy przemiał.
-
Z 15g na 21g, nieźle. Jakie sitko, kawa?
-
Jakie sitko, kawa?
Sitka IMS, konkretnie modele B702TCH24E (http://www.imsfiltri.com/filtri/b70-2tc-h24-e/?lang=en) (12 do 18g) i B702TCH28.5E (http://www.imsfiltri.com/filtri/b70-2t-h28-5-e/?lang=en) (18 do 22g). Kawa - Goranowa Guatemala La Delicia (skądinąd bardzo ciekawa w smaku). Młynek i ekspres jak w podpisie.
-
Jest parę osób, które uważa, że nie da się idealnie trafić z grubością przemiału pod espresso
Bywa i tak. Trzeba regulować dozą. Dobre ustawienie wypada np. gdzieś pomiędzy. Jak mielę c40 pod espresso to nie jest tak źle. Szczególnie na dwa dopio- można przeżyć, do czasu aż nie przypomni mi się jak to szybko idzie w Kinu. Wtedy zaczynam narzekać haha :D.
Bez urazy. Nie ma takiego tłumaczenia, jak dla mnie. Sypię 14-15 gram kawy w doppio.
Jak tak jest, to ten młynek nie nadaje się na potrzeby zrobienia espresso.
-
Jak tak jest, to ten młynek nie nadaje się na potrzeby zrobienia espresso.
OK, a co robisz, jak Ci ekstrakcja wypada np. 20s, a na następnym stopniu młynka masz np. 29s?
Ile masz "kliknięć" młynka na obrót tarczy nastawiającej?
-
29 s jak dla mnie jest całkiem akceptowalne ;)
Marek.
-
OK, a co robisz, jak Ci ekstrakcja wypada np. 20s, a na następnym stopniu młynka masz np. 29s?
9 sek. na jednym kliku. Przecież to przepaść. Dla przykładu gastro młynki z żarnami 64 mm, jest to praktycznie nie wykonalne.
Pomijając dziwactwa jakie robiłem nie ubijając kawy tamperem.
Z żarnami 50 mm, będzie zawsze trudniej o właściwy czas ekstrakcji, a ślimakowa regulacja nie wiele da.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, najłatwiej jest zapanować nad ekstrakcją silnie ubijając kawę w sitku wartością np. 15 kg.
Macap M5D Plus ma skok gwintu 1,25 mm / 72 kliki.
29 s jak dla mnie jest całkiem akceptowalne ;)
Marek.
Pewnie, że tak. Wolę zdecydowanie 29 sek. niż np. 23 sek.
-
Dla przykładu gastro młynki z żarnami 64 mm, jest to praktycznie nie wykonalne.
Wiesz, porównywałem nastawy F64 Evo z moimi (łatwo to zrobić, jak przeliczysz "kliki" na mikrometry) i wyszły prawie takie same, więc nie ma specjalnego powodu do różnic.
Jak masz 72 kliki na 1,25mm to wypada 17,36um na klik - słabiusio. U mnie jest 64 kilki i 1,0mm, czyli 15,63um na klik. W F64Evo jest mniej-więcej połowa tego (o ile nastawa porusza się klikami, jak nie, to rozmawiamy o skali).
Kawę zazwyczaj mielę około 110 - 140um.
-
Sama teoria. Przy ekstrakcji na niewiele się zda.
-
Ja też mam ascaso basic i młynek i2 mini, ale chyba go zamienię na Eurekę Mignon. Z czasem może ekspres też zmienię.