forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: grimous w 19 Lipiec 2021, 16:39:55

Tytuł: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: grimous w 19 Lipiec 2021, 16:39:55
Cześć wszystkim  :)

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem ekspresu kolbowego La Pavoni Domus Bar DMB.
Ostatnio zakupiłem sobie NPF żeby mieć lepszy feedback jeśli chodzi o wszystkie aspekty przygotowania kawy do espresso.
Mam do was pytanko jeśli chodzi o single shota (rzadko piję double ponieważ staram się uważać na ilość kofeiny spożytej na co dzień).
Z tego co się orientuję, ilość kawy na single shota powinna się mieścić w 7-9 gramach. Mój problem polega na tym, że taka ilość kawy (niezależnie od poziomu zmielenia czy tampingu) jest zawsze za mała. Przy takiej ilości kawy w portafiltrze, ekstrakcja to dosłownie armageddon dla mojej kuchni  :D
Ba, sensowna ekstrakcja zaczyna się u mnie od 12-13 gramów. Oczywiście używam single-basket.
Czy to normalne? Czy może coś robię nie tak?

Dodatkowo prosiłbym was o sprecyzowanie następujących kwestii:
Czy kolba przy poprawnym przygotowaniu kawy do espresso powinna mieć już prawie-maksymalny opór przy kącie prostym/środkowej pozycji?
Czy rodzaj kawy rzeczywiście potrzebuje tak drastycznych zmian w ustawieniu mielenia jak ja doświadczam? W młynku w ekspresie jest 7 poziomów, zależnie od kawy, którą kupuję, ustawiam od 2,5 do 4.

Wytykajcie mi błędy w moim myśleniu, nie jestem pro, ale pasjonuje mnie temat 

Pozdrówki!
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Lipiec 2021, 20:13:01
Mam do was pytanko jeśli chodzi o single shota
To ekspres z grupą 57? Bo jakoś sprzedawcy pomijają ten szczegół.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: skansen w 19 Lipiec 2021, 20:36:45
Ba, sensowna ekstrakcja zaczyna się u mnie od 12-13 gramów. Oczywiście używam single-basket.
Mam podobne obserwacje dotyczące fabrycznych sitek, przy czym mi udaje się zejść z masą dozy nieznacznie niżej...

Dodatkowo prosiłbym was o sprecyzowanie następujących kwestii:
Czy rodzaj kawy rzeczywiście potrzebuje tak drastycznych zmian w ustawieniu mielenia jak ja doświadczam? W młynku w ekspresie jest 7 poziomów, zależnie od kawy, którą kupuję, ustawiam od 2,5 do 4.
Tak, to normalne. Dodatkowo innych ustawień grubości wymaga sitko pojedyncze a innych podwójne.

Mam do was pytanko jeśli chodzi o single shota
To ekspres z grupą 57? Bo jakoś sprzedawcy pomijają ten szczegół.
Tak. La Pavoni Domus Bar DMB to odpowiednik Lelit Anita /  Nemox Caffe dell'Opera itd
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 19 Lipiec 2021, 21:09:04
Tak
Dzięki @skansen
@grimous
Odpuść sobie pojedyńcze sitko. Szkoda czasu i zmarnowanej kawki. Albo będziesz pił podwójne espresso, albo z pfa z podwójną wylewką, gdzie jedno espresso wyląduje w zlewie, albo zadowolisz się tym, co otrzymasz z single basket. Najbardziej zadowalające efekty przynosi sitko VST 7g, tamper 41mm i dedykowany funnel, ale to zestaw nie do Twojego ekspresu. Poniżej masz mój filmik na tym sitku:

https://m.youtube.com/watch?v=nBqQm-0yf9Q
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: grimous w 20 Lipiec 2021, 07:34:45
@skansen Dzięki za wszystkie odpowiedzi  :)

@GostRado Takie same wnioski miała duża część społeczności kawowej gdy przeglądałem inne, zagraniczne fora lub gdy oglądałem filmiki na YT. Chciałem tego uniknąć, ale myślę, że będę musiał zrobić tak jak piszesz czyli odpuścić sobie single basket.
Świetna ekstrakcja na filmiku 
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 13:00:57
Odkopuję, bo właśnie przyszło do mnie takie sitko.
Próbowałem właśnie coś zrobić, ale chyba przesadziłem z dozą; 8g dało się ładnie ubić w koszyczku, ale niestety jakość dystrybucji ucierpiała i było sikane.
Jakieś patenty bez dedykowanego lejka?... Tamper 41 mm mam.
Edit: Dobra. Zamówiłem lejek na niemieckimi Amazonie. Zobaczymy co z tego będzie.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2023, 15:09:03
Próbowałem właśnie coś zrobić, ale chyba przesadziłem z dozą; 8g dało się ładnie ubić w koszyczku
Osiem, to za dużo, bo po tampingu mielonka musi się znaleźć w leju i podczas ekstrakcji puchnie, ale siedzi w nim lekko unosząc się do góry.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 15:16:05
Zrobiłem jeszcze 7-gramowego szota, mieląc drobniej - ekstrakcja  znacznie lepsza, spokojniejsza, ale o ile w 8g szocie ciastko spuchło i było względnie suche, to przy 7 g mam wodę w portafiltrze.
Anyway, lejek w drodze, zapodam jakiś filmik jak przyjdzie i uda mi się coś ładnego zrobić:)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2023, 15:27:52
To wsyp 7,5g. Trzeba trochę się nagimnastykować przy tym sitku, żeby było w miarę dobrze. A preinfuzję masz włączoną?
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 15:49:07
Nie ruszałem. Jest tak jak była.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2023, 15:52:04
Nie ruszałem. Jest tak jak była.
To ją wyłącz i zobacz. Na zdjęciu, jak spuchło:
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2023, 17:42:05
Tutaj masz jeszcze moje shoty w różnych dozach na K-plus:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10196.50
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: Bell23 w 06 Marzec 2023, 21:08:19
Ja polecam podwójne sitko tak jak jeden z piszących.
Ekspresu używałem przez kilka lat i z pojedynczym sitkiem zawsze były problemy...
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 21:12:02
Ja wiem, że polecasz podwójne sitko, i że wszyscy na swiecie polecają podwójne sitko.
Ale nie po to zdobyłem pojedyncze żeby robić tylko na podwójnymi. Fajnie jest nauczyć się czegoś, czego nikt inny nie chce się uczyć.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2023, 21:26:08
Fajnie jest nauczyć się czegoś, czego nikt inny nie chce się uczyć
To tak jak ja, a jak już się nauczysz, to będziesz pił jak ja z większych sitek i pozostanie jedynie satysfakcja, że potrafimy okiełznać espresso z pojedynczego sitka :) W razie czego, pytaj.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 22:11:00
Tak, zwłaszcza, że mleczne kawy wolę z podwójnego, a americana z rana na podwójnym ląduje w termosiku i starcza wtedy na dłużej;)
Ale miło jest umieć zrobić singla.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: cezary.pl w 06 Marzec 2023, 22:12:54
Z pojedynczego sitka, espresso jest tak malutkie że nawet do gardła nie dolatuje :)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 06 Marzec 2023, 22:21:08
Kaman. Wg wloskiego wzorca to 30 ml, więc to wcale nie tak mało. Więcej niż połowa typowego podwójnego;)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 07 Marzec 2023, 06:23:46
Kaman. Wg wloskiego wzorca to 30 ml, więc to wcale nie tak mało. Więcej niż połowa typowego podwójnego;)
Ja tam wolę uzysk wagowy niż objętościowy
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2023, 12:44:12
Więcej niż połowa typowego podwójnego
Nie do końca, u Włochów jest na ogół spora domieszka robusty i w związku z tym dużo cremy, która robi objętość, ale niewiele waży. Dlatego lepiej jest ważyć przemiał i uzysk.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 07 Marzec 2023, 13:09:52
Ja wiem, że lepiej, odrobiłem lekcje. Ale standard mówi co mówi, czyli 25+/- 2.5 ml :)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: WS w 07 Marzec 2023, 14:11:40
Na forum rzadko kto z "ml" standardu korzysta. Jak myślisz, dlaczego?
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 07 Marzec 2023, 14:23:43
Ok, nie mam zamiaru udowadniać że nie jestem wielbłądem.

Wymiana zdań zaczęła się od tego, że według jednego z dyskutantów pojedynczego espresso  jest tak mało, że nie dociera do gardła. Na co ja wyskoczyłem z objętością klasycznego espresso, nie do końca poważnie co prawda, ale zgodnie z prawdą.
Efekt jest taki, że zaczynacie mnie uczyć tego, że objętość jest zła, tak jak bym był kompletnie zielony i nie wiedział co to ratio, nie miał wagi i nie używał jej w swoich eksperymentach. Bo wy wiecie lepiej, a ja jestem kretynem, który zmieloną kawę odmierza w mililitrach i któremu trzeba zadawać pytania naprowadzające.

W tej sytuacji bardzo dziękuję, z mojej strony przerwa.
Dzięki @GostRado za merytoryczne odpowiedzi.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2023, 14:28:28
Ojej może kolega ma po prostu długi język, nie ma co kruszyć kopii o mililitry;) Z mojej strony nie był to żaden przytyk, taka informacja tylko. Jako, że jesteś nowym użytkownikiem, to trudno powiedzieć jak duże masz doświadczenie ;)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 07 Marzec 2023, 14:35:59
Dzięki @GostRado za merytoryczne odpowiedzi
Nie ma za co. Jak dostaniesz funnel, to napisz jak Cię "męczy" VST7 🙂
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 08 Marzec 2023, 13:01:58
Be very afraid ;) (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230308/d1d20d68622729ace841f1adfcdf2300.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230308/ed5112be49f90a9d4cd8fdc59882bbe6.jpg)

Edit:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230308/7d499d541171a098ff146e77ae554bfb.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230308/921fd7feeef4a2aa5583fefb479ea13a.jpg)

https://youtube.com/shorts/5EOyu73usP4?feature=share


(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230308/dfb13dfe5cbbac1556a2ec5b23ebee50.jpg)

Przemiał jak do dubla.
Faktycznie, trzeba by oczko drobniej, bo jest troszkę kwaśniej niż bym chciał, ale efekt o dziwo generalnie porównywalny z podwójnym sitkiem.

Będę jeszcze ćwiczyć, ale jak mi się wydaje - da się.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 08 Marzec 2023, 14:09:01
Faktycznie, trzeba by oczko drobniej, bo jest troszkę kwaśniej niż bym chciał, ale efekt o dziwo generalnie porównywalny z podwójnym sitkiem.
Koniecznie drobniej, bo i ekstrakcja za gwałtowna.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 08 Marzec 2023, 14:12:55
Tak, zdecydowanie. Ale porównywalny z tym co miałem z podwójnego sitka kiedy wykręcałem przemiał z redclicka i było oczko za grubo.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 08 Marzec 2023, 14:37:07
Tak, zdecydowanie. Ale porównywalny z tym co miałem z podwójnego sitka kiedy wykręcałem przemiał z redclicka i było oczko za grubo.
Może być, że i dwa oczka drobniej, ale wtedy dorzucić trochę mielonki. Generalnie metodą prób i błędów, aż trafisz w 10.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 08 Marzec 2023, 15:01:00
Generalnie metodą prób i błędów, aż trafisz w 10.

Zmieni się kawa i zabawa od nowa :)

Jka
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 08 Marzec 2023, 15:04:50
Zmieni się kawa i zabawa od nowa
Co zrobić :( Z podwójnym jest prościej, a z 20 czy 22g to potrafię się wstrzelić na nowej kawce już za trzecim razem, a ten drugi już jest pijany.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 08 Marzec 2023, 16:11:12
Mam tego świadomość  w 100%.
I dlatego mnie to kręci :)
Jak zrobię ładny szot, to pokażę. Lejek faktycznie bardzo ułatwia zabawę.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 09 Marzec 2023, 10:03:34
Przepraszam za post pod postem.
Wychodzi tak:

https://youtu.be/HvS_YQkXyDU

Nieco mniej body niż z podwójnego, przv podobnej wadze; kiedy zmniejszam robi się już bardzo podobnie choć nadal jakby szczuplej. Różnica przemiale to mniej więcej dwa red clicki.
Kolejne testy zrobię z inną kawą :)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 09 Marzec 2023, 10:06:12
Kolejne testy zrobię z inną kawą

Może nie będzie wtedy tak "sikać" po boku

Jka
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2023, 10:11:10
Próbuj dalej.
A jak ze smakiem?
Nie za długa ekstrakcja?
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 09 Marzec 2023, 10:25:20
Kolejne testy zrobię z inną kawą

Może nie będzie wtedy tak "sikać" po boku

Jka
Fakt, jest sik :)
Tak, to spresso było trochę za długie.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 09 Marzec 2023, 13:28:18
Znowu sorry za post pod postem.
Klik drobniej, 7 g kawy, 16 g espresso.
W smaku wychodzi mi że powinno jednak być 14 g, ale body już jest ok, a samo espresso doprawdy pijalne. Wylądowało w cortado i zrobiło mi miłą przerwę w pracy.

Nie sika na boki? :)

https://youtu.be/YtWI78wQI70

Edit: jedna zmiana. Dołożyłem puck screen, nie widzę wpływu na ekstrakcje, ale z pojedynczego sitka nie potrafię uzyskać ciastka które nie pływało by w wodzie i screen pomaga je latwiej ewakuować. Może Sage tak ma.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 09 Marzec 2023, 13:58:43
Ekstrakcja za długa - proponuję jeden albo od razu dwa kliki grubiej - powinno być lepiej - doza ta sama.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 09 Marzec 2023, 23:11:30
Podziwiam że ci się chce bawić z pojedyńczym sitkiem.  Miałem ten ekspres i miło wspominam, ten wbudowany młyn zaskakująco daje radę co zresztą widać po ekstrakcji poniżej - jeden z moich nagranych shotów tyle że podwójne sito..
W sumie trochę żałuję że go sprzedałem.  :picardpalm:

https://www.youtube.com/watch?v=4CDxV4Ec_uA
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 13 Marzec 2023, 12:24:24
Ekstrakcja za długa - proponuję jeden albo od razu dwa kliki grubiej - powinno być lepiej - doza ta sama.
No niestety, komendant nie dał rady ;)
To jest przykładowy szot zmielony klik grubiej.
Efekty są powtarzalne, pomijając ew. kiksy  zwiazane z dystrybucją i tampingiem. Ekstrakcja zaczęła się poniżej 9 bar, jak dla mnie jest za grubo. Tak, wiem, psiknęło, niemniej mając do wyboru ekstrakcję za długą jak na wcześniejszym filmiku i taką jak poniżej (kwaśniej niż bym chciał), to... Wolę w smaku tą dluzszą i czekam na df64 :) I wrócę wtedy.

Przepraszam za porwanie wątku o DMB przy okazji, ale myślę że wątek o pojedynczym sitku w tym kontekście też ma sens ;)

https://youtu.be/XaJZuBR7Y9k
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 13 Marzec 2023, 14:43:44
No niestety, komendant nie dał rady
To jest przykładowy szot zmielony klik grubiej
A spróbuj na tym samym kliku wepchnąć 0.5g mielonki więcej.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 13 Marzec 2023, 15:01:44
A spróbuj na tym samym kliku wepchnąć 0.5g mielonki więcej.

No tak, kurde. Powinienem był sam o tym pomyslec.
Zgodnie z sugestią:

https://youtu.be/qlujuDaNSFQ

Wyglada całkiem do rzeczy i jest znacznie lepiej w smaku. Dzięki, Mistrzu :)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 13 Marzec 2023, 19:09:53
 :brawa:
Wyglada całkiem do rzeczy i jest znacznie lepiej w smaku.
Jak już opanowałeś singla, zrób najlepsze espresso na podwójnym: ratio 1:2, podobny czas ekstrakcji i porównaj smak.
Dzięki, Mistrzu
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 13 Marzec 2023, 19:33:15
Podwójne ma więcej body.
Poza tym jest naprawdę bardzo podobnie, zwłaszcza na zimno.
Oczywiście moim subiektywnym zdaniem.
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 13 Marzec 2023, 20:05:22
Poza tym jest naprawdę bardzo podobnie, zwłaszcza na zimno
Zrobić z singla w ratio 1:2, we właściwym czasie i w dobrym smaku porównując z podwójnym, to nie lada osiągnięcie. Wielu kawoszy się nie znajdzie, głównie z powodu niezrozumienia działania pojedynczego sitka, Ty to zrobiłeś, Mistrzu :taktak: Możesz szkolić następnych amatorów, którzy nie chcą iść na łatwiznę podwójnego sitka, aby smakować espresso z singla.

Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: hammerhead w 13 Marzec 2023, 20:25:10
Jak mi się uda taka sztuka z inną kawą, to wtedy będę naprawdę zadowolony.
Dzięki za mentoring :)
Tytuł: Odp: Single shot, mielenie - La Pavoni Domus Bar DMB
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 14 Marzec 2023, 10:19:02
Jak mi się uda taka sztuka z inną kawą, to wtedy będę naprawdę zadowolony.
Dzięki za mentoring :)
Nie może się nie udać, gdy już wiesz, co z czym się je, więc to będzie jedynie wina kawy albo ekspresowi coś się w międzyczasie stanie.