Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1528591 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5565 dnia: 08 Styczeń 2019, 21:40:55 »
Tak, jest to bardzo słodka kawa. W tej chwili w mieszankach: E5 i CW. Przy pierwszej okazji znowu pojawi się jako single-origin espresso.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2019, 21:47:57 wysłana przez Antonio »

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5566 dnia: 09 Styczeń 2019, 08:29:00 »
Cw czy e5 polecasz do espresso?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5567 dnia: 09 Styczeń 2019, 08:31:22 »
Jedno i drugie jest fajne, dość słodkie właśnie :). Warto też A+.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5568 dnia: 09 Styczeń 2019, 08:36:28 »
A która z Etiopii? Muszę wybrać jedną do dripa ;-)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5569 dnia: 09 Styczeń 2019, 08:41:27 »
Zależy co lubisz, obie są różne. Deri Kocha jest naturalem, Reko jest kawą z mokrej obróbki, z bardzo wysoko położonych upraw. Obie są przyjemne :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5570 dnia: 09 Styczeń 2019, 16:07:06 »
Czy Wam też Burundi lepiej smakuje w wyższych temperaturach ? ja na ogół oscyluję w okolicach 94. Jednak ta kawa chyba najbardziej smakuje w V60 i 95 stopniach przy czasie przelewu ok 3:30.
Mój przepis 15g kawy 250g wody
0:00 preinfuzja 35 g  podnoszę lekko dripper i obkręcam tak żeby woda równo zmoczyła ciastko
0:45 dynamiczne pierwsze zalanie do 95 gram,
ok 1:15 po opadnięciu wody zaraz nad poziom przemiału zaczynam polewać bardzo powoli pozostałą część wody
ok. 2:30 zakończenie polewania
ok. 3:30 woda kończy się przelewać 

Rezultat to słodko-kwaskowa, gładka, pełna i aromatyczna kawa. Kojarzy mi się ze świętami w drewnianym domu w górach, w rozbawionym towarzystwie objadającym się piernikiem adwentowym i owocami. Brzoskwiniowo-karmelowo-fioletowa w kolorach aromatów.

Natomiast ciekawostka - w cuppingu fusy opadają prawie od razu i kawa się nie doparza przy standardowym zaparzeniu, które z większością kaw działa bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2019, 16:20:09 wysłana przez krystians »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1490
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5571 dnia: 09 Styczeń 2019, 16:25:14 »
Spróbuj jeszcze w 96C... Robiłem 20-22g/300g wg Rao i przy tak wysokiej temperaturze wyszła mi najsmaczniejsza (względem 92 i 94).
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2019, 16:27:30 wysłana przez kulka »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5572 dnia: 09 Styczeń 2019, 16:42:11 »
Dzięki, sprawdzę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5573 dnia: 09 Styczeń 2019, 17:59:14 »
Do metod przelewowych wyższe temperatury są bardzo OK. Niedawno oglądałem instruktażowy film Tima Wendelboe. Dość wyraźnie powiedział, żeby się nie przejmować zbyt wysoką temperaturą, bo ona przecież zawsze i szybko maleje w trakcie wylewania wody z czajnika. Z drugą jego refleksją niestety zgodzić się nie mogę. Powiedział: "zawsze bierz białe filtry". Od miesięcy już stosuję tylko niebielone filtry i twierdzę, że są bardzo OK ;).

Przy okazji przypomnę, że aktualnie mamy aż 8 kaw single-origin z naturalnej obróbki (w tym jeden funky process), 5 z mokrej i jedną z obróbki Black Honey. Zapraszam: -->> Naturale Synestezji

Właśnie wypiłem kubek La Julia ze sławnych plantacji Caballeros ;). Bardzo przyjemna. Kawa z obróbki mokrej. W tej kategorii znacznie, znacznie lepsza niż ziarna z mokrej obróbki a z plantacji COMSA, które kilka lat temu paliliśmy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5574 dnia: 09 Styczeń 2019, 19:54:41 »
Z tymi temperaturami, to bardzo różnie przy różnych kawach i przepisach. Przy krótszych przelewach na pewno potrzebna jest wyższa temperatura. Ja nie mam jakichś sztywnych reguł, dopóki smak się poprawia, to podnoszę.

EDIT: Przetestowałem i dla mojego przepisu 96 stopni dało mniej ciekawe aromaty, dużo karmelu, mało owoców.

@Antonio kiedyś czytałem, w którejś książce, że woda o temp. powyżej 95 ponoć ekstrahuje niekorzystne substancje.
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2019, 21:15:39 wysłana przez krystians »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5575 dnia: 09 Styczeń 2019, 20:37:32 »
Na czym polega funky proces i co daje w filiżance?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1490
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5576 dnia: 09 Styczeń 2019, 21:00:54 »
@krystians, wypróbuję zatem twój przepis

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5577 dnia: 09 Styczeń 2019, 21:07:00 »
Ciekaw jestem jaki da rezultat. Jeszcze jest też np kwestia wody. Pamiętam, że na Wrocławskiej wodzie pomimo filtra, musiałem zaparzać w temperaturze przynajmniej o stopień wyższej żeby aromaty kawy się otworzyły w takim stopniu jak na Łódzkiej wodzie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5578 dnia: 09 Styczeń 2019, 21:08:30 »
ekstrachuje

Lepiej popraw, bo może się różnie kojarzyć :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5579 dnia: 09 Styczeń 2019, 21:16:15 »
Wszystko może być ekstra, ale poprawiłem, dzięki :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi