Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1525389 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1484
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5550 dnia: 04 Styczeń 2019, 20:58:41 »
Ja polecam Burundi Sehe Natural.
Faktycznie bardzo fajna, tylko ziarna nad wyraz twarde ;)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5551 dnia: 06 Styczeń 2019, 21:43:56 »
Kenia Kainamui AB - już po otwarciu paczki rozszedł się bardzo przyjemny aromat, po zmieleniu wręcz obłędny! Napar słodki ale "żywy" z fajnymi kwaskami, porzeczkowo-malinowy kompot. Wspaniała kawa.

Ten aromat z paczki a potem po zmieleniu jest zabójczy. 2 dni myślałem czy to porzeczka, czy malina - ale chyba po trochę każdego.
Niestety jak zwykle nie potrafię sobie z tą kawą poradzić w ekspresie. Mielę (C40) drobniej niż typowe blendy, doza około 20g, preinfuzja (przy moim ciśnieniu to bardziej pre-wetting) 10-15 sekund, wajcha w górę i zaczyna się dobrze i bardzo powoli, a potem gwałtownie kończy (mniej więcej od połowy - po 15 sekundach jest burza na NPFie. Te piękne zapachy znikają, smak taki sobie płaski kwasek (temperaturę też podciągnąłem na tę kawę).

Jak tą kawę ogarnąć w ekspresie?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5552 dnia: 06 Styczeń 2019, 21:55:31 »
Jak tą kawę ogarnąć w ekspresie?
Ja bym na Twoim miejscu odpuścił i zrobił z tego przelew.
Nie wiem jaką masz możliwość regulowania ciśnienia preinfuzji ale dla takiej jasnej kawki to w zasadzi powinieneś iść w górę i z temperaturą i ciśnieniem (5-6 bar nawet), tak żebyś pierwsze krople kawy w filiżance zobaczył po około 10 sekundach. Potem już ekstrakcja pod pełnym ciśnieniem.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5553 dnia: 06 Styczeń 2019, 23:05:18 »
Nigdy nie piłem kawy z przelewu :). Może spróbuję w aeroprismo. Bo mój ekspres zrobi preinfuzję z tego co na wejściu pompy, czyli około 2,5 bara mam (e61 i rota pompa i ciśnienie w rurach). Wyżej (d...) nie podskoczę. Nie uzyskam z preinfuzji kropli kawy na sitku.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5554 dnia: 07 Styczeń 2019, 07:35:01 »


Ja polecam Burundi Sehe Natural.
Faktycznie bardzo fajna, tylko ziarna nad wyraz twarde ;)

Rzeczywiście, różnica na korbce jest znaczna, smak bardzo przyjemny.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5555 dnia: 07 Styczeń 2019, 16:50:59 »
@antonio wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dawno mnie nie było, pięknie strona sklepu się rozbudowała :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5556 dnia: 07 Styczeń 2019, 18:58:05 »
Dziękujemy i Tobie również życzymy wszystkiego najlepszego :).

Przy okazji zagadnę o małej okazji. Zostało parę paczek Rwandy i Kenii z połowy grudnia. Na podobnej zasadzie można wziąć świetną Brazylię Fazenda Cachoeira. Zapraszam:

https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Parę dni temu robiliśmy "domowy" cupping przy okazji odwiedzin u rodziny. Zaparzyłem trzy kawy przy użyciu V60 i Kinu, ale z nietypową dla mnie dozą 30g, więc trochę prowizorycznie. Były to Burundi, Kainamui i El Encanto. Wszystkim smakowała Burundi, jako że była pierwsza i słodka. Druga w kolejności była Kenia, owocowa, pachnąca, słowem: świetna. Po raz trzeci zaparzyłem El Encanto, wyszło cudnie, słodko-owocowo jeśli tak można napisać. Teraz zagadka: co wybrała nasza Master Roaster @Elka? ;) Wszystkie kawy były znakomite i wylądowały na górze podium, ale jedna z nich miała w danym momencie największą subiektywną siłę oddziaływania przyjemności... Zresztą na mnie również.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2019, 19:09:53 wysłana przez Antonio »

Offline Jann

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: Aeropress, Hario V-60, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Feldgrind 2, Nivona 130, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5557 dnia: 07 Styczeń 2019, 19:40:33 »

Stawiam na El Encanto 🙂

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5558 dnia: 07 Styczeń 2019, 20:04:40 »
A ja stawiam na Kenię :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5559 dnia: 07 Styczeń 2019, 20:36:00 »
El Encanto.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5560 dnia: 07 Styczeń 2019, 21:12:20 »
To ja powiem Burundi i ktoś z nas na pewno trafił.
Ale czuję że czarny koń to jednak El Canto.
LMWDP #469

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5561 dnia: 07 Styczeń 2019, 21:26:31 »
Wybrałam Encanto ze względu na jego wspaniałe połąπczenie słodyczy z winną kwaskowatością. Ta kawa kojarzy mi się z winami z Chianti :szampan:  :kwiat:
Czekam na próbki z nowych zbiorów  :pycha:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5562 dnia: 07 Styczeń 2019, 21:40:07 »
To ja powiem Burundi
Burundi, Burundi. Jest świetna.

Offline Jann

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: Aeropress, Hario V-60, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Feldgrind 2, Nivona 130, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5563 dnia: 08 Styczeń 2019, 06:20:44 »
Wybrałam Encanto ze względu na jego wspaniałe połąπczenie słodyczy z winną kwaskowatością. Ta kawa kojarzy mi się z winami z Chianti :szampan:  :kwiat:
Czekam na próbki z nowych zbiorów  :pycha:

Ha, wygrałem! :)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1484
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5564 dnia: 08 Styczeń 2019, 14:45:43 »
Kongo Kabuya z 5/12, zabójczo słodka (winogronowa?).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi