Autor Wątek: Palarka Gene Cafe CBR-101  (Przeczytany 45147 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Marzec 2018, 12:16:11 »
Tego typu "profile" większego sensu nie mają... Co można zrobić, dysponując Gene? Czy w ogóle da się to naśladować?
Zupełnie różne piece, zupełnie różna dynamika ziarna, zupełnie różne czujniki, zupełnie różne lokalizacje czujników, zupełnie różne termometry, zupełnie różne ciągi i dukty powietrza...

Zastanawiam się po co Boot to publikuje i po co udziela takich autorytarnych "dobrych rad" jak ta ostatnia? Załóżmy, że ktoś na słowo bierze ten profil i dąży do tego, by w ostatniej fazie doprowadzić do zrównania się temperatur ziarna i powietrza. Co to oznacza w praktyce? Ano to, że pójdę w maliny... ;) Tak naprawdę "temperatura" zupełnie nic konkretnego nie znaczy w procesie palenia. Polecam ten "topic" do poczytania:
https://www.home-barista.com/home-roasting/2014-world-coffee-roasting-competition-profiles-t31029.html

Do domowego palenia, teraz chyba to jest na topie:
https://www.home-barista.com/home-roasting/aillio-bullet-r1-roasting-experience-t43465.html
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2018, 13:41:48 wysłana przez Antonio »

Offline maciek173 Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Bezzera Unica, Bezzera BZ1, 150 kg kawiarek, syfonów, dripów
  • Młynek: ascaso, mazzer, jakieś palarki
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #91 dnia: 30 Marzec 2018, 14:43:43 »
Zupełnie pominięto temperaturę otoczenia.
Temperatura różne "dziwa" potrafiła mi nawyprawiać.
Latem palę na działce, na powietrzu, kompletny chaos zanim nie nauczyłem się słuchać i patrzeć na ziarna a nie wskaźniki.

Pozdrawiam
 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Marzec 2018, 23:14:43 »
Temperatura początkowa i w ogóle stan początkowy wszystkiego: ziaren, pieca, otoczenia... Najczęściej jest to zmienne :(

Offline maciek173 Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Bezzera Unica, Bezzera BZ1, 150 kg kawiarek, syfonów, dripów
  • Młynek: ascaso, mazzer, jakieś palarki
Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Marzec 2018, 00:40:52 »
Rozmawiamy o maszynie, która ma 200 gramów zasypu.
Dmuchanie na bęben pewnie potrafi wydłużyć czas palenia o pięć minut.

Do mierzenia temperatury w dziwnych miejscach gene używam czujnika z sondą, wymontowanego ze starego ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2018, 00:51:57 wysłana przez maciek173 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi