forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Sprzęt i technika palenia kawy => Wątek zaczęty przez: uajka w 10 Listopad 2016, 20:10:23
-
Witam,
Niebawem otwieram kawiarnię i jestem na etapie zakupy ekspresu 2gr oraz przygotowania pod jego instalację.
W planach jest oczywiście używanie filtrów do wody.
Moje pytanie, jakie rozwiązanie jest najlepsze?
Szukałem trochę po tym forum i natknąłem się na dwa rozwiązania britę, oraz RO.
Które rozwiązanie lepiej się sprawdzi w kawiarni.
Która opcja lepsza jest dla smaku kawy?
Inne rozwiązania?
-
AkVo (http://kafo.info/akvo/) -- polski pionier tematu wody w kawie.
-
to super profesjonalny system Akvo jest super jeżeli chodzi ci o smak kawy nie ma chyba lepszego możliwość zmiany ilości magnezu wapnia przyczynia się znacząco do odczuwania przez nas smaku...
-
Dzięki, napisałem do nich jako że ciężko coś ze strony się dowiedzieć.
Ktoś jeszcze coś o prostszych rozwiązaniach?
-
Szukałem trochę po tym forum i natknąłem się na dwa rozwiązania britę, oraz RO.
Słabo szukałeś.
http://www.amii.pl/filtrydowody.php (http://www.amii.pl/filtrydowody.php)
-
Brita - klasyka gatunku była, Akvo - mistrzostwo osmozy było, więc ja do siebie dorzucę filtr kolumnowy BWT z filtrem magnez +.Cena podobna, niekiedy niewiele większa niż w przypadku Brity, ale dzięki dodatkowym złożom, które dodają magnezu, znacznie podbijają aromaty i smaki. Im bliżej czasu na wymianę filtra, tym efekt się zmniejsza jednak bardzo polecam to rozwiązanie. ;)
-
Dzięki za odpowiedź
-
filtr kolumnowy BWT z filtrem magnez +
O jaki dokładnie filtr chodzi o BWT bestmax czy BWT bestmax Premium?
Ma ktoś może doświadczenia z oboma wkładami?
Filtr będzie używany w małej kawiarni bez dużego zużycia wody. Na razie skłaniam się do podstawowej z racji tego że zestaw; wkład filtracyjny rozmiar M, głowica filtra i zawór do przepłukiwania udało mi się znaleźć za 580 brutto ( jak by ktoś chciał mogę linka na pw wysłać).
Z opisu widzę że premium będzie lepszy ale zwykły tez wydaj się dobry i jest dużo tańszy.
-
Chodzi o premium. ;)
-
http://www.bwt.pl/pl/Produkty/Strony/product.aspx?pid=FS22P01A00v(BWTGROUP) (http://www.bwt.pl/pl/Produkty/Strony/product.aspx?pid=FS22P01A00v(BWTGROUP))
Opis ascetyczny. Brak informacji na jaki okres użytkowania przewidziany. To może być kłopot.
Skoro kawiarnia i mycie szkła to raczej lipa, aby pociągnął zmywarkę.
-
Witam,
Niebawem otwieram kawiarnię i jestem na etapie zakupy ekspresu 2gr oraz przygotowania pod jego instalację.
W planach jest oczywiście używanie filtrów do wody.
Moje pytanie, jakie rozwiązanie jest najlepsze?
Szukałem trochę po tym forum i natknąłem się na dwa rozwiązania britę, oraz RO.
Które rozwiązanie lepiej się sprawdzi w kawiarni.
Która opcja lepsza jest dla smaku kawy?
Inne rozwiązania?
Moim zdaniem zdecydowanie RO oraz zmiękczanie wody. Nie bawiłbym się w dzabnki filtracyjne bo to złudna oszczędność jest a ekspresy zawalą Ci się bardzo szybko kamieniem i innymi osadami. Kwestia też tego jaka woda jest...
-
Chodzi o premium.
Dzięki za odpowiedź
Z ich strony nic nie wynikało który filtr do czego ale w końcu znalazłem prosty opis filtrów,może komuś się przyda;
BWT bestmax – the all-rounder
BWT bestprotect – the protector
BWT bestmax PREMIUM – the taste expert
BWT bestmax BALANCE – the wellness expert
Opis ascetyczny. Brak informacji na jaki okres użytkowania przewidziany. To może być kłopot.
Dodają tabele do instrukcji. Polska strona kuleje ale jak wejdziesz na angielska ta w zakładce download przy wybranym produkcie masz ich kartę katalogową do pobrania, w której jest opisane są dokładnie wydajności względem twardości wody i ustawienia bypassu.
linki do kart katalogowych jak by kogoś interesowały wydajności;
bestmax: bwt-wam.com/shopdocuments/Records/Documents/Download/datenblatt_bestmax_v5_en03_screen.pdf
bestmax premium; bwt-wam.com/shopdocuments/Records/Documents/Download/datenblatt_bestmax_premium_v4_en01_screen.pdf
bestmax balance (niestety nie ma na ich stronie): coffeezone.sk/subory/682251.pdf
Skoro kawiarnia i mycie szkła to raczej lipa, aby pociągnął zmywarkę.
Na pewno nie uciągnie zmywarko-wyparzarki - za wysokie koszty, w Poznaniu mamy strasznie twardą wodę w granicach 20-25 dKH oficjalnie ale bywa więcej. Do niej mamy inny filtr żywiczny, ale do ekspresu za bardzo się nie nadaje.
-
Podałem kilka postów wyżej link do Łodzi. Od nich mam stację uzdatniania wody.
Rozważcie.
-
Jeśli chodzi o tego typu rozwiązania filtracyjne dla profesjonalistów to polecam także czołowego światowego producenta filtrów: 3M. Obecnie dla jednego z naszych klientów (sieć kawiarni) opracowujemy tego typu rozwiązanie szyte na miarę i jak projekt będzie zakończony podeślę Wam tutaj gotową propozycję dla kawiarni. Szykujemy system typowo dla kawiarzy, uwzględniający specyfikę urządzeń i branży.
-
Podałem kilka postów wyżej link do Łodzi. Od nich mam stację uzdatniania wody.
Rozważcie.
Dzięki za sugestie. Napisałem do nich od raz, Trochę im zajęło odpowiedzenie ale chyba się skuszę. Faktycznie ich rozwiązanie w specyfikacji wygląda bardzo podobnie lub nawet lepiej niż bwt i brita a dodatkowo robione w Polsce. Jeżeli deklaracje z specyfikacji będą się zgadać to rozwiązanie będzie paru krotne tańsze od BWT na starcie a przy wymianie filtra jeszcze korzystniej wychodzi.
-
Mam ich produkt kilka lat. Oprócz uzupełniania soli, nic nie trzeba robić.
-
Akurat zaproponowali mi wersję w której wymienią się wkłady filtracyjne .
Opisze doświadczenia jak już zamontuje go i podziała sobie jakiś czas.
-
@sobota - czy mógłbyś napisać jak się sprawuje ten filtr z Fitaqua. Myślałem o tym betamax, ale wolę kupić polski produkt jeśli nieustępuje jakością.
-
Za namową napisałem do nich (to fitaqua to jedna z pod marek głównej firmy) i doradzili mi rozwiązane do kawy - http://www.bluefilters.com/pl/filtry_domowe/kuchenne/304 (http://www.bluefilters.com/pl/filtry_domowe/kuchenne/304) - występują w różnych konfiguracjach filtrów
Skuszony tym że są tańsze od BWT zaryzykowałem i kupiłem.
w katalogu chwalą się żę;
-zachowuje cenne minerały, takie jak Magnez i Wapń, bez dodatku soli i fosforów
-Proces filtracji zamienia cząsteczki Wapnia i Magnezu w nieszkodliwe mikrokryształki
Niestety od początku nie działała tylko trochę.
TDS mierzony tanim miernikiem był prawie taki sam ( to akurat nic nie musi wykazywać bo związki mogły zostać zmienione w złożu na inne)
Czajnik nadal się zakamieniała tylko wolniej.
Wyparzarka zarosła bardzo szybo kamieniem - producent twierdził że może dlatego iż za duży pobór jest i przebija złoże - wiec wróciłem do filtra żywicznego tutaj.
W samym ekspresie działało jako tak do póki nie zobaczyłem ile kamienia się odłożyło w krótkim czasie.
Dlatego go nie mogę polecić nikomu na forum do użytku kawowego.
Za to mogę polecić od nich osmozę z mineralizatorem, Działą super.
A co do filtra to niestety skąpy stracił 2 razy i zdecydowałem się na zakup BWT
-
Dziękuję za info. Mnie polecili (do małego biura: w dzień non stop włączony hx do kawy i wrzątku plus woda z kranu do picia) jakieś nowe dedykowane branży gastronomicznej filtry. Nie mogę podać tu linku, w google wystarczy wpisać: filtr Horeca 1,9 i pierwszy link.
To dość podobnie wygląda do tego co ty zalinkowałeś, czy to może być ten sam produkt, tylko z inną obudową?
A mógłbyś mi jeszcze napisać którą osmozę masz od nich? Bo rozważam też ten wariant do biura (choć martwi mnie trochę ilość miejsca, jeśli to jest model ze zbiornikiem).
-
Ja bym chyba atakował jakąś tańszą osmozę jeśli na sam ekspres, powinno wystarczyć...
-
W domu wystarcza osmoza za 3 stówki, do kawiarni potrzebny będzie co najmniej większy zbiornik.
-
No na sam ekspres oraz woda do picia (z kranu), latem to tej najwięcej idzie. Problem, że tam jest mała szafka zlewozmywakowa (jednokomorowy zlew) i stoi kosz na śmieci, nie bardzo tam widzę możliwość zamontowania osmozy ze zbiornikiem, a te bez zbiorników to są sporo droższe. Z jednej strony mam ochotę spróbować tej RO, ale nieco obawiam się o jakość zmineralizowania wody (nawet tu gdzieś czytałem, że ta ponowna mineralizacja średnia jest), ja do wody do picia prosto z kranu i tak jeszcze sobie dosypuję sól himalajską oraz askorbinian sodu - żeby zniwelować to co czarna ze mnie płuka ;)
-
Sprawdz jaka masz teraz wode, jak TDS ponizej 300 ppm to bardzo dobrym rozwiazaniem beda dla Ciebie systemy z membrana nanofiltracyjna.
Technologia troche nowsza niz RO i dla wody o juz niezlych paramterach bardziej ekonomiczna.
-
A jak wygląda kwestia twardości wody i membrany nanofiltracyjnej? Trzeba robić przed wstępne zmiękczanie, żeby membranę oszczędzić? Moja woda ma TDS <=200ppm, ale twardość to 25dH. Do tej pory korzystam z zestawu 3 filtrów, jeden z nich bardzo ładnie zmiękcza wodę, no ale trzeba go regenerować solą i zamiast wapnia mam sód. Rozważałem osmozę, ale podobno membrana szybko by padała przy tej twardości wody. A też bym podłączył bezpośrednio ekspres w końcu.
-
A jak wygląda kwestia twardości wody i membrany nanofiltracyjnej? Trzeba robić przed wstępne zmiękczanie, żeby membranę oszczędzić? Moja woda ma TDS <=200ppm, ale twardość to 25dH. Do tej pory korzystam z zestawu 3 filtrów, jeden z nich bardzo ładnie zmiękcza wodę, no ale trzeba go regenerować solą i zamiast wapnia mam sód. Rozważałem osmozę, ale podobno membrana szybko by padała przy tej twardości wody. A też bym podłączył bezpośrednio ekspres w końcu.
Aż takiej wiedzy nie mam. Ja tylko używam. Musiał byś dopytać producenta albo jakichś ludzi z forów akwarystycznych :) Natomiast moje rozwiązanie to filtr piankowy, filtr węglowy i potem już membrany Nano. Nie trzeba zmiękczać przed. Membrana NF powinna usunąć około 50-70% twardości.
Nie mierzyłem u siebie na razie samej twardości, natomiast TDS z 300 ppm robi mi 110ppm. I smak jest dobry. Dużo lepszy niż ze zmiękczacza i filtrów klasycznych które miałem wcześniej.
-
I smak jest dobry. Dużo lepszy niż ze zmiękczacza i filtrów klasycznych które miałem wcześniej.
Z klasycznymi filtrami miałeś większy TDS czy jego skład przekładał się na gorsze walory smakowe?
-
A możecie polecić konkretny filtr z nanofiltracją. Niestety nie mam miernika tds, jedyne dane jakimi dysponuję to to co publikują warszawskie filtry, ale tam chyba nie podają tego wskaźnika, poza tym to pewnie niewiele ma wspólnego z tym co jest w kranie, z uwagi na rury (mieszkam na Woli, która jest zasilana trochę z Filtrów, trochę z Wisły i trochę z Zegrza).
-
Z klasycznymi filtrami miałeś większy TDS
Tak TDS dużo większy, prawie ze bez zmian od oryginalnego (bo zmiękczenie tam to była tylko podmiana jonów). I woda miała jakiś taki słonawy posmak.
A możecie polecić konkretny filtr z nanofiltracją. Niestety nie mam miernika tds,
Jak akurat kupiłem w GLobalWater, ale sa tez inne. Modeli jest kilka w zależności ile masz miejsca pod zlewem. Niestety czym mniejsze tym droższe.
Napisz priv, jak ma Woli to mogę Ci pożyczyć miernik.
-
Z klasycznymi filtrami miałeś większy TDS
Tak TDS dużo większy, prawie ze bez zmian od oryginalnego (bo zmiękczenie tam to była tylko podmiana jonów). I woda miała jakiś taki słonawy posmak.
Słonawego posmaku nie mam, ale faktycznie TDS przed i po niewiele się różni, jedynie wapnia znacznie mniej. Za miernik dzięki, mam coś z ali i do prostych testów wystarczy.
Domyślam się, że do podłączenia bezpośredniego do ekspresu to musiałbym jakąś pompę dorzucić?
-
Domyślam się, że do podłączenia bezpośredniego do ekspresu to musiałbym jakąś pompę dorzucić?
Tak, na pewno. Ja mam zbiornik wiec nalewam do pojemnika, ale ciśnienie będzie za male chyba. Chyba ze rozwiązanie z pojemnikiem na oczyszczona wodę.
-
filtr Horeca 1,9
to dokładnie ten sam
osmozę masz od nich
najtańsza jaką mieli chyba platinum x około 260zl komplet z kranikiem, zajmowała najmniej miejsca plus zbiornik 6l. Udało mi się wcisnąć ja pod zlewem tak że membrany i filtry są miedzy zlewem a ściana ukryte. Używana jest tylko jako kranik od wody - nie podłączona bezpośrednio do ekspresu.
szafka zlewozmywakowa (jednokomorowy zlew) i stoi kosz na śmieci
zbiornik może być szafkę obok to jest połączone wężykiem około 6mm
Niestety nie mam miernika tds
2 usd; https://www.aliexpress.com/item/1-Pcs-Digital-LCD-Water-Quality-Testing-Pen-Purity-Filter-TDS-Meter-Tester-0-9990-PPM/32786276005.html (https://www.aliexpress.com/item/1-Pcs-Digital-LCD-Water-Quality-Testing-Pen-Purity-Filter-TDS-Meter-Tester-0-9990-PPM/32786276005.html)
Ciekawa ta nanofiltracja. Ktoś z Was może ma RO podłączone bezpośrednio do ekspresu?
-
Mam RO podłączone do ekspresu.
Marek.
-
Mam RO podłączone do ekspresu.
Ale bezpośrednio do ekspresu, z pompą, czy taki dynks to napełniania zbiornika? Z mineralizatorem? Jak się to sprawuje?
-
Podłączam się do pytania :)
Myślałem na bezpośrednim wpięciu ekspresu do naczynia zbiorczego z wodą.
Pytanie co jak zbiornik okaże się za mały?
1.Czy pompa ( w moim przypadku roto wiec problemu nie ma z wytworzeniem podciśnienia) przyspieszy wymianę w membranie Ro lub miklofiltracji jak to ma miejcie w tych seryjnie montowanych, tylko pompa tu chyba podaje wodę a nie ją zasysa.
2. pompa wytworzy podciśnienie w zbiorniku zbiorczym i uszkodzi membranę?
Z doświadczenia wiem że moja roto ma taką moc że jak odpalę ekspres bez włączenia wody w instalacji to wyssie wszytki resztki z instalacji.
Z mineralizatorem?
Mineralizator w instalacji Ro jest pomiędzy zbiornikiem a w tym przypadku ekspresem żeby minerały i inne nie dostawały sie do sterylnego zbiornika.
-
Nic nie uszkodzi. Wpina się w cały układ zbiornik ciśnieniowy na trójniku, ja mam taki około 10l. Budowa takiego zbiornika wygląda tak, że gdy jest pusty wypełnia go gumowy balon, gdy wpina się go w instalację napełnia się wodą do momentu wyrównania ciśnień z instalacją wodociągową. Wtedy balon zajmuje pewnie około 20% zbiornika, resztę woda, czyli faktycznie w takim zbiorniku 10 l uzbieramy koło 8l wody. Ważne, żeby przy zastosowaniu takiego zbiornika użyć zaworka przeciwzwrotnego za membraną. Przy zastosowaniu takiego zbiornika, czajnik 1,5 l napełnia się kilkanaście sekund a nie 10 minut. Nawet jeśli wytworzyło by się podciśnienie w całym układzie, w co wątpię, to żeby uszkodzić membranę ekspres musiałby wyciągnąć całe 8l ze zbiornika.
Marek.
-
Za namową napisałem do nich (to fitaqua to jedna z pod marek głównej firmy) i doradzili mi rozwiązane do kawy - http://www.bluefilters.com/pl/filtry_domowe/kuchenne/304 (http://www.bluefilters.com/pl/filtry_domowe/kuchenne/304) - występują w różnych konfiguracjach filtrów
A firma główna to Amii bo BF to ich marka ;-)
-
A więc jednak po zmianie mam brite quelle st purity C 150 i na nowym filtrze miernik TDS (chiński) zbyt dobrze nie pokazuje... 323 ppm robi mi tylko 194 ppm. Czyli podobnie jak ten od Ami gdy był nowy. Głowica bez bypassu, filtruje całą wodę. Co myślicie o tym? Zobaczymy za miesiąc czy pojawią się jakieś oznaki kamienia w czajniku.
-
Ja mam 30% bypass, kamienia w czajniku brak. Ppm na poziomie 140-120. Będę się starał dowiedzieć co w moich ppm przed i po się znajduje.