Eksperyment: Zaparzenie kawy w takim samym naczyniu przy różnej ilości wody i takiej samej proporcji kawy do wody.
Cel:Sprawdzenie ewentualnych różnic procesu zaparzania.
Opis przeprowadzonej próby:Dwa niemalże identyczne słoiki pojemność max. 800 ml - woda bez kawy sięga wtedy do dolnej części gwintu. Masa ok. 375 g, różnica masy między oboma słoikami niecałe 1,5 g.
Przemiał dla obu próbek taki sam, dość drobny, taki jak użyłbym dla cuppingu przy 250 g kawy i mniejszym naczyniu. Otrzymując ekstrakcję na poziomie ok. 20%
Woda o temperaturze 94 stopni Celsjusza.
Do pierwszego słoika 15 g kawy i 250 g wody. Do drugiego 27 g kawy i 450 g wody .
Rezultaty:- Po minucie: w pierwszym słoiku temperatura 74,5 , w drugim 78
- Po czterech minutach: pierwszy 72,5, drugi 76
Jako ciekawostka dodam, że woda w tym samym słoiku bez kawy stygnie szybciej, bo nie tworzy się kawowy kożuch na powierzchni.
Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia refraktometrem poziomu ekstrakcji, ale na smak, to pierwsza próbka zdecydowanie słabiej się zaparzyła, dużo większa kwasowość i pojawiają się zielono-warzywne aromaty.
Wnioski: Nie ma czegoś takiego jak jeden słuszny przemiał dla french pressa. W zależności od naczynia i ilości wody trzeba dostosować przemiał żeby otrzymać prawidłową ekstrakcję.
Przy okazji zobaczcie sobie eksperyment nr 3:
https://jimseven.com/2012/07/12/cupping-protocols-and-extraction/