Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Kawa / Odp: Najlepsze rodzaje kaw do kolby dla początkującego.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia Dzisiaj o 16:27:44 »
Są podobne tematy. Pytaj w istniejących.
2
Kawa / Najlepsze rodzaje kaw do kolby dla początkującego.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bielasinio dnia Dzisiaj o 14:25:32 »
Witam wszystkich,
    jakie rodzaje lub marki kaw polecacie dla początkującego użytkownika ekspresu kolbowego? Czy są kawy, które wybaczają więcej błędów ??  :). Eksperymenty zacząłem z kolumbią i teoretycznie wszyskto się zgadza (świeża kawa, dobra woda, prawidłowa dystrybucja, prawidłowa temp. doza, czas i uzysk), a jednak zawsze coś ze smakiem nie tak. Może mam slabe kubki smakowe, ale przeważnie jest to kwaśny pozmak zmieniający się w goryczkę.
3
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 13:05:55 »
Do mytych z DAKa nie podchodź bez 97 stopni ;) wysokość 1850m to można gotować w czajniku.
Generalnie sprawdziło się to co pisałeś. Napisałem do nich i dostałem przepis dla tej konkretnej kawy do Kality:
doza: 16 g
temperatura: 99 °C
czas całkowity: 3:30
preinfuzja 60g,
potem 0:45 do 160 g 
i 1:30 do 260 g.
Zdecydowanie pomogło, uzyskałem w ten sposób 20.22% ekstrakcji i i TDS 1.45. 

Co do cuppingu to pytałem i zalewają wrzątkiem swoje kawy, dlatego też u mnie przy niecałych 95 stopniach wyszło bez wyrazu.

Także wracając do mojej opinii o kawie muszę ją zrewidować. Jest całkiem spoko, dość zniuansowana, ale aromaty raczej delikatne.  Rzeczywiście pojawia się kwaskowość mogąca się kojarzyć z kiwi, są też takie słodko kwaskowe nuty trochę jak w naparze z suszu owocowego, nawet lekka kwiatowośś jest gdzieś w tle. Pomimo niezbyt dużej intensywności posmak utrzymuje się dość długo.

Swoją drogą to takie kawy mogą powstać tylko na nizinach jak W Holandii, mieszkańcy terenów wzniesionych ponad 500 m n.p.m. już za dobrze jej nie zaparzą.
5
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Odp: Utrzymanie w sprawności
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ikpara dnia Dzisiaj o 11:34:43 »
Jest jakiś łatwy sposób aby sprawdzić jaka jest twardość węglanowa?
Kupić w sklepie akwarystycznym test kropelkowy.
6
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia Dzisiaj o 11:17:37 »
Lubię i kupuję bardzo często. Czekam aż wskażesz omni roast od friedhats skoro „głównie palą omniroasty”

Omniroasty to te, które są wskazane przez ich roastera na stronie. Żeby to potwierdzić musiałbym kupić urządzenie optometryczne Agtron, które by to potwierdziło lub zaprzeczyło. A że nie chcę teho robić i jeszcze wydawać na tę zabawkę 2,5k € to nie będę tego robił. Wystarczy mi póki co wizualna ocena wypalenia ziarna i trochę zaufania do doświadczonych roasterów.
7
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia Dzisiaj o 10:38:04 »
Oj tam, oj tam ;)

Taka intensywność ładnie by się połączyła z mlekiem. Napój mleczny gdzie to właśnie sama kawa gra pierwsze skrzypce to jest właśnie to.
8
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 10:33:46 »
Gdyby tak na bazie tej kawy przygotować flat white to by wyszedł mix idealny.
Nie warto takich kaw "psuć" w espresso a potem w mleku ;).
9
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia Dzisiaj o 10:10:36 »
A nie są to kawy „infused” albo „co-fermented”? Tego można się było spodziewać i nie są to w żaden sposób kawy perfumowane

Dziś rano wypiłem pierwszy raz wspomnianą wcześniej Colombia Candy Crush od DAK. Kawa z gatunku tych eksperymentalnych ;)

"The cherries are harvested above 23 degrees Brix before getting soaked in water for 4 hours. The initial fermentation begins with a carbonic maceration for 72 hours with mossto (the juice made by compressing coffee cherries). Following that comes another 72 hours of carbonic maceration fermentation for 72 hours with mossto and fruits."

Intensywność zapachowa tej kawy to zupełnie nowy dla mnie poziom. Z czymś tak mocnym jeszcze się nie spotkałem. Jestem w stanie uwierzyć, że wiele osób określi tą kawę jako perfumowaną. Pachnie wszystko, od młynka po pojemnik na przemiał, na naczyniach kończąc... ;) Wypiłem z dużą przyjemnością, nie powiem. Można postawić przed sobą filiżankę i po porostu wąchać i już będzie fajnie. Słodko, owocowo, intensywnie.

Gdyby tak na bazie tej kawy przygotować flat white to by wyszedł mix idealny. Kawa w smaku cukierków śmietankowo-owocowych.
10
Herbata, czekolada, ziółka i inne / Odp: Yerba Mate
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Heniutek dnia Dzisiaj o 08:55:00 »
Hej, nie chcę zakładać nowego wątku czy ktoś z forumowiczów poleciłby jakąś guayuse?
Kiedyś pijałem trochę yerba mate i chętnie bym spróbował "coś innego" , ponoć nie jest tak goryczkowa...

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi