Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 317790 razy)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Październik 2014, 09:51:51 »
Fux, tak czy inaczej olejowanie trzeba ponawiać i należy mieć to na uwadze. Blat rączce tampera nie równy - na łazienkowy blat działa woda i inne czynniki, natomiast tamper jest codziennie dotykany przez np. nakremowane lub tłuste dłonie, narażony na pryśnięcia gorącej wody np. podczas flusha i inne kuchenne niebezpieczeństwa.
Nie jestem przeciwnikiem olejowania drewna, uważam że to dobra metoda konserwacji. Po prostu zaznaczam konieczność jego późniejszej pielęgnacji. Oczywiście zgadzam się z faktem, że są różnej klasy oleje i w zależności od ich klasy efekt jest krótszy lub dłuższy. :)
Ciekawą lekturę na ten temat, można znaleźć na forum nożowników - knives lub innych forach poruszających tą tematykę.

Tutaj przykład tampera wiodącej firmy, który nie był po zakupie pielęgnowany: http://www.baristaexchange.com/forum/topics/any-advice-for-a-dingy-tamper
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Październik 2014, 12:37:56 »
Na forum brzytwa.org - dział warsztat. Wykańczanie okładzin brzytew.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Październik 2014, 19:51:11 »
Tak ;) a skąd jesteś ?     
Bialystok

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Październik 2014, 21:10:50 »
Czy w nowych Ascaso Arc (Basic) trzeba coś kombinować z dyszą do spieniania?
Gdzieś czytałem, że w starych najlepiej spieniały "gołe" rurki.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Październik 2014, 21:23:28 »
Zaraz po zakupie zdjąłem te "ulepszenia". Nie narzekam.




Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Październik 2014, 21:26:39 »
Jak masz taką
http://www.bluestarcoffee.eu/ekmps/shops/gtyman/images/ascaso-steam-nozzle-[2]-1151-p.png
Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
to do malowania mleko spieni ci się lepiej bez tej nakładki po lewej. A jak byś dostał samą końcówkę dyszy (po prawej) to by jeszcze lepiej było ;)

Zdejmij i zobacz czy masz gwint - jak tak to pytaj u Janusza
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Październik 2014, 21:58:36 »
Nie widzę gwintu. Gdzie go szukać?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Październik 2014, 22:08:15 »
ściągasz nakładkę z dyszy i na końcu tego co ci w maszynie zostało jest lub nie ma gwint. Jak na pierwszej fotce powyżej.
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Październik 2014, 22:37:12 »
No to chyba mam. Bo na zdjęciu widać gwint i tą małą końcówkę - dziurką do obiektywu ( :smiech:)
U mnie nie widać gwintu, tylko ta końcówka jest wkręcona na niego.
Złączyłem.

Przepraszam za posta pod postem, ale to nowe pytanie.
Czy przy spienianiu, zostawiamy te czerwone "uszczelki"? (I.17 na schemacie.)
I czy ta krótsza dysza da radę z dzbankiem 0,5 l?

PS
Rurka kończy mi się elementem I.816
Modyfikuj wiadomość
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2014, 09:55:41 wysłana przez fux »


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Grudzień 2014, 14:57:37 »
Krakusy drogie - polećcie proszę miejsce z wybornym/wyśmienitym jedzeniem - tak żeby zasiąść na kilka godzin. Może ale nie musi być na Rynku, może być wszedzie. Może znacie jakąś super hiper miejscówkę.
LMWDP #469

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Grudzień 2014, 15:30:41 »
Kiedyś był CK Browar (minibrowar), jedzenie raczej jak u nas w "U Szwejka" czyli austro-węgierska kuchnia
Piwo było zacne - ale ja bylem ładnych parę lat temu. Lokal na Starym Mieście, więc ściśle w centrum.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Grudzień 2014, 15:45:57 »
Szukam coś dla siebie i swojej córki czyli... mało jedzenia ale zajebiście ma to być smaczne. Taki czarny kawior lub trufla. Zabieram ze sobą swoją 11 letnią córkę na obiadokolację. Natchnieni programem masterszef czy jakoś tak.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Grudzień 2014, 15:55:56 »
Krakusy drogie - polećcie proszę miejsce z wybornym/wyśmienitym jedzeniem - tak żeby zasiąść na kilka godzin. Może ale nie musi być na Rynku, może być wszedzie. Może znacie jakąś super hiper miejscówkę.
ED RED!!!

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Grudzień 2014, 16:52:57 »
Coffecargo już uruchomiło kuchnię ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi