Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1528483 razy)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7650 dnia: 14 Grudzień 2022, 00:24:41 »
Pierwsze kawki wypalone w Kotlinie Kłodzkiej
Mam takie pytanie - czy zmiana miejsca - a co za tym idzie - inny klimat, wysokość, ilość tlenu, wilgotność - wpływa jakoś na proces wypalania?
pytanie "nietechniczne" - raczej z ciekawości
Never Give UP †

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7651 dnia: 14 Grudzień 2022, 07:48:36 »
Wypalone świeżo kawy powinny już dotrzeć do Kołobrzegu. Oto niektóre z nich:
Rozumiem, że sklep zostaję w Kołobrzegu?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7652 dnia: 14 Grudzień 2022, 08:32:04 »
Wypalone świeżo kawy powinny już dotrzeć do Kołobrzegu. Oto niektóre z nich:
Rozumiem, że sklep zostaję w Kołobrzegu?

Sklep zostaje w Kołobrzegu do Świąt na pewno. Być może 22-go, czyli w czwartek, po wysłaniu paczek zostanie "zapakowany" i przeniesiony do nowego miejsca. Wtedy przesyłki zaczynałyby wychodzić ponownie 28-go grudnia.
Jest to na razie "roboczy plan", do którego staram się przekonać Antonia. Decyzja, kiedy przenieść sklep, należy do niego.

Przy okazji odpowiem na "pytanie techniczne": nie zauważyłam w działaniu pieca istotnych zmian. Na naszą korzyść przemawia znaczne skrócenie komina - w Kołobrzegu wystawał on ponad dach 5-tej kondygnacji..
Po wypaleniu kawa studzi się błyskawicznie na sicie - dzięki mrozowi na dworze :-). Piec ma ogromną pojemność cieplną - waży 860 kg a mój wrzut to jedynie 10 kg.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7653 dnia: 14 Grudzień 2022, 08:47:29 »
Sklep zostaje w Kołobrzegu do Świąt na pewno. Być może 22-go, czyli w czwartek
Kurczę, miałem blisko,  a tak i nie udało się odwiedzić. Tak to już jest jak się zawsze przekłada na później... Dobrze, że przynajmniej żona dwa razy była u was w odwiedzinach:)

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 790
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7654 dnia: 14 Grudzień 2022, 13:43:57 »
Powodzenia w nowym miejscu - oby śnieg komina pieca nie zasypał
Będę miał daleko - ale z pewnością trafię.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1490
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7655 dnia: 14 Grudzień 2022, 18:11:54 »
@Antonio, powodzenia :)


Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7656 dnia: 14 Grudzień 2022, 19:01:01 »
Nie jest tak źle. Nasz "domek w Karkonoszach" jest w całkiem cywilizowanej okolicy :-)
Z okna mamy taki widok:

https://www.facebook.com/photo?fbid=512455654249861&set=pcb.512420444253382
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2022, 19:05:17 wysłana przez Elka »

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7657 dnia: 14 Grudzień 2022, 19:43:05 »
Jakbyście mieli polecić jedną Kenię z Waszej oferty, to która by to była?
Tato upodobał sobie kawy z Kenii także chciałem jakąś fajną mu na święta sprezentować, do użytku tylko we french press. Ktoś w innym poście polecał Kenia Muranga, to dobry trop?  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7658 dnia: 14 Grudzień 2022, 20:19:55 »
Ojej, z Keniami jak z dziećmi. Wszystkie fajne. Te najnowsze Eli, może peaberry? Mnie się w pamięci zatrzymała Swara -- na worku jest wizerunek antylopy/koziołka z prostymi rogami :).

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7659 dnia: 14 Grudzień 2022, 21:23:49 »
Jakbyście mieli polecić jedną Kenię z Waszej oferty, to która by to była?
Tato upodobał sobie kawy z Kenii także chciałem jakąś fajną mu na święta sprezentować, do użytku tylko we french press. Ktoś w innym poście polecał Kenia Muranga, to dobry trop?  :)

Swara jest chyba najbardziej kwaskowata - oprócz Kii :-) . Wszystkie są świetne. Jak do French press, to może Kangurumai? :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2022, 21:33:25 wysłana przez Elka »

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7660 dnia: 15 Grudzień 2022, 07:06:51 »
Może kwaski zostawię dla siebie a teraz na prezent wybiorę Kagurumai, dzięki za pomoc  ;)

Offline kubus5150 Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7661 dnia: 15 Grudzień 2022, 12:48:55 »
Kagurumai wlaśnie dzisiaj dotarła. Sok z zielonego winogrona, troszkę mięty, cola !  :szampan:
@Antonio @Elka Od którego importera pochodzi zielone ziarno?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7662 dnia: 15 Grudzień 2022, 17:54:45 »
Ta Kenia pochodziła z firmy Sucafina. Jeśli kogoś interesuje większa degustacja ziaren z tego kraju, zapraszam do skorzystania z promocji:

https://www.mastroantonio.pl/Kenia-na-Swieta-p326?fbclid=IwAR26oIQtKoNocd68pP7m8P60Y_SIyxVYK2B88pye_zc3SK0yWiufWJ9A5ZA

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7663 dnia: 17 Grudzień 2022, 20:54:56 »
Śniegu mamy dużo i codziennie mogę się relaksować przy łopacie, aczkolwiek dziś podobno w Kołobrzegu było znacznie chłodniej i gorzej ;).

Niedawno pisaliśmy o Nikaragui Aurora, wspominałem o nowych, ciekawych mikrolotach z tej plantacji. Koniecznie trzeba spróbować tego nowego ziarna:
  -->> Aurora natural slow processing.
Jest to świetne! :)

Z moich najnowszych działań przy piecu powstały: Espresso #2, #3 i #4, Chocolate Wave i A+.

Trochę inaczej wygląda tutaj środowisko pracy pieca. Mamy dlań znacznie mniejsze pomieszczenie, zupełnie inny komin, inna specyfika wymiany powietrza. Okazało się, że tutaj znacznie bardziej czuje się wysysanie ogromnej ilości powietrza przez wentylatory. Powietrze to oczywiście trafia do komina, ale podciśnienie we wnętrzu wciąga nam powietrze z zewnątrz. Myślę teraz o rekuperacji i choćby symbolicznym odzysku ciepła ulatującego przez komin. Wolę czerpać powietrze z zewnątrz tak, by mogło się ono ogrzać od gorącej powierzchni komina, bo "zasysanie" mroźnego powietrza szczelinami z zewnątrz oznacza permanentne wychładzanie... W ogóle palenie kawy wiąże się z ogromnym marnotrawstwem ciepła. Trudno mi się z tym teraz pogodzić. Jak to możliwe, że jeszcze nikt się nie podjął rozwiązania tego problemu?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2022, 21:05:32 wysłana przez Antonio »

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7664 dnia: 17 Grudzień 2022, 21:34:55 »
Nie jest tak źle. Nasz "domek w Karkonoszach" jest w całkiem cywilizowanej okolicy :-)
Z okna mamy taki widok:

https://www.facebook.com/photo?fbid=512455654249861&set=pcb.512420444253382

Cóż to za piękna miejscowość?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi