Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 347859 razy)

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1905 dnia: 19 Październik 2022, 10:20:12 »
Mamy chyba różne definicje agresji i pasywnej agresji, raczej nie zgodzimy się tutaj, także ja na razie kończę tą rozmowę. Dobrze zacząłem dzień, Tobie też szczerze życzę dobrego dnia!

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5403
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1906 dnia: 19 Październik 2022, 14:49:39 »
Powinni w ogóle wykluczyć kawy mleczne i byłby spokój.
Ja jestem za. Jednak w przypadku przemysłu gastronomicznego są czasem "więzi" z producentami mleka. Jak chociażby mówi Rojes "w gastronomii kawowej sprzedaje się przede wszystkim mleko".

W tym wypadku kawa staje się jedynie aromatyzującym dodatkiem, niekoniecznie wysokiej jakości. Patrząc więc z tej perspektywy, SCA powinno być za tym, aby to kawa była najważniejsza. Skoro już ma być jakiś biały napój kawowy, to niech dopuszczą opcję innego źródła niż odzwierzęce. To stawiałoby organizację w dobrym świetle, bo wiadomo, że przykład idzie z góry. Jeśli na mistrzostwach nie można czegoś używać, to w powszechnym rozumowaniu, będzie to zawsze składnik dalszej kategorii.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2022, 15:04:21 wysłana przez krystians »

Offline MSL

  • Wiadomości: 535
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1907 dnia: 19 Październik 2022, 15:07:21 »
Jeśli ktoś myśli, że wykluczą z zawodów kawy mleczne/mleko to ma bujną wyobraźnie. Nigdy nie nastąpi, jak słusznie zauważył krystians, rzeczywistość jest taka, a nie inna. Prędzej by zrezygnowali z kawy niż z mleka. Dla większości ludzi mleko sprzedaje kawę, a nie na odwrót.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1974
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1908 dnia: 19 Październik 2022, 15:34:43 »
Gdyby mleczne zastąpić dripem, niekoniecznie trzema symultanicznie jak w brewers, tylko nawet jednym to wtedy można by mówić o postępie
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1909 dnia: 12 Listopad 2022, 08:52:25 »
Dziś rano Chińczycy zostawili w mojej skrzynce pocztowej namiary na takie, chyba sympatyczne i pomysłowe kafetierki:
-->> moka i szkło

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1910 dnia: 22 Listopad 2022, 20:34:49 »
O rety! Widzieliście już co tam zrobił James Hoffman? Deep fried coffee czyli kawa smażona w gorącym oleju. Masakra ;).

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4763
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1911 dnia: 22 Listopad 2022, 20:43:14 »
Brakło mu ziemniaków? :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1912 dnia: 23 Listopad 2022, 06:39:28 »
Eksperyment naukowy. Podobno z filtra jest ok. Espresso zaś ohydne.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5403
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1913 dnia: 23 Listopad 2022, 17:04:01 »
Moja mama ostatnio grillowała kawę na patelni, żeby ją odświeżyć. Ziarenka podarowałem jej dwa lata temu, a ona teraz wygrzebała je z szafki. Była bardzo zadowolona z efektu drugiego prażenia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1914 dnia: 23 Listopad 2022, 17:15:08 »
Patelnia to jak bęben pieca. Frytkownica to coś zgoła innego :).

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 569
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1915 dnia: 24 Listopad 2022, 10:39:13 »
Przecież lubicie eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Tylko kwestia tego jak daleko sobie postawiliście granicę i kiedy ją znowu przesuniecie dalej. ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1916 dnia: 24 Listopad 2022, 11:17:42 »
To jest bardzo fajny eksperyment z transferem ciepła. Ale czy sensowny? Frytki też można zrobić w gorącym powietrzu i takie są smaczniejsze niż z oleju.

Offline yarbin

  • Wiadomości: 159
  • Ekspres: Ascaso Arc / V60 / Aeropress
  • Młynek: Nivona Cafegrano 130 / Sage BCG820BSS Pro
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1917 dnia: 24 Listopad 2022, 11:22:11 »
Ciekawe jak frytkownica beztłuszczowa typu "airfryer" by się sprawdziła

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2228
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1918 dnia: 24 Listopad 2022, 11:23:56 »
Toż to już tylko krok do pomysłu żeby zrobić frytki w piecu do palenia kawy ;-)

frytki kolumbijskie, meksykańskie, kenijskie zależnie co wcześniej w piecu siedziało ;-) 

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1070
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1919 dnia: 24 Listopad 2022, 12:01:05 »
ale te airfryer to tak naprawdę mini piekarniki z "termoobiegiem" w nich kawa się zrobi "normalnie", przy czym pewnie bardzo nierówno, bo nie będzie jak jej mieszać, chyba że po parę ziarenek się będzie smażyć :)

Z tym pomysłem na smażenie kawy w głębokim tłuszczu, ono przecież nie różni się bardzo od pieczenia, tłuszcz znacznie lepiej przekazuje temperaturę ale generalnie procesy zachodzą te same. W zabawie Hoffmanna jest prosty wniosek, gdy uda się zmniejszyć ilość tłuszczu zatrzymanego w ziarnach, jako tako kawa wychodzi. No taka zabawa, do niczego nie prowadzi ale ciekawie jest :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi