Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 452438 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1680 dnia: 28 Październik 2021, 13:44:35 »
Jedynie zawody Cup Tasters są jasne i przejrzyste. Nie ma tu udziału sędziów, więc nie ma się do czego przyczepić
Oczywiście człowiek nie jest doskonały, ale czy aż tak Ci sędziowie są przeszkodą? Poza tym w ten sam sposób jak "Cup Tasters" nie rozstrzygnie się mistrzostw w kategorii "Barista".

W moim odczuciu mistrzostwa barista mają popychać do przodu tę branże jak i poszerzać wiedzę o kawie. Czy można to robić lepiej? Pewnie tak, tyle że trudno coś zmieniać gdy tylko się na to narzeka. Trzeba widzieć i złe i dobre strony i zastanowić się jak można coś poprawić, zamiast wylewać dziecko z kąpielą.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1681 dnia: 28 Październik 2021, 13:56:50 »
Nie, skądże, aż tak to nie. Po prostu uważam, że z analizą sensoryczną nie ma to prawie nic wspólnego. Sam to dobrze określiłeś i zgoda: mistrzostwa baristów to wybory miss/mistera kawy.

Jedną z podstawowych metod w analizie sensorycznej jest wspomniany wyżej test trójkątny. Proste to, zero-jedynkowe: odróżniasz lub nie dwa produkty. Można z takiej ścisłej wiedzy wyciągnąć już konkretne wnioski dotyczące produktów i testerów. Ze "skupienia" i "mądrych min" sędziów na zawodach baristów nic ścisłego nie wynika.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1682 dnia: 28 Październik 2021, 14:02:53 »
Zgadzam się z Tobą, że nie jest to naukowa metodologia, jednak metody muszą być dostosowane do celu. Większość konkursów nie ma za wiele wspólnego z obiektywnością czy nauką. Jednak w zawodach barista masz karty ocen za technikę oraz za sensorykę, a to jest krok w kierunku zwiększenia obiektywności oceny. Wszyscy poruszają się w jakichś ustalonych ramach.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2021, 14:06:25 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1683 dnia: 28 Październik 2021, 18:07:25 »
W tych kartach ocen nie ma hołdu dla obiektywizmu i ścisłości a praca sędziów jest raczej grą w jakimś skomplikowanym systemie. Zgadzam się z Tobą co do charakteru zawodów WBC: jest ok, dobra zabawa i promocja.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1684 dnia: 29 Październik 2021, 19:05:28 »
Są już oficjalne wyniki z WBC, WBrC i WCT

Reprezentanci polski
WBC - Natalia Kwiatkowska 16 miejsce
WBrC - Sławek Saran 11 miejsce
WCT - Sławek Saran 21 miejsce (6/8 na 9 sekund przed końcem)

Polak, ale reprezentujący Irlandię
WBC - Wojciech Tysler - 6 miejsce
WCT - Wojciech Tysler - 22 miejsce
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1685 dnia: 29 Październik 2021, 22:22:39 »
Nie mogę edytować poprzedniego posta, ale zdecydowanie ciekawostką jest, ze zwycięzca WBrC użył… blendu ;)
Eugenioides z Kolumbii i chyba Caturra Catuai z Ekwadoru.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1686 dnia: 05 Listopad 2021, 17:05:42 »
Tutaj przepis drugiego miejsca z WBrC. Ciekawe, ze zawodnik tez użył blendu, ale tez, ze tak jak zwycięzca, do dwóch ostatnich zalań użył wody o znacznie niższej temperaturze - 60 stopni. (Niestety nie znalazłem przepisu na innej stronie niż na insta)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1687 dnia: 05 Listopad 2021, 18:21:42 »
Chciałbym zobaczyć Scotta Rao parzącego wg tego przepisu. :)

Osobiście nigdy bym tak kawy nie zaparzył, bo na co dzień nie jest to praktyczne. Natomiast jak przygotowuję dripa, to zagotowuję wodę i potem już jej nie podgrzewam, więc ostatnie zalanie też jest na pewno chłodniejsze.  :hihihi: Przepis z zawodów to ekstremum, ale kojarzy mi się  trochę to wszystko z opadającym profilem temperatury w ekspresie dźwigniowym. W podobnym kierunku kombinują też teraz ludzie z Decentami.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1688 dnia: 05 Listopad 2021, 22:46:23 »
Ciekawi mnie najbardziej ta niska temperatura (90C, później 60C) gruby przemiał (28 klik i odsianie pyłu) i 20 gramów na 270ml wody (ratio 1:13.5). Dość mocno to pokręcone ;) niemniej jeśli kiedyś bede miał dwa czajniki to spróbuje 😅
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1689 dnia: 05 Listopad 2021, 23:22:22 »
Trochę jak przy bypassie w aeropresie, słabsza ekstrakcja, ale mniejsze rozcieńczenie dające większy TDS, na koniec zwalnianie ekstrakcji. Widzę pewną analogię z tym jak ja widzę zaparzanie, nie ważne jak dużo się ekstrahuje, byle ekstrahować to co najsmaczniejsze dla pijącego :) Ale tak bawić by mi się nie chciało z odsiewaniem i zalewaniem dwiema temperaturami.  Co do temperatury to wypał azjatycki podejrzewam, że jest ciemniejszy niż europejski, więc nie musi być pewnie bardzo wysoka. Może jest to jakiś pomysł w kontekście klimatu, bo przecież największy ślad węglowy w kawie, to podgrzewanie wody w urządzeniach zaparzających. Tylko czy ta się to tak wypośrodkować, żeby sensowną ilość energii w podgrzewanie oszczędzić,a nie tracić za dużo z aromatów?
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2021, 23:33:41 wysłana przez krystians »

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1690 dnia: 06 Listopad 2021, 01:09:14 »
bo przecież największy ślad węglowy w kawie, to podgrzewanie wody w urządzeniach zaparzających

Niekoniecznie, bo energia może być z wiatraków lub atomówki. Ślad z odgazowania CO2 podczas preinfuzji to jest dopiero ślad. Jeśli to szwedzkie dziecko specjalnej troski dowie się  ile w kawie jest CO2 planeta znów się zatrzęsie. Obawiam się gwiaździstych marszy antykawowych klimatycznych aktywistów.   

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1691 dnia: 06 Listopad 2021, 01:49:03 »
CofffeeCarbonFootprint.jpg

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1692 dnia: 06 Listopad 2021, 08:13:00 »
Co do temperatury to wypał azjatycki podejrzewam, że jest ciemniejszy niż europejski, więc nie musi być pewnie bardzo wysoka.
W tym przypadku tak, ale zwycięzca użył praktycznie identycznej metody i temperatur, a jest pol-Szwedem, pol-Australijczykiem a reprezentował Szwajcarię ;) poza tym wspominał, ze w Eugenioides ciężko o dobrw ekstrakcje
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1693 dnia: 06 Listopad 2021, 13:39:08 »
Czyli co? Albo Ci sedziowie nie wiedzą jak powinna smakować kawa, albo można zrobić bardzo dobrą kawę bez prawie gotującej się wody?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1694 dnia: 06 Listopad 2021, 15:36:21 »
 :picardpalm: :picardpalm:  :picardpalm:
Jeśli nie widzisz różnicy miedzy robieniem kawy na zawodach, a w domu to bardzo mi przykro. Słaby bait
Przeczytaj regulamin Brewers, pomyśl i dopiero wróć.
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi