Autor Wątek: A jak nie masz pieca...  (Przeczytany 467 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 618
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
A jak nie masz pieca...
« dnia: 23 Listopad 2022, 20:36:50 »
... to zawsze możesz zrobić kawę we frytkownicy :D


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2022, 21:28:14 »
Wiem, już pisałem o tym :). Ciekawe w jakim to oleum smażył?
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2022, 21:31:41 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5403
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad 2022, 00:22:09 »
Idealna kawa kulotłuszczowa? :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad 2022, 07:28:57 »
Dobre ;). Musiałaby być smażona w smalcu, by zdobyć taki tytuł.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2022, 08:34:26 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4902
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad 2022, 08:37:36 »
Jak nie masz pieca, to na patelni.

https://images69.fotosik.pl/1150/5a7b3956133d7444.jpg
A jak nie masz pieca...


Swoją drogą, to muszę kiedyś spróbować. Czasem prażę nasiona konopi do zanęty na ryby.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 782
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2022, 12:00:32 »
Nie miałem nigdy do dyspozycji zielonych ziaren, ale odświeżałem kiedyś jakieś zwietrzałe w beztłuszczowej maszynce do popcornu, wykorzystującej gorące powietrze.
O takiej


Problemem może być ograniczony czas w jakim może działać to urządzenie. Po kilku minutach zabezpieczenie termiczne wyłącza maszynkę do jej ostudzenia.

Edit:

O proszę, jednak już próbowali

« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2022, 12:02:56 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Brazil Cemorrado Sweet (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kabzior

  • Wiadomości: 618
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2022, 18:33:27 »
Nie miałem nigdy do dyspozycji zielonych ziaren, ale odświeżałem kiedyś jakieś zwietrzałe w beztłuszczowej maszynce do popcornu, wykorzystującej gorące powietrze.

O, mam taką maszynkę. Ale w jaki sposób to wpływa na odświeżanie kawy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad 2022, 18:41:42 »
Stare ziarna nabiorą bardziej intensywnego koloru, aromatu palenia, więcej smaku gorzkiego -- lepsze to niż nic.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 618
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopad 2022, 11:25:29 »
Ciekawe. Dzięki.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 782
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: A jak nie masz pieca...
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopad 2022, 12:43:31 »
Ziarna, które w ten sposób zutylizowałem, były jakoś jasno palone i przeleżały w torebce, na tyłach półki, pewnie z dwa lata. Aromatu nie miały praktycznie żadnego. Był to bardziej eksperyment niż zamierzone działanie mające dać ściśle określony efekt. Jednak coś tam wyszło w formie espresso, na pewno bardziej pijalnego niż przed obróbką.
W młynku: Brazil Cemorrado Sweet (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi