Autor Wątek: Hayb vs Hayb  (Przeczytany 1362 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9272
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopad 2022, 20:59:26 »
Bo to nie jest żadna kwasowość... Kwasowość jest pojęciem związanym z pH. Kwestie smaku mogą się mijać z pomiarem pH. Kwaśny smak -- oto jest pytanie :). Z tego co piszesz, wynika że raczej nie odpowiadają Ci kawy o charakterze "owocowym". Owocowym ale w sferze lotnej, węchowej, aromatycznej... Tak, są to bardzo interesujące zjawiska. Miałem kiedyś znajomego, niesamowitego, napalonego miłośnika espresso. Odwiedzał naszą kawiarnię (gdy ją kiedyś mieliśmy) kilka razy dziennie, by wziąć sobie espresso. Potem tak do niego przywykliśmy, że już sami lecieliśmy z paroma filiżankami. Był on niesamowicie też wrażliwy na owocowe wrażenia właśnie. Gdy espresso było z czegoś nietypowego, np. z jakiejś Rwandy, to Maciej tylko się krzywił, mówiąc: "O! Cytrus!" tak samo, jakby to każdy "Kowalski" wyszeptywał: "O k****!" ;)

Tak, cukier tak dokładnie działa, uwypukla, akcentuje wszelkie owocowe walory kawy. Ogranicza nieco gorycz a podbija nieco "cytrusy" ;).

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 717
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat,Malwani Livi 83
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopad 2022, 21:05:01 »
każda kawa z nutami owocowymi umiejętnie zaparzona jako espresso będzie słodka w ogólnym odczuciu w żadnym wypadku kwaśna:)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 444
  • Ekspres: LELIT Victoria, KOZAK ROTA, MELITTA Look V Timer ,Asobu Cold, French Press, Kawiarka, Clever Dripper.
  • Młynek: Lelit Fred PL043 MMI, SAGE BCG 600BTR, 1Zpresso JX-PRO, Timemore C3
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopad 2022, 21:09:05 »
każda kawa z nutami owocowymi umiejętnie zaparzona jako espresso

Umiejętnie tz. jak ?

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline tv3

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: ka[WIA]rka
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopad 2022, 21:16:26 »
Precyzując i dopowiadając: nie kwaśna, a właśnie stosunkowo "kwaskowa". I tak - wyczuwam owoce (coś borówkowo - żurawinowego może... aaa tak... napisali na opakowaniu - żurawinę np. w capoeirze szczęściem wygranej w konkursie na fotę do kalendarza). Jak rozumiem, strun odpowiadających za definiowanie kwaskowości w jamie ustnej nie będzie szarpać czekolada, nie będzie szarpać karmel czy inny cukier brązowy, a właśnie owoce. I tu, w tych owocowych (jednocześnie kwaskowatych nutach/strunach) znajduję pewny dyskomfort. Cytrus qrde no... :D

Kwestia odpowiedniego zaparzania (czy też - odpowiedniego mielenia) - to insza inszość.
Zaparzanie: kawiarka, kawa w sito po krawędź, szczelnie skręcona. Czasem z ciepłą, czasem z zimną wodą. Woda pod zaworek. Zdejmowana jak tylko hałasować zaczyna. Ot... tyle...
A z mieleniem muszę się jeszcze ogarnąć. Z grubością mielenia precyzując.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2022, 21:21:45 wysłana przez tv3 »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 717
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat,Malwani Livi 83
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopad 2022, 21:28:51 »
Pomarańcza ,malina ,jagoda nie są w zasadzie kwaśne ,wiec ich obecność w kawie(profilu smakowym) nie będzie 
Lub nie powinna dawać odczucia kwaśności lesz powinno być słodko ,żywo i owocowo-kawowo.Pytanie co oznacza umiejętnie :)musze zostawić bez odpowiedzi bo to w zasadzie to wszystko o czym tu piszemy :).

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 444
  • Ekspres: LELIT Victoria, KOZAK ROTA, MELITTA Look V Timer ,Asobu Cold, French Press, Kawiarka, Clever Dripper.
  • Młynek: Lelit Fred PL043 MMI, SAGE BCG 600BTR, 1Zpresso JX-PRO, Timemore C3
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopad 2022, 21:51:57 »
.Pytanie co oznacza umiejętnie :)musze zostawić bez odpowiedzi bo to w zasadzie to wszystko o czym tu piszemy .

A szkoda bo myślałem że coś się dowiem.
Wpadłeś do tematu coś tam napisałeś, ja nic z tego nie zrozumiałem i stąd moje pytanie ?
No cóż nie będę dociekał.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 717
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,chemex ottomatic 2.0
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat,Malwani Livi 83
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopad 2022, 22:02:20 »
:), odpowiedz jest zbyt szeroka.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Hayb vs Hayb
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Listopad 2022, 12:03:19 »
Z hyabowych blendów moim zdaniem blue jest najlepszy i najbardziej zbilansowany. Te ciemne są za ciemne imo, zbyt klasyczne :P

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi