Autor Wątek: LONDINIUM 1 Compressa  (Przeczytany 21589 razy)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 479
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Listopad 2022, 11:37:13 »
byłbyś w stanie w Blind teście wyłapać różnice smakowe przy podobnych ustawieniach i tej samej kawie ?:)
Zastanawiam się gdzie są granice twojej ignorancji.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Listopad 2022, 11:53:26 »
Granice mojej ignorancji są dokładnie tam gdzie zaczynaja się granice twojego braku kultury :)postaraj się kiedykolwiek udzielić merytorycznej odpowiedzi a nie lepić swoje wybrakowane ego na forum .

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 479
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Listopad 2022, 12:05:40 »
przy podobnych ustawieniach
Na Londinium, Profitec, San Marco nie da się zastosować podobnych ustawień.
Dlaczego? Doczytaj. Doinformuj się. Jednym słowem rusz głową. Wróć z tą wiedzą i napisz coś z sensem.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Listopad 2022, 12:12:47 »
podobne ustawienia da się zastosować wszędzie plus minus oczywiście (to szerokie stwierdzenie )może precyzując na zbliżonych ustawieniach zgodnych z charakterystyka danego urządzenia :)uważam ze różnice w smaku w filiżance będą marginalne na tej samej kawie i tym samym młynku a kilku wymienionych wyżej dzwigniach ale to oczywiście tylko moja opinia oparta o moje poczucie Samku i tylko moje doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2022, 12:15:03 wysłana przez rollo45 »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Listopad 2022, 12:16:32 »
przy podobnych ustawieniach
Na Londinium, Profitec, San Marco nie da się zastosować podobnych ustawień.
Dlaczego? Doczytaj. Doinformuj się. Jednym słowem rusz głową. Wróć z tą wiedzą i napisz coś z sensem.

Wyjaśnij dlaczego jeśli już ta wiedzę posiadasz , będę niezmiernie zobowiązany.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Listopad 2022, 12:55:31 »
Panowie, możecie w niej formie wyrażać swoje myśli?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 479
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Listopad 2022, 13:06:34 »
Ja plus minus oczywiście  wyrażam swoje myśli wszędzie dobrze, a precyzując, zgodnie z charakterystyką danego rozmówcy  :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Listopad 2022, 14:02:51 »
byłbyś w stanie w Blind teście wyłapać różnice smakowe przy podobnych ustawieniach i tej samej kawie ?
Ja by mi ktoś zasponsorował wszystkie maszyny, to kto wie ;)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Listopad 2022, 15:50:50 »
ciekawe czy jest gdzieś w czeluściach internetu jest  takie porównanie kilku dźwigni:):)
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2022, 16:30:06 wysłana przez rollo45 »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Listopad 2022, 15:53:43 »
wyrażam swoje myśli wszędzie dobrze


piękna sentencja :):):)

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1112
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #130 dnia: 01 Grudzień 2022, 00:06:13 »
Każda konstrukcja jest ciut inna:

Generalnie, co nie kupisz, będziesz zadowolony.


Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie, zaczynam „kumać” różnice.  :taktak: :poklon:
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 479
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #131 dnia: 01 Grudzień 2022, 13:31:51 »
osco to dipper. L to HX i termosyfon. Bosco to maszyny komercyjne, duże bojlery etc. Można do domu, ale dipper może stwarzać pewne problemy, jeżeli regularnie nie robisz espresso za espresso. (wzrasta Ci temperatura).
Bosco 1 grupa ma bojler 5l, do domu faktycznie sporo, ale w USA jest dość popularny :) Nie ma problemu z z tym, że nagrzewa się grupa od długiego stania, nie wzrasta temperatura, a na pewno nie od robienia kaw :), raczej odwrotnie, może wzrosnąć od szybkiego robienia kaw, ale to tylko teoria bo na dźwigni szybko się kaw nie da robić. Bardziej chodzi o flush i tego się nie robi w przypadku dźwigni typu dipper bo właśnie podnosi temperaturę. No chyba, że np nie ma pid i celowo ktoś chce podwyższyć temperaturę. Trochę to zawiłe.
Zwrotu Bosco czasem się używa zamiennie z dipper, ale w ramach grupy "dipper" są również różnice jeżeli chodzi o konstrukcję.
Różnice między Profitec, Londinium, czy Strega w konstrukcji są znaczące, mogą wypływać na smak kawy, raczej na pewno.
Nikt na tym forum nie ma takiej wiedzy, wiedzy wynikającej z praktyki, więc trudno o opinie. Raczej jest to "wiedza" przepisywana z innych forów.
 

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #132 dnia: 01 Grudzień 2022, 14:31:37 »
raczej odwrotnie, może wzrosnąć od szybkiego robienia kaw, ale to tylko teoria bo na dźwigni szybko się kaw nie da robić. Bardziej chodzi o flush i tego się nie robi w przypadku dźwigni typu dipper bo właśnie podnosi temperaturę.
Racja, skrót myślowy. "Wzrasta Ci temperatura" mam na myśli, że przy ciężkiej grupie Bosco, w domu, podczas pierwszych dwu espresso, temperatury grupy  jeszcze wzrasta, i stabilizuje się przy trzecim mniej więcej. Więc jak robisz jeden shot rano, jeden po południu, to taka maszyna nie jest optymalnym rozwiązaniem.

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 479
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #133 dnia: 01 Grudzień 2022, 14:43:07 »
Racja, skrót myślowy. "Wzrasta Ci temperatura" mam na myśli, że przy ciężkiej grupie Bosco, w domu, podczas pierwszych dwu espresso, temperatury grupy  jeszcze wzrasta, i stabilizuje się przy trzecim mniej więcej. Więc jak robisz jeden shot rano, jeden po południu, to taka maszyna nie jest optymalnym rozwiązaniem.
Oj, znowu teoretyzujesz :) Nic się nie stabilizuje po kolejnych shotach.
Ciężka grupa Bosco waży tyle samo w Londinium, Profitec, to ta sama "new lever group".

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi