Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 457853 razy)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1310
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #975 dnia: 27 Luty 2018, 08:55:23 »
Przepis doskonały... sam tak robię kawę w kawiarce, ale z użyciem innego młynka :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Marecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: ECM Casa Speciale, Kawiarka Bra Magna 6, Phin
  • Młynek: MYM54 <= Hario Slim
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #976 dnia: 27 Luty 2018, 09:08:11 »
adnage19 czy mógłbyś jeszcze dodać zdjęcie kawy zmielonej Timemore - może na papierze i linijka dla skali?

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #977 dnia: 27 Luty 2018, 17:21:37 »
Dla mnie zbijanie kawy obstukiwaniem daje zbyt dużo goryczki, ale może to dlatego że bardzo drobno mielę. Z mojego doświadczena wolę jednak mielić najdrobniej jak się da do uzyskania poprawnej ekstrakcji. Wtedy napar jest najsłodszy i najintensywniejszy.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2018, 17:23:51 wysłana przez krystians »

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #978 dnia: 27 Luty 2018, 20:09:28 »
Mnie drobny przemiał pomógł się dogadać z reduktorem (z 3 na 1tz). Mielę drobno jak na espresso, ilość zmniejszona po podniesieniu sitka reduktora, po brzegi i z ostukiwaniem. Leję wodę pod zawór. Ten reduktor podnosi sitko wraz z końcówką lejka, więc kawiarka zaczyna "pyrkolić" jak jeszcze sporo wody jest w zbiorniku - i już wtedy zdejmuję i przelewam kawę (reszta wody do wylania). Jest OK.

Offline Imacman66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 109
  • Ekspres: Lelit Mara PL62T, Hario Syfon, Phin, V60, Aeropress, FPrismo
  • Młynek: Mazzer Mini, Comandante C40 mk3 NB
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #979 dnia: 13 Marzec 2018, 12:19:44 »


Bialetti Brikka w akcji (slow-motion)

Offline Imacman66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 109
  • Ekspres: Lelit Mara PL62T, Hario Syfon, Phin, V60, Aeropress, FPrismo
  • Młynek: Mazzer Mini, Comandante C40 mk3 NB
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #980 dnia: 13 Marzec 2018, 18:11:56 »
Tą Brikkę, zdejmuje się z ognia przed tymi bąblami na końcu. Niestety kręciłem film i nie mialem jak zdjąć jej z gazu. :)  Kawa wychodzi naprawdę smaczna. Polecam.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #981 dnia: 16 Lipiec 2018, 20:54:49 »
Z mojego doświadczena wolę jednak mielić najdrobniej jak się da do uzyskania poprawnej ekstrakcji. Wtedy napar jest najsłodszy i najintensywniejszy.
z mojego też :), alternatywy może i będą działać na bylejakim, nierównym przemiale ale jednak warto zastosować lepszy młynek. Można wtedy użyć drobniejszego przemiału co odczuwalnie wpływa na smak.

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #982 dnia: 23 Lipiec 2018, 09:22:03 »
Widzę, że po każdorazowym użyciu kawiarki zostaje w zbiorniku trochę wody, raz mniej, raz więcej. To normalne zjawisko, czy też kwestia idealnego "wstrzelenia" w temperaturę, żeby ciśnienie wypchnęło całą wodę? Przepchnięcie całej jest w ogóle możliwe? Nie znam się, humanista jestem  :lol2:

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #983 dnia: 23 Lipiec 2018, 09:32:51 »
Woda w kawiarce zawsze zostaje. Jest to kwestia bezpieczeństwa, na krótką chwilę zapobiega przegrzaniu.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #984 dnia: 23 Lipiec 2018, 14:23:57 »
Tam wręcz powinno ci zostać trochę wody, jak by uporczywie przetrzymać na ogniu, to ci wybeka do końca, ale wtedy ani kawa nie będzie dobra, a do tego cała kawiarkę potwornie przegrzejesz.

Offline Suszin

    • .
  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Kawiarka
  • Młynek: Bialetti
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #985 dnia: 24 Lipiec 2018, 07:42:35 »
U mnie też zawsze zostaje.
Wkurza mnie tylko, że czasem zostaje tej wody  naprawdę dużo. Przez kawę przeleje się niewielka ilość i już zaczyna pluć bo się woda gotuje.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #986 dnia: 24 Lipiec 2018, 08:54:43 »
U mnie też zawsze zostaje.
Wkurza mnie tylko, że czasem zostaje tej wody  naprawdę dużo. Przez kawę przeleje się niewielka ilość i już zaczyna pluć bo się woda gotuje.
Nigdy nie miałem takiego problemu. Wychodzi powtwrzalna ilość +/- 5%. Może za dużo kawy, za drobno zmielonej albo ubitej. Skoro zaczyna pluć gdy wody jest dużo w zbiorniku.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #987 dnia: 24 Lipiec 2018, 10:10:12 »
Ja zacznie kawa lecieć, daj gaz na minimum wtedy będzie lecieć wolniej i nie będzie tak szybko pluć.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline hockowa

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #988 dnia: 25 Lipiec 2018, 14:12:09 »
 Od dziś jestem posiadaczka kawiarki ( mam też aeropress).
Kupiłam ziarno zmielone żeby wiedzieć jak mieliście wilfa bo póki co wilfa wybierając mocca mieli znacznie drobniejsze niż to kupione.
No,ale zostawi sobie trochę,żeby wiedzieć jaka grubość przemiału ma być.
Doczytałam,że na dnie powinno zostać trochę wody, więc to mnie nie zastanawia.
Robię tak,że nalewam wodę około 80 stopni, kawa w sitku na płasko, włączam indukcję na 5- kawa pryska,nie wypływa tak ładnie jak na filmikach tu dodanych. Co robię źle?

Offline pepo Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 110
    • pipala.pl
  • Ekspres: aeropress, v60, moka pot, phin
  • Młynek: Kazak Tura
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #989 dnia: 25 Lipiec 2018, 14:21:48 »
Może za wysoka temperatura? Woda na kuchence indukcyjnej chyba dosyć szybko się gotuje, spróbuj ustawić mniejszą moc.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi