Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39653 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Sierpień 2016, 14:23:24 »


jak mówił spec od emalii będzie ona pękać na dolnej krawędzi od zmian temperatury.

Mogli się Włosi Polaków zapytać to by nie emaliowali bojlera :) Przecież tam i ostre krawędzie i zmiany temperatur i akurat w tej części co moczy się cały czas w wodzie.


Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Sierpień 2016, 18:20:31 »
Czyli jednak się da. Tylko jak?

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Sierpień 2016, 18:27:01 »
Tak jak pisał: "I contracted a local scientific glass blower"... trzeba szukać:)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Sierpień 2016, 20:03:14 »
No to się wybiorę do takiego sklepu. Wydaje mi się że taki że szkłem laboratoryjnym gdzieś w mieście widziałem.

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Luty 2017, 14:30:13 »
Cześć,

No i u mnie korozja bardziej wychodzi





Zacząłem zastanawiać się nad zatrzymaniem korozji. Rozmawiałem z kilkoma firmami. Ustaliłem, że trzeba oczyścić bojler z emalii, z powodu ryzyka uszkodzenia deformacji specjaliści odradzają piaskowania i wypalania w piecu. Jeden ze specjalistów podał takie możliwości jak czyszczenie chemiczne lub sodowanie no i właśnie sodowanie jest ciekawą opcją do rozważenia. Kolejna sprawa to pokrycie warstwą która wzmocni i zabezpieczy przed korozją.  Tematem jest miedziowanie, chromowanie oraz ostatia opcja która najbardziej przykuła moją uwagę pokrycie powłoką ceramiczną. Będę w tym temacie dalej działał, napiszę co wybrałem jakie efekty. DrUsagi już przetarł ścieżki, są różne inne opcje do wyboru temat jest nadal otwarty. @Dopeman czy poradziłeś sobie ze swoim bojlerem? Może ktoś jeszcze wykonał prace renowacyjne z tym bojlerem może polecić konkretną metodę lub firmę? To na 100% można super zrobić i zamknąć temat korozji bojlera ale trzeba wybrać najlepszy sposób :)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Luty 2017, 19:42:35 »
I u mnie pojawiła się Peppinka. Jest w wizualnym stanie adekwatnym do ceny, ale bojler wygląda dobrze i grzałka grzeje (!). Teraz chciałbym ją rozebrać, wyczyścić, powymieniać uszczelki, ale mam problem z odkręceniem motylka. Boję się robić to siłowo, żeby nie uszkodzić emalii. Czy zalanie bojlera wodą z kwasem cytrynowym pomoże? Jak długo to się może tak moczyć?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Luty 2017, 20:33:11 »
Na zapieczone gwinty pomaga Coca Cola.

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Luty 2017, 21:10:14 »
Co do powłok to dziś odebrałem od @DrUsagi boilerek po teflonowaniu i już nie mogę się doczekać montażu całości :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Luty 2017, 21:55:12 »
Jaka ładna... posadzka :D

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Luty 2017, 15:34:27 »


Cześć,

No i u mnie korozja bardziej wychodzi





@Dopeman czy poradziłeś sobie ze swoim bojlerem?

Sprzedałem. Niestety wygrała wygoda i zostało e61.


Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Luty 2017, 13:35:16 »
I u mnie pojawiła się Peppinka. Jest w wizualnym stanie adekwatnym do ceny, ale bojler wygląda dobrze i grzałka grzeje (!). Teraz chciałbym ją rozebrać, wyczyścić, powymieniać uszczelki, ale mam problem z odkręceniem motylka. Boję się robić to siłowo, żeby nie uszkodzić emalii. Czy zalanie bojlera wodą z kwasem cytrynowym pomoże? Jak długo to się może tak moczyć?

Czasami jak zbyt mocno zakręcę to również ciężko odkręcić. Nie ma problemu z użyciem siły tam jest dość mocna śruba, i nie powinno się nic stać przy odkręcaniu.

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Luty 2017, 13:36:29 »
Co do powłok to dziś odebrałem od @DrUsagi boilerek po teflonowaniu i już nie mogę się doczekać montażu całości :)

 
Super to wygląda :):) a jak pracuje?

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Luty 2017, 13:41:08 »
Ja do swojej Peppiny założyłem pida. Bardzo prosta sprawa. Zestaw całego pida najtanszy na rynku a funkconalność mega. Włączasz zostawiasz a pid sam sobie reguluje , nie trzeba stać nad Peppiną i czekać aż się zagotuje :) a później trzyma pięknie temperaturkę

« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2017, 13:43:30 wysłana przez pali112 »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Luty 2017, 13:56:59 »
No i teraz jestem w kropce.. myślalem o powłoce ceramicznej takiej jak robią tutaj http://www.hipeco.com/?s=rodzaje_powlok ale nie wiem czy to będzie trwałe i bezpieczne. Czy może zastosować teflon jak koledzy wyżej u Was to już działa więc może tą drogą iść. Pomyślimy :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Luty 2017, 14:35:52 »
Jedyne na co trzeba uważać to krawędzie tego wewnętrznego dociskającego talerza/dysku. Jak będą ostre to przy dokręcaniu zedrą teflon. Dlatego dobrze sobie te krawędzie zaoblić i upewnić się że nie ma tam nic ostrego.

A takiego PID'a muszę w końcu złożyć bo przyda się i do Pepinki, i do Caravela, a i do sous vide się nada.

EDIT: Czy powłoki od Hipeco mają atesty spożywcze? Bo i teflonowych powłok jest multum, a nie wszystkie są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2017, 14:53:28 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi