Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 669946 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2490 dnia: 24 Wrzesień 2020, 22:11:02 »
Fajnie mi się parzy ostatnio w ceramicznej 155. Metalowa 185 tak średnio mi podeszła.

Mam dokładnie na odwrót, ceramiczna 185 była dla mnie sporym rozczarowaniem, a metalowa 155 Tsubame jest odkryciem.

Ceramiczna notorycznie się zapychała, nawet gdy mieliłem na gruz. Metalowa 155 to zupełne przeciwieństwo, można mielić stosunkowo drobno, a i tak przepływ jest bardzo dobry.

Pod względem smaku Kalita wygrywa u mnie w zasadzie ze wszystkim, jest słodycz, jest owocowość :)
Czyli wcale nie odwrotnie a identycznie ;) nie podchodzi nam 185, a 155 jest fajne. Materiał, z którego wykonany jest zaparzacz - kwestia drugorzędna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2491 dnia: 24 Wrzesień 2020, 22:16:41 »
Też lubię małą Kalitkę, aczkolwiek cieszą mnie także wszystkie różnorakie opcje V60, np. taka:


« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2020, 22:21:13 wysłana przez Antonio »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2492 dnia: 24 Wrzesień 2020, 22:18:41 »
Ja tej różnicy upatruję jednak w materiale, a może bardziej w precyzji wykonania. Niby też 3 otworki, ale jakże inne w działaniu ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2493 dnia: 24 Wrzesień 2020, 22:35:59 »
Jasne, że stalowa ;).

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2494 dnia: 24 Wrzesień 2020, 23:08:39 »
No i namówił. Już od dłuższego czasu myślę o innym driperze, bo V60 trochę mi się znudził... Zobaczymy jak Kalita 155 wypadnie w tym porównaniu.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2495 dnia: 24 Wrzesień 2020, 23:10:15 »
Też lubię małą Kalitkę, aczkolwiek cieszą mnie także wszystkie różnorakie opcje V60, np. taka:


@Antonio

Nie ucieka temperatura przy parzeniu?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2496 dnia: 25 Wrzesień 2020, 08:20:57 »
No i namówił. Już od dłuższego czasu myślę o innym driperze, bo V60 trochę mi się znudził... Zobaczymy jak Kalita 155 wypadnie w tym porównaniu.
Ja bym brał od razu 185. Parzę codziennie dwa razy po 300 ml z 18 g w 155 i w porównaniu do 185 jest mniej wygodnie... To samo z V60 - ta sama ilość, niby z 01 się da ale 02 daje komfort(pomijam możliwość zalania od razu 300 ml).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2497 dnia: 25 Wrzesień 2020, 10:26:33 »
Nie ucieka temperatura przy parzeniu?
Nie ma gdzie... ;)

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2498 dnia: 29 Wrzesień 2020, 15:57:29 »
Witam. Dotarł dzisiaj do mnie mój pierwszy dripper. Jednak mnogość przepisów i zmiennych w przypadku V60 doprowadza mnie do małego bólu głowy 😉 Może będzie ktoś tak dobry i poda jakiś szczegółowy prosty przepis krok po kroku dla V60-01 dla 250ml wody? Aktualne kawy to jasno palone Burundi Gatukuzu, Kenya Slopes of 8 i Etiopia Amaro Gayo. Młynek Comandante, więc jak ktoś podpowie na którym kliku mielić to by było idealnie. Na 25 woda przeleciała zdecydowanie za szybko.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2499 dnia: 29 Wrzesień 2020, 15:59:42 »

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2500 dnia: 29 Wrzesień 2020, 16:12:22 »
https://vimeo.com/user12742198/hariov60

Zmiel w okolicach 22.

Przed chwilą zrobiłem Kenię mniej więcej z tego przepisu, 20 klik i całość przelała się w 2 minuty, więc nadal za szybko.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2501 dnia: 29 Wrzesień 2020, 16:17:06 »
Smaczna jest? Bo sam czas przelewania nie jest wyznacznikiem. Piłem dobre kawy zaparzone w 1:30min tak jak i w 6min.

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2502 dnia: 29 Wrzesień 2020, 16:23:28 »
Chyba trochę pozbawiona aromatów, przynajmniej gdyby porównać do Etiopii z AP. Aczkolwiek tą Kenię jeszcze słabo znam, więc nie wiem na co ją stać 😉

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2503 dnia: 29 Wrzesień 2020, 16:42:42 »
Mieszaj przy preinfuzji, po pierwszym zalaniu(z 3 razy), po ostatnim zabujaj dripperem - nie wiem ile razy wlewasz. Powinno dłużej lecieć... Jaka temperatura wody?

Offline Shonsu Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2504 dnia: 29 Wrzesień 2020, 20:17:50 »
Dziś właśnie oglądałem dwa filmy:
bardzo fajnie i prosto opisał to Scott:
h_ttps://www.youtube.com/watch?v=c0Qe_ASxfNM

W drugim James Hoffmann
h_ttps://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo
Fajnie wytłumaczył to żeby zaczynać od grubszych przemiałów i mielić drobniej do momentu gdy w kawie zaczynasz czuć kwasek, goryczkę, wtedy delikatnie cofać ustawienia młynka tak aby nie było tego już czuć. Uważa że w ten sposób można osiągnąć najlepszą ekstrakcję.
Obaj mówią żeby zaraz po zalaniu wodą na preinfuzję skorzystać z łyżeczki do tego aby woda jak najszybciej dotarła do całości przemiału i nie chodzi tu koniecznie o energiczne mieszanie.
Ogólnie wszędzie zaleca się zaczynać od stosunku 6g kawy na 100 ml wody. Temperatura jak najwyższa byle nie gotująca się woda bo i tak sporo traci się na cieple które oddaje dripper do otoczenia.

PS.też dopiero co zaczynam ;).
PS2. musiałem wstawić _ bo nie mogę załączać jeszcze linków.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi