forum.wszystkookawie.pl

Pogawędki przy kawie => Hobby, zainteresowania => Wątek zaczęty przez: joonecky w 06 Styczeń 2017, 12:50:52

Tytuł: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 06 Styczeń 2017, 12:50:52
Widzę, że nie ma takiego tematu, a chciałem się pochwalić jak mój domowy zespół Hario filtruje imbirówkę :)
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170106/043d0064f70cab191d35c0618381b7c0.jpg)
Uprzedzam pytania - nie, nie piję z takich szklanek :D
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 06 Styczeń 2017, 13:24:31
Z gwinta?
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: byrzydal w 06 Styczeń 2017, 14:04:37
Też kiedyś filtrowałem przez dripper, ale dość długo to trwało. O wiele szybciej idzie przez aeropress. Sprawdzone na pigwówce i nalewce z kwiatów czarnego bzu.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: piomic w 06 Styczeń 2017, 14:11:03
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170106/e3594f75df87999e2f9e955c5809ccf0.jpg)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 06 Styczeń 2017, 14:23:00
Z gwinta?
Nie,  pełna kultura ;)(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170106/699522b58a16c2d93b8f59373cce9d35.jpg)

Gdyby ktoś miał jakieś sprawdzone przepisy, to wrzucajcie :)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: red w 06 Styczeń 2017, 15:13:02
Też kiedyś filtrowałem przez dripper, ale dość długo to trwało. O wiele szybciej idzie przez aeropress. Sprawdzone na pigwówce i nalewce z kwiatów czarnego bzu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to u mnie przebój tegorocznego sezonu. W maju/czerwcu to chyba będę musiał wiadro tego eliksiru nastawić :)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 06 Styczeń 2017, 17:29:49
@piomic pokaźna kolekcja  ::)

Moja imbirówka wyszła bardzo fajnie, a robiłem z tego przepisu: http://pracownianalewek.blogspot.com/2013/03/imbirowka.html (http://pracownianalewek.blogspot.com/2013/03/imbirowka.html)
Dobrze przykryty alkohol, bardzo intensywny imbir, cytrynka i miód. Pychota  :szampan:

Dajcie jakiś przepis na coś dobrego, bo pusty słoik mi teraz stoi bezczynnie  >:(
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: piomic w 06 Styczeń 2017, 19:56:47
Różne smaki w kilku rocznikach, najstarsze butelki bodaj z 2009.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: byrzydal w 06 Styczeń 2017, 20:31:37
Dajcie jakiś przepis na coś dobrego, bo pusty słoik mi teraz stoi bezczynnie  >:(

Mogę podać na pigwówkę, tylko skąd Ty teraz owoce pigwy weźmiesz ;)


@piomic, robi wrażenie :)




Nalewka z kwiatów czarnego bzu to u mnie przebój tegorocznego sezonu. W maju/czerwcu to chyba będę musiał wiadro tego eliksiru nastawić :)

U nas w tym roku to była nowość. Żona zrobiła na próbę niewielką ilość. Właściwie próbowałem tylko przy rozlewaniu, jeszcze nie była "przegryziona", ale rokowała dobrze. Trzeba będzie w końcu skosztować ;)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: kulka w 06 Styczeń 2017, 22:12:00
Może szanowni koledzy podzielą się przepisem na naleweczkę z kwiatów czarnego bzu? U mnie 'rządzi' ratafia, niemal likierowata nalewka z sezonowych czerwonych owoców, aż przychodzi ochota na coś w innym kolorze i smaku :)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: byrzydal w 08 Styczeń 2017, 21:09:00
Może szanowni koledzy podzielą się przepisem na naleweczkę z kwiatów czarnego bzu?

Zapytałem żonę o przepis, bo to jej wyrób, i rzuciła mi linkiem. Podaję więc dalej: http://ugotuj.to/ugotuj/174600280/nalewka+z+kwiatow+czarnego+bzu/p/ (http://ugotuj.to/ugotuj/174600280/nalewka+z+kwiatow+czarnego+bzu/p/) Wczoraj przy okazji wizyty znajomych odkorkowałem butelkę. Bardzo aromatyczna, kwiatowa i mocna jak diabeł :)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SanEscobar w 16 Styczeń 2017, 08:45:54
Uszanowanie.
Nie od dziś wiadomo, że dereniówka to królowa nalewek, jak lew jest król dżungli.
Czy któryś z Kolegów próbował? W razie czego mogę podrzucić przepis, ale niestety następne owoce dopiero we wrześniu.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: piomic w 16 Styczeń 2017, 10:34:39
Owszem, Dereniówkę mam jeszcze z 2016, w 2015 zrobiliśmy tylko troszkę na próbę i już poszła, w "międzyczasie" posadziłem kilka krzaczków derenia żeby mieć swoje owoce. No jest fajna, taka klasyczna, ale... czarnej porzeczki z kardamonem nie przebije.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 16 Styczeń 2017, 14:10:10
Skoro słój stoi i się marnuje, to proponuję nastawić owoce głogu. Powinny się na krzakach uchować. Co prawda owoc już nie jest tak soczysty jak po pierwszym przymrozku,ale daje radę. Właściwości zdrowotnych ma co niemiara, więc nikt nie zarzuci alkoholizacji . Wczoraj nastawiłem drugą partię z ok 3kg owocu. To będzie nalewka krwią zakrapiana - ręce całe w dziarach ???
 Składniki na nalewkę z głogu:
    1 kg dojrzałych owoców głogu
    4 szklanki spirytusu
    50 dag cukru
    6-10 goździków
    kawałek cynamonu
    skórka otarta z 1 cytryny
    4 szklanki przegotowanej wody
osobiście robiłem bez goździków i cynamonu.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 16 Styczeń 2017, 14:32:44
U nas króluje nalewka z malin - jest zacna :poklon:. To może za sprawą dość okazałej plantacji malinek i dobrej odmiany. O ile sezon dopisze to się chętnie podzielę, za porady z natury baristycznej.
Kolejna w której jestem zakochany to pigwówka, ale z owoców pigwowca. Spora cześć twierdzi że się nie różnią - ja sądzę inaczej. Recepturę przekazał mi śp. Wujek i zdradzał tajniki produkcji i przechowywania. Miał na tym punkcie bzika, a co za tym idzie tworzył cudowne pigwówki.
W tym roku ciekawa wyszła z jeżyn - przypomina troszku likier, ale nie zmienia to faktu, że można się za nią pociąć.
Może macie ciekawe propozycje na naleweczkę bazującą na kawie??
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: piomic w 17 Styczeń 2017, 00:20:02


pigwówka, ale z owoców pigwowca

A z czego jeszcze można robić pigwówkę?
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 17 Styczeń 2017, 00:33:49
Chcecie pogadać z ludźmi o nalewkach? Poznać przepisy? http://alkohole-domowe.com/forum/ (http://alkohole-domowe.com/forum/)
A z czego jeszcze można robić
No można czasem z liści, korzeni. Nie wiem czy akurat pigwówkę ale jest trochę "listówek" produkowanych z liści owoców takich jak czarna porzeczka czy maliny.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: Koszmar w 17 Styczeń 2017, 00:37:11
I z wszystkiego co wpadnie w łapy Genowefy Pigwy, wyciąg z Napierstkowa  :)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: lisssek w 17 Styczeń 2017, 06:13:13


pigwówka, ale z owoców pigwowca

A z czego jeszcze można robić pigwówkę?

Jak sama nazwa wskazuje - z pigwy.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 17 Styczeń 2017, 06:54:36
Wszak że pigwa i pigwowiec do dwie różne roślinki. Pigwowiec jest krzewem potocznie zwany pigwą (część ludzi nie wie, że ten krzaczek z niezawielkimi owocami, z których robią trunki to właśnie pigwowiec), natomiast Pigwa do drzewo o owocach coś na podobę jabłek.
Tak więc dla zdrowotności  :szampan:  .
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: olotasak w 17 Styczeń 2017, 13:46:10
Wszak że pigwa i pigwowiec do dwie różne roślinki. Pigwowiec jest krzewem potocznie zwany pigwą (część ludzi nie wie, że ten krzaczek z niezawielkimi owocami, z których robią trunki to właśnie pigwowiec), natomiast Pigwa do drzewo o owocach coś na podobę jabłek.
Tak więc dla zdrowotności  :szampan:  .

To trochę jak z pomarańczą bergamota, niby pomarańcz a to hybryda cytryny;) Swoją drogą bardzo fajna do nalewek.
Jeśli chodzi o moje nalewkowe preferencje to wyglądają one tak: wspomniana wyżej bergamota, pigwowiec, pigwa, dereń, malina.
Tyle że w przeciwieństwie do Waszych przepisów nie rozcieńczam spirytusu wodą, ewentualnie dodaję trochę rumu.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: artbass w 18 Styczeń 2017, 21:34:28
SulBar jeśli chodzi o trunek mający związek z kawą to sprawdziłem i polecam takie coś; duża przerośnięta pomarańcz, należy ją trochę ponacinać (porobić dziurki nożem) tak aby w te dziurki powciskać ziarna kawy. Kawa może być dowolna (osobiście wciskałem coś mocno palonego). Muszę kiedyś spróbować z jasnym paleniem. Taki owoc nadziewany kawą wkładamy do naczynia i zalewamy najlepiej alkoholem typu hand made PKWN. Optymalny czas leżakowania to od 2 do 3 miesięcy.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 19 Styczeń 2017, 07:19:55
oK, jak tylko zwolni się jakiś słój to przetestuję.
Czas nastawić trochę zacieru(tak z 300l), co by na sezon nie zabrakło alkoholu typu hand made.
Zauważyłem ciekawą zależność - nalewka o której się pamięta nie doczeka wieku dojrzałego. Robiąc porządki w piwniczce wykopałem kilka butelek rozlanych w 2005r (cholera to niemal 12lat). Po otarciu kurzu nie dowierzałem - musiałem skosztować. Kolor smak klarowność lepkość, porostu CUDO. Jak dokończę budowę ziemianki zaproszę na degustację i chętnie się pochwalę zasobami.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 19 Styczeń 2017, 08:31:49
Czas nastawić trochę zacieru(tak z 300l)
Jak Discovery będzie kręciło Bimbrownicy-edycja polska, zgłoś się koniecznie  ;)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: Coil w 19 Styczeń 2017, 10:37:28
duża przerośnięta pomarańcz, należy ją trochę ponacinać (porobić dziurki nożem) tak aby w te dziurki powciskać ziarna kawy
To chyba najlepszy likier jaki kiedykolwiek piłem. @artbass, nie wiem czy ograniczasz się tylko do zalania alkoholem czy dodajesz jeszcze cukier. Mój przepis nakazuje codziennie przez 40 dni (chyba 40, szczerze mówiąc już nie pamiętam) dodawać po kostce cukru. Nie od razu było dobrze ale po kilku modyfikacjach przepisu trunek naprawdę smakuje jak ambrozja. No i pomaraniecz naszpikowany kawą wygląda rewelacyjnie!
Jeszcze mam resztki takiego dwulatka: ostatni nastaw wyszedł gorzki - poszedł więc w odstawkę aż któregoś dnia znalazłem, przefiltrowałem, spróbowałem i ... odleciałem. To chyba jest metoda: zrobić niedobry żeby poleżał kilka latek  :diabelek:
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 19 Styczeń 2017, 10:59:54
Ale na 1 pomarańczę to ile alkoholu i jakiego ? (czysty spirystus czy rozcieńczony)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: Coil w 19 Styczeń 2017, 12:32:29
Wygrzebałem skan przepisu (mam nadzieję, że pdf się załączy). Moja modyfikacja polega minnymi na tym, że zamiast 1 dużej pomarańczy daję 2 mniejsze/2 większe - zależy co mam no i sprawa z cukrem: w przepisie nic nie ma o mieszaniu. Gdzieś wyczytałem żeby nie mieszać ale wtedy trunek po prostu jest za słodki - jak dla mnie nie pijalny. Po codziennej dawce cukru merdam całość tak aby nie tyle rozpuściła się dopiero co dodana kostka cukru ile wymieszać z resztą roztworu ten rozpuszczony, zalegający na dnie. Nie wiem jakież to tajemnicze procesy działają ale cukier merdany traci na słodyczy czy inaczej - produkt końcowy nie dość, że nie jest za słodki to naprawdę smakuje wybornie  :pycha:
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 19 Styczeń 2017, 12:35:30
Fajny, dzięki 
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: artbass w 19 Styczeń 2017, 14:42:38
Ale na 1 pomarańczę to ile alkoholu i jakiego ? (czysty spirystus czy rozcieńczony)

Ja wziąłem taki duży trzylitrowy słoik, trzy duże pomarańcze (takie co przeszły w całości przez otwór), kawy to nie liczyłem ziarenek ale rozmieszczenie takie "na oko" jak w powyżej zamieszczonym pdf. Cukru to chyba na początek tylko wsypałem tak z pół szklanki  (brązowego i ciuteńkę waniliowego chyba). Księzycowej mocnej (prawie jak spirt) zalałem do pełna. Myślę że ok 2,5 L mogło wejść. Natomiast gorzkawy posmak może pojawić się, jak za krótko leżakuje, choć fakt ciężko oprzeć się regularnym kontrolom z cyklu... "czy aby nie za słodki?"
PS. najlepszy tekst po degustacji "w ciemno" z cyklu "z czego to jest" usłyszałem strzał, cyt: "no chyba z sernika wiedeńskiego tego nie wydestylowałeś". Kupa śmiechu była ale po dłuższym zastanowieniu ten aromat kandyzowanych skórek pomarańczowych na sernikach cukiernianych daje pewien związek smakowy z tym trunkiem. :taktak:
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 19 Styczeń 2017, 21:44:04
w takim razie jutro nastawiam - pomarańcza kupiona, ziarna kawy są(świeżo palona - 9 dni temu, prosto z Morąga), a jutro dojedzie bimberek bo mi wyszedł.
Zdam relację po wszystkim.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: Coil w 19 Styczeń 2017, 22:44:19
Do bimberku jakoś nie jestem przekonany - chyba, że masz kolumnę rektyfikacyjną i robisz naprawdę dobry destylat bez żadnych zacierowych aromatów. A owocówki szkoda do likieru :evil: Ja postawiłbym jednak na jakąś dobrą wódkę.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: artbass w 19 Styczeń 2017, 23:33:24
trzymam  :ok:
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 20 Styczeń 2017, 07:27:13
Od jakiegoś czasu mam coś w tym stylu: http://allegro.pl/automat-destylator-keg-50-30l-zimne-palce-95-hit-i6652531029.html (http://allegro.pl/automat-destylator-keg-50-30l-zimne-palce-95-hit-i6652531029.html) , nieco zmodyfikowany: 5 odstojników i dołożony ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa. Mam w domu chemiczkę, a dokładnie laborantkę więc czuję się stosunkowo bezpieczny. Prawdę mówiąc odkąd przyszedł nowy sprzęt to nie miałem okazji go przetestować, bazuję na doświadczeniu i sprzęcie wuja który wyprawia cuda. Moja aparatura czeka na swoje miejsce w ziemiance. Poza rozruchem w celu sprawdzenia poprawności działania (3 filtrowania) i przedestylowaniu ok60l zacieru, czeka na czas w którym się zasłuży dla ludzkości.
Prawdę mówiąc sama wódeczka to trochę za słabo na dobrą nalewkę. Nasze domowe wyroby oscylują w granicach 60-65%. A że produkujemy ich sporo, całkiem sporo, no dobra dużo (w skali roku między 50-75 l, w zależności od obfitości w sadzie), to bym na spirytus nie zarobił  :D.
Już niedługo, tak pod koniec roku cześć z was kręcących się w okolicach Olsztyna będzie miała okazję się przekonać jak to wygląda i smakuje.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: olotasak w 20 Styczeń 2017, 11:51:10
Daj znać jak się sprawdza sprzęt. Sam jakiś czas temu myślałem nad zakupem sprzętu, zdaje się gdzieś spod Puław albo Ryk.
A tak przy okazji na czym filtrujecie destylat?
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: SulBar w 20 Styczeń 2017, 13:10:32
Wujas ma swoje patenty na tworzenie wkładu filtracyjnego - w zależności od efektu jaki chce osiągnąć. Podstawa to mieszanka węgiel aktywny z węglem drzewnym. Do tej aparatury jest kompletny wkład z węgla aktywnego za ok50zł.
Wujas się śmieje, że po przefiltrowaniu paru m3 sam dojdę do wprawy i będę tworzył filtry wg gusty i potrzeby
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: thesiu w 23 Marzec 2017, 22:56:59
Czy ktoś już popija tegoroczną nalewkę pomarańczowo-kawową? ;) Moja z braku czasu jeszcze wraz z pomarańczą siedzi w słoju (ponad tydzień dłużej niż w przepisie). Jutro będę rozlewał i próbował tylko zastanawiam się czy warto ją filtrować czy po prostu ostatnią porcję z mętami zlać do osobnej butelki? Jeśli filtrujecie to w jaki sposób i ile mniej więcej czasu może zająć przefiltrowanie 0,7? :D
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: pistolero w 24 Marzec 2017, 00:13:31
U mnie w dwóch słoikach, robi się już 5 tygodni.
Ale mocna jest pierońsko  :wow2:. Dwie średnie pomarańcze dałem na słoik 1,7l. i zalałem 60% spirytusem. Myślałem, że sok z pomarańczy to rozcieńczy, a tu nie za bardzo.
I nie mam w słoiku żadnych "mętów". Spirytus zrobił się ciemno pamarańczowy i jest kryształowo przezroczysty.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: pistolero w 25 Marzec 2017, 21:37:59
Dziś dodawałem cukru i jak mieszałem zawartość słoików i popatrzyłem dokładnie, to zauważyłem drobne farfocle.
Ale filtr do kawy, poradzi sobie z nimi bez problemu.
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: thesiu w 25 Marzec 2017, 22:21:30
U mnie te farfocle też właśnie były ale obeszło się bez filtrowania. Delikatnie zlewałem zawartość do małych buteleczek. Dzięki temu do ostatniej powędrowały powstałe osady. Nalewka w smaku bardzo ciekawa, nuta kawowa wyczuwalna. Dodam że robiłem ją na cukrze trzcinowym - pomyślałem że będzie to dobre połączenie choć nie wiem czy dałoby się wyczuć różnicę pomiędzy taką wersją a wersją na zwykłym cukrze. Pomarańcza mocna ale w smaku średnia ;)
Tytuł: Odp: Nalewki
Wiadomość wysłana przez: pistolero w 26 Marzec 2017, 01:07:48
Ja częściowo dawałem cukier waniliowy własnej produkcji.
Czyli cukier leżakujący od 2 miesięcy w słoiku, z dodatkiem 2 lasek wanilii.