Etiopia Yirga Cheffe Rocko Mountain Natural
Palenie 30/10 (28/10 jeszcze czeka na otwarcie).
To moje pierwsze podejście do opisu wrażeń zapachowo-smakowych z degustacji kawy, więc proszę o wyrozumiałość (wcześniej ćwiczyłem trochę głównie na czerwonym winie)
W ziarnie całym i mielonym intensywna poziomka (wszechobecna w każdej fazie przygotowania i degustacji) i delikatna czekolada. Parzenie: pojawia się intensywny zapach cytrusów: limonka, pomarańcza, do tego truskawki. Zaparzona: pierwszy zapach, delikatna, słodka czekolada. Drugi zapach - dużo owoców: poziomka, wiśnia, również jeżyna. W smaku delikatna, dobrze zbalansowana, lekko kwaskowa, gładka i 'otulająca'. Intensywnie owocowa (cytrusy, poziomka, jeżyna), finish pozostawia smak delikatnej czekolady.
Pozostało jeszcze sporo aromatów w różnych fazach, których nie byłem w stanie zidentyfikować, ale będę próbował dalej przy modyfikacjach parzenia.
Niestety rozmarynu ani pinii nie byłem w stanie odnaleźć w naparze, może nie udało mi się wydobyć przy parzeniu.
Przygotowanie: 15g/220ml, drip Bonavita, filtr Hario V60, czas ok. 3,5 min (2 min 'parzenie', reszta przelew). Temp. wody niestety niemierzona/nieustawiona, prawdopodobnie ok 90-94st