Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1523888 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1260 dnia: 25 Wrzesień 2015, 17:26:03 »
Zapowiedź . Jak mawiają po angielsku: sooner or later.
Prawdziwe speciality ;) a nawet więcej. Czekam z niecierpliwością.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1311
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1261 dnia: 25 Wrzesień 2015, 20:23:04 »
Dziękuję za szybką przesyłkę, inaczej miałbym prawie pustą lodówkę :mrgreen:

PS. Co to za małe wydanie 12kg?

Tam w słoiku, to też jest kawa?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1262 dnia: 25 Wrzesień 2015, 20:28:52 »
Ależ oczywiście, że tak, wypał własny. :mrgreen:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1263 dnia: 26 Wrzesień 2015, 08:32:43 »
A po lewej puste półki - piwo do zdjęcia wyjąłeś? ;)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1264 dnia: 26 Wrzesień 2015, 10:55:33 »
Piwo? A gdzie wtedy bym kawę włożył? :lol2:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1265 dnia: 26 Wrzesień 2015, 11:16:08 »
Na weekend mała partyjka kakao:
http://mastroantonio.pl/images/0-1000/Kakao_Criollo_Dominikana_100g_%5B328%5D_1200.jpg
Mastro Antonio

Palone wczoraj, fotografia tylko z przeszłości...
Nie wiem co jest w tych akurat ziarnach, ale łatwo można wpaść w trans i połknąć takie opakowanie w ciągu jednego dnia ;). Kupiłem sobie dziś dla porównania czekoladę z tychże ziaren wyprodukowaną przez Chocolate Story Manufakturę Czekolady. Cena czekolady jest ze zrozumiałych powodów 3 x większa, ale wrażenia smakowe znacznie uboższe: trzeszczący między zębami cukier :evil:. Chyba się tam chłopaki nie wyrabiają z rzetelną robotą, skoro ich czekolady są już wszędzie  ???.

A na zbliżający się Światowy Dzień Kawy, poprzedzony wyjątkowym zaćmieniem Księżyca, kolejna wersja 4 x single-origin. Przed chwilą wypiłem kubek tej boskiej Kenii AA.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2015, 11:48:01 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1266 dnia: 26 Wrzesień 2015, 21:31:48 »
Do pogryzania takich ziarenek trzeba dojrzeć. Na początku średnio mi smakowały, teraz pożeram.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1267 dnia: 26 Wrzesień 2015, 23:53:11 »
Ja uwielbiam

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1268 dnia: 27 Wrzesień 2015, 12:28:45 »
Popijam sobie właśnie blend: 16% Kenii Kirinyaga Kiunyu i 84% Rocko Mountain :pycha:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1269 dnia: 27 Wrzesień 2015, 14:29:11 »
A to samemu można tak mieszać kawki?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1270 dnia: 27 Wrzesień 2015, 14:46:46 »
 Czemu nie?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1271 dnia: 27 Wrzesień 2015, 15:06:51 »
A to samemu można tak mieszać kawki?
Tylko po przeszkoleniu, z certyfikatem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1272 dnia: 27 Wrzesień 2015, 19:07:29 »
Dawno, dawno temu też tak do kawy nabożnie podchodziliśmy i tego, co dawał nam wtedy włoski producent nie mieszaliśmy, uważając że są to skończone rzeczy. Wzburzeniem napawały zawsze opowieści różnych klientów o tym, jak to mieszają różne kawy, np. trochę tchibo z makro i trochę lavazzy od stałego dostawcy, bo jedna smakuje bardziej a druga nie smakuje i coś z tym trzeba zrobić :sciana:.

Zrobiłem dziś zamiast świętować piękną niedzielę dwa palenia: Brazylię Santa Maria i Honduras Marcala, obie kawy z naturalnej suchej obróbki. Wkrótce po zaćmieniu księżyca w sklepiku pojawi się solidny zestaw klasyczny: 250g Brazylia, 250g Honduras i 500g blendu tychże kaw w stosunku 50/50. Razem 1kg w trzech opakowaniach z zipem, w cenie 115zł. Kawy zupełnie klasyczne, raczej na początek, do espresso, do kawiarek, do mleka, dla mamy i taty, raczej niekwaśne choć odrobinę kwaskowate, ale bardziej jednak czekoladowe :). Zupełnie nie w stylu naszych dawnych włoskich znajomych, jak najbardziej do eksperymentów, testów. Np. 50/50 Brazylia/Honduras może posłużyć jako składnik czegoś bardziej złożonego. Wystarczy dać do tego odrobinę np. Gwatemali, by uzyskać interesujący efekt.

Do pogryzania takich ziarenek trzeba dojrzeć. Na początku średnio mi smakowały, teraz pożeram.
To święta prawda. Jeszcze rok temu zajadałem się czekoladami z Manufaktury Czekolady i jakoś ich stosunkowo niewielki (30%) poziom cukru nie przeszkadzał. Pożeraliśmy je w sporych ilościach. Ale odkąd miałem okazję dotknąć ziaren kakao, wypalić je, pokruszyć, spróbować sił z przekształceniem ich do formy tabliczki, dużo się zmieniło. Wolę intensywne, ale autentyczne ziarenko kakao niż czekoladę 70%. Dopiero dziś, po degustacji tabliczki Dominikany uświadomiłem sobie co to 70% w oznaczeniu czekolady oznacza. Oznacza tyle, że na 70g kakao przypada 30g cukru. 1/3 cukru... Niewyobrażalnie dużo. Miałem wrażenie, że ten cukier chrzęści między zębami :). Czyste kakao to jednak zupełnie inne wrażenie.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2015, 19:15:11 wysłana przez Antonio »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1273 dnia: 27 Wrzesień 2015, 19:12:09 »
A kiedy będą u Was a może już są totalne herbaciane kawki. Coraz bardziej przekonuję się że ciężkie Brazylie nie dla mnie.Wątroba mnie boli i nie jest to okowita ;-)

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1274 dnia: 27 Wrzesień 2015, 19:15:14 »
Ja byłem tym Hondurasem zachwycony jakieś 2 miesiące temu...:)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi