Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516519 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1035 dnia: 04 Kwiecień 2015, 16:28:25 »
Na święta wybyli chyba w góry (Elżbieta plecak pakowała niedawno), pytania zaczekają na odpowiedź.

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1036 dnia: 05 Kwiecień 2015, 16:31:42 »
Dziś odpaliłem Rwandę w espresso. Nawet nie zmieniałem ustawień po MA Top Red i od razu bomba. Perfekcyjnie 25/50, trochę owocowo, trochę czekoladowo i b. słodko. Kolejna na mojej liście ulubionych.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1037 dnia: 05 Kwiecień 2015, 18:20:26 »
Sulawesi Toraja z mytej obróbki (3 marzec) powala słodyczami i owocami. Jest bosko w espresso. Cappuccino już nie porywa ale to w sumie zbrodnia dawać do niej mleko.
LMWDP #469

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1038 dnia: 06 Kwiecień 2015, 19:47:22 »
Kenia Kiuniu doprawdy znakomita, pełna, soczysta, bogata. Dziękuję i polecam  :kwiat:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1039 dnia: 07 Kwiecień 2015, 07:15:50 »
Finca Licho, palona 3/03, 55g/l, chemex, 85 stopni - tryskająca owocowa soczystość, praktycznie nie czuję żadnej goryczki, a przy tym krystaliczna czystość choć to obróbka naturalna, całe kawowe wiśnie suszone na słońcu. Kolejne po Sulawesi Toraja objawienie :brawa:. Czy będzie jeszcze w sklepie? :pycha:

Zamku, dziękuję za brawa. Finca Licho, którą kupiłeś..to było OSTATNIE palenie tego mikrolotu.

Na święta wybyli chyba w góry (Elżbieta plecak pakowała niedawno), pytania zaczekają na odpowiedź.

Ela plecak spakowała wczoraj..i właśnie "wybyli w góry" :-)
Dziękujemy za miłe wypowiedzi i pozdrawiamy wszystkich.
W sklepie czekają kawki wypalone bezpośrednio przed Świętami (między innymi Kenia Kiuniu, którą pochwalił Pafcio), ale także bardziej "dripowa" Kenia Mutitu..obie bardzo "porzeczkowe", a więc wnioskuję że będą smakować także Zamkowi.

Dziękuję pięknie mr_j za życzenia urodzinowe  :kwiat:
W sklepie został "po urodzinach" blend urodzinowy, ale go od tego dnia nie próbowałam jeszcze..W składzie są Honduras naturalny Comsa oraz Kolumbia Villa Esperanza.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2015, 07:22:21 wysłana przez Elka »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1040 dnia: 07 Kwiecień 2015, 10:04:52 »
właśnie "wybyli w góry"
Czyli prohibicja... Ostatnie 250g na młynie leży.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1041 dnia: 08 Kwiecień 2015, 08:30:43 »
właśnie "wybyli w góry"
Czyli prohibicja... Ostatnie 250g na młynie leży.

Jaka prohibicja, Piotrze? :-)
Załoga sklepu pracuje i paczka dla Ciebie już wyszła..

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1042 dnia: 08 Kwiecień 2015, 08:32:56 »
Wiem, mam ją już namierzoną. Dzięki wielkie.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1043 dnia: 08 Kwiecień 2015, 22:05:43 »
Tak się zastanowiłem i... kołobrzeską kawę piję od kiedy ją tam palą a do dziś nie miałem nawet konta w sklepie. Zawsze mail - paczka - przelew i już a tu można sobie przelecieć po półkach, pooglądać, zgarnąć paczki do koszyka i pocztylion zasuwa.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2015, 22:08:04 wysłana przez piomic »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1044 dnia: 09 Kwiecień 2015, 12:09:49 »
Nie ma jak eksperyment  :pycha:
A oto przepis: 7g Keniii Gatomboya AB + około 3g Kenia Mutitu + 4g Etiopia Roco Mountain.
Dźwignia i miałem poczwórną falę:  :taniec: cytrusów, czerwonych owoców m.in czerwony grejpfrut, szczypta czereśni, kwiatów, odrobina pieczywa kojarzonego z borówką, jagodą.
I bez cremy  :hihihi:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1045 dnia: 09 Kwiecień 2015, 21:10:31 »
Nie ma jak eksperyment  :pycha:
A oto przepis: 7g Keniii Gatomboya AB + około 3g Kenia Mutitu + 4g Etiopia Roco Mountain.
Dźwignia i miałem poczwórną falę:  :taniec: cytrusów, czerwonych owoców m.in czerwony grejpfrut, szczypta czereśni, kwiatów, odrobina pieczywa kojarzonego z borówką, jagodą.
I bez cremy  :hihihi:


Genialne! Widzę, że mr_j jest naprawdę "pokrewną mi duszą" :-).
W moim sensorycznym laboratorium stoją zawsze dziesiątki torebeczek z podobnymi "eksperymentami" :-)

Mam pytanie: czy ktoś testował w espresso "blend urodzinowy" z 31.03?
Idea "chodziła mi po głowie" od dawna, ale nie jestem pewna czy w dniu mojego jubileuszu udało mi się dobrze dobrać proporcje składników  :szampan: .Po pracowicie spędzonych urodzinach sama sobie udzieliłam urlopu. W chwili obecnej piszę do Państwa z Przełęczy Sokolec w Górach Sowich. Jest pięknie!!!  :taniec:
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2015, 21:14:26 wysłana przez Elka »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1046 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:13:13 »


Mam pytanie: czy ktoś testował w espresso "blend urodzinowy" z 31.03?

Dziś przyszła paczka, jeszcze nie otwierałem. Rano spróbuję.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1047 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:42:32 »
Genialne! Widzę, że mr_j jest naprawdę "pokrewną mi duszą" :-).
W moim sensorycznym laboratorium stoją zawsze dziesiątki torebeczek z podobnymi "eksperymentami" :-)


Elu, dziękuję, ale nici z pomysłu, gdyby materiał nie był pierwszej klasy :)
Co do "pokrewieństwa dusz", bardzo mi miło :kwiat:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1048 dnia: 11 Kwiecień 2015, 00:37:55 »
Jak obiecałem tak i zrobiłem, rano załadowałem urodzinową do młynka i... czegoś takiego jeszcze nie piłem.
Nie mam pojęcia jak to zrobiłaś, że tygrysek w filiżance się rumieni. Crema ma wyraźnie wiśniowy odcień a smak wymiata, red i ariadna się chowają w kąt szafy. Lekko kwaskowa, odrobina goryczki (bez przesady) dla równowagi. Z mlekiem nie próbowałem - domowy tester cappuccino mówi że dobre. Areo też wychodzi zacnie. Jednym słowem (Jaśnie Hrabio nie czytaj, dbaj o kręgosłup) zaje...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1049 dnia: 12 Kwiecień 2015, 21:21:07 »
Dzisiaj już sama spróbowałam i też smakowało :-).
Polecam także Kenię Mutitu z 29.03..słodka i porzeczkowa: espresso/drip.
Etiopia Rocko z 31.03..drip (jeśli espresso, to dla odważnych). Jutro spróbuję więcej i napiszę więcej.

Urodzinowy wejdzie do stałego reperturau, z lekko zmienioną proporcją składników.
Ja zaś mam "pytanie prywatne": czy na forum mamy czytelników z Dolnego Śląska?
Definitywnie chciałabym przenieść tam palarnię..sklep firmowy zaś zostawić w Kołobrzegu  :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi