Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516367 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #750 dnia: 18 Luty 2015, 16:34:39 »
Wszystko jest niezłe, tylko trzeba być open minded ;).

Tomaszu dzięki za sugestię :). Nie wiem o jakich firmach Ty piszesz, a Ty nie wiesz o jakich ja piszę. Badania sensoryczne to poważna sprawa i naukowa. Może stać Cię na takie wiekopomne dokonania jakie pozostają udziałem np. firmy Illy?

Antonio, Nestle pali wg. elektronicznego nosa. Myślę, że mogą np. okreslać stosunek etylo-guaiakolu do winylo-guaiakolu, bo o tym nawet Luigi Odello, który ich konsultuje (jako sekretarz generalny Narodwego Włoskiego Instytutu Espresso!) mówił na kursie w Bydgoszczy w trakcie modułu o roastingu, kiedy Ty mieszałeś ziarna dla kursantów :-). Ja w roastingu używam "własnego, prywatnego nosa" i "własnego", prywatnego oka. Potem (zwłaszcza ostatnio) blend robię "na smak", jak kucharka bigos :-).

Odello zaś..naprawdę konsultuje Nestle. Nie jeździ w tym celu do Vevey..Vevej przyjeżdża do niego :-). Z analizy sensorycznej można żyć całkiem nieżle  kawka
Co zaś do stosunku etylo-guaiacolu do winylo-guaiacolu nie palę tak ciemno, jak Nestel  :szampan:

« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2015, 16:42:12 wysłana przez Elka »

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #751 dnia: 18 Luty 2015, 16:41:35 »
A dziś jeden z wieloletnich kontrahentów zrobił nam awanturę o tę mieszankę: żebyśmy ją sobie zabrali, bo kwaśna, gorzka, mocna, niedobra, nikomu nie smakowała itd itp.  Ręce opadają.


Ciocciolato kwaśne ? Odpowiem w stylu mojego syna: LOL

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #752 dnia: 18 Luty 2015, 16:43:15 »
No, niestety :-). Bardzo mi się oberwało  :Bicz:

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #753 dnia: 18 Luty 2015, 16:43:20 »
Usunięto na żądanie Autora


Jeszcze pytanie czy UPRAWA danego roku była taka sama ;) czy wiecej/mniej spadło deszczu, czy tak samo to zebrano, suszono składowano, pakowano wysyłano ;), w praktyce możesz wklepać identyczne parametry palenia jak "kiedy" na identyczną dozę kawy a otrzymać coś zupełnie innego ;).

Jak ktoś ma swój styl palenia, robiąc dany blend nawet jak on będzie delikatnie odbiegał od tego co było np we wcześniejszym sorcie, to nie będzie to rewolucja na miano nowej mieszanki, a subiektywny detal odbiegający trochę od tego co było wcześniej z zachowaniem charakteru i tego co autor miał na myśli, właściwie to wg mnie jest piękno małych palarni.... , wędliniarni, mleczarni, piekarni, winiarni itp ... jak już o winach wspomniałeś, to zdajesz sobie mam nadzieję sprawę, że jedno i to samo wino w zależności od rocznika ( czytaj upraw tych samych winogron ) wychodzi w sumie żeby nie pisać raz lepiej raz gorzej, napiszę, że wychodzi INACZEJ, charakter pozostaje ale co roku można dostać w pakiecie nowe doznania smakowe... Nie bez powodu dane roczniki tego samego wina potrafią się wyróżniać...


pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:41:19 wysłana przez Spinacz »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #754 dnia: 18 Luty 2015, 16:46:10 »
Usunięto na żądanie Autora

Jak w winie? :-). Ciekawe skąd się biorą w winach "dobre roczniki"? :-). Panie Tomaszu, jest Pan enologiem? :-)
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:41:32 wysłana przez Spinacz »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #755 dnia: 18 Luty 2015, 16:54:31 »
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:41:48 wysłana przez Spinacz »

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #756 dnia: 18 Luty 2015, 16:56:26 »
Jak w winie? . Ciekawe skąd się biorą w winach "dobre roczniki"? . Panie Tomaszu, jest Pan enologiem?

Protestuję i zgadzam się z Panem Tomaszem. Na przykład wino El Sol jest niezmiennie, słodkie bez względu na rocznik, jak kawa z przemysłowych palarni  :taktak: :evil:
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2015, 17:07:09 wysłana przez lubusz »

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #757 dnia: 18 Luty 2015, 16:57:43 »
hehe, ale  El sol to nie wino xD

pzdr. Łukasz

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #758 dnia: 18 Luty 2015, 17:26:54 »
To może by te kolejne wcielenia tych samych mieszanek oznaczać np.: Ciocciolato (panta rhei #9)?

SwiezoWypalana.pl

  • Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #759 dnia: 18 Luty 2015, 17:42:12 »
Usunięto na żądanie Autora
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:41:59 wysłana przez Spinacz »

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #760 dnia: 18 Luty 2015, 17:44:54 »
Usunięto na żądanie Autora

To Waszych kaw nie można porównać do tych win ?  :)
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:37:55 wysłana przez Spinacz »

SwiezoWypalana.pl

  • Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #761 dnia: 18 Luty 2015, 17:50:59 »
Usunięto na żądanie Autora
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:42:13 wysłana przez Spinacz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #762 dnia: 18 Luty 2015, 17:58:00 »
I co dalej?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #763 dnia: 18 Luty 2015, 18:03:14 »

SwiezoWypalana.pl

  • Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #764 dnia: 18 Luty 2015, 18:09:32 »
Usunięto na żądanie Autora
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 18:38:16 wysłana przez Spinacz »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi