forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Sprzęt i technika palenia kawy => Wątek zaczęty przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:19:05

Tytuł: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:19:05
Garść informacji o używanej przeze mnie od lat domowej palarce Gene Cafe CBR-101
(http://img69.imageshack.us/img69/3598/genep.jpg)

Dane techniczne:
Typ mieszania - 3D
Typ grzania - elektrycznie ogrzewane powietrze
Zakres temperatur - 0-250 C
Moc - 1200-1300 W
Tuba - ze szkła PYREX
Pojemność - max 300 g zielonych ziaren
Hałas - 65 dB
Waga - 5,5 kg
Kolor - jedyny słuszny (czarny)  ;)

Zalety:
- cicha praca
- obsługa w pełni manualna
- intuicyjna obsługa
- dobry system mieszania ziaren

Wady:
- system chłodzenia
- w mojej ocenie mało wydajny element grzejny, próbuję sobie z tym radzić obniżając wielkość zasypu, ale to takie sobie rozwiązanie
- 0 programów automatyzujących obsługę (wiem, powtarzam to samo co w zaletach, ale jest to zarówno wada jak i zaleta)
- niezbyt wydajny system usuwania łuski z tuby

A tutaj krótki filmik jak to działa:
Gene Cafe CBR-101A roasting (http://www.youtube.com/watch?v=vdWLPxZx41s#)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Joanna Bożek w 02 Maj 2013, 14:00:53
Jaki jest koszt takiej palarki?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 02 Maj 2013, 14:02:27
W Polsce prawie 2500 zł. Ja kupowałem od Niemca w czasie grupowego zamówienia na CP, wyszło wielokrotnie taniej.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Joanna Bożek w 02 Maj 2013, 14:05:26
Kupowanie z Niemiec wystawowych sprzętów to bardzo dobry biznes zdaje się :)
Marzy mi się taka palarka ale znalazłabym tysiąc innych pomysłów na wydanie 2500 tys złoty :D
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 02 Maj 2013, 14:07:11
Ja też. To nie był powystawowy sprzęt, po prostu kupiliśmy ich chyba z 10 a sprzedawca był bardzo elastyczny  :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 03 Maj 2013, 11:23:24
Moja przy dobrym kursie, wtedy 3 lata temu od Helmuta wyszła mi za 1200.... coś takiego.

Jej offset zebrany na pusto termoparą
Gene coffee roaster temp offset (http://www.youtube.com/watch?v=vs_zGM6tdtY#)

Idę właśnie coś przyjarać pod espresso bo mi się kończy - będzie to:
Brazillian Dattera Special Reserve od James Gourmet Coffee.  :ogien:
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 16 Lipiec 2013, 12:29:10
http://allegro.pl/palarka-do-kawy-piec-do-kawy-coffee-roaster-2szt-i3382285237.html (http://allegro.pl/palarka-do-kawy-piec-do-kawy-coffee-roaster-2szt-i3382285237.html)
Cóż to za przedsięwzięcie się zamyka — wiecie może?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 18 Marzec 2015, 13:11:51
Zastanawiam się czy nie opisać moich spostrzeżeń po kilkuletnim obcowaniu z Gene Cafe i czy komuś się one przydadzą?
Pomysł bierze się z faktu, że sporo opisów palenia kawy w GC opisanych na forum zakłada dość długie czasy palenia i późne czasy 1-szego cracka. Biorę poprawkę na to, że owe wątki są już stare i może to już się pozmieniało i stąd pytanie czy to ma sens.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 18 Marzec 2015, 13:21:00
 Ja jestem chętny na taki opis :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 18 Marzec 2015, 13:36:38
Pewnie, że ma sens. O paleniu nigdy dość! Tym bardziej o domowym.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 18 Marzec 2015, 13:47:02
Chętnie poczytam.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 18 Marzec 2015, 14:00:03
Ma, może powstrzyma mnie przed sprzedażą palarki :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 18 Marzec 2015, 15:10:21
+1
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 18 Marzec 2015, 15:57:39
U mnie wciąż Gene pracuje, nie bardzo intensywnie ale 200 wypałów ma już za sobą, więc się już prawie zwróciła :)
Ostatnie usprawnienie, które wprowadziłem, daje mi znacznie lepsze rezultaty. Polega na zmianie standardowego wydechu (tego zakładanego pudełeczka z blaszanym sitkiem). Zakładam rurę kominową zakupioną w Castoramie za 14.5PLN. Jest to elastyczny kominowy kawałek elastycznej blachy którą można uformować w prostokąt na wlocie, taki jak ma GENE na wyjściu. Pomysł pojawił się zimą kiedy paląc w domu odpływ powietrza kierowałem przez okno na zewnątrz nie smrodząc w ten sposób w mieszkaniu. Poza tą korzyścią okazało się, że dzięki temu rozwiązaniu jakby zwiększył się FAN, przepływ powietrza jest łatwiejszy i palenia są równiejsze.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 18 Marzec 2015, 16:10:51
Pokaż zdjęcie ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 18 Marzec 2015, 19:25:38
To jak będę miał system ustawiony przy najbliższym paleniu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 22 Marzec 2015, 08:33:10
Postaram się zebrać informację w paru zdaniach.

Na początek organizacyjnie: mój Gene był z pierwszej generacji (kupiony na BellaBarista), coś mi się kojarzy, że później były zmieniane elementy grzewcze. Sprawność elementu można sprawdzić włączając cykl palenia na 250 stopni na pusto i obserwując do jakiej temperatury dojdzie Gene przed upływem 5 minut (u mnie nigdy nie udało się dojść do 250, zazwyczaj było około 230-240 stopni. Wsad, którego używałem to 227g (pół funta, tak mi było wygodnie dzielić kawę ze sweetmaria's). Paliłem w domu, najczęściej używając zwykłego, małego "wydechu" - tylko on pozwala wg mnie w pełni kontrolować rościk ;) - wąchamy, obserwujemy przejrzystość "dymu", słuchamy.

Samo palenie: moim celem zawsze było uzyskanie pierwszego cracka w okolicy 9 minuty. Gene Cafe użyty w standardowy sposób, w zgodzie z instrukcją i zalecaniami producenta nigdy nie pozwoli tego osiągnąć. Mój cykl palenia wyglądał następująco: nagrzewanie Gene do 250, emergency stop, wsypuję pierwszą partię, ustawiam Gene na 242 stopnie, pierwszy crack w okolicy 9 minuty (w pierwszym paleniu może być bliżej 10 minuty), dajemy rozpędzić się pierwszemu crackowi i obniżamy po około 30 sekundach od jego rozpoczęcia temperaturę do 238 stopni (jeśli crack jest niemrawy to obniżałem tylko do 240). Paląc na City czekałem do końca pierwszego co następowało w okolicach 10:30-11 minuty, City+ dodawałem 30-45 sekund sekund po końcu pierwszego cracka. Palenie na Full City - czekałem aż pojawi się bardziej intensywny i ciemniejszy "dym" - to była 100% pewność, że zaraz zacznie się 2 crack. Po uzyskaniu odpowiedniego palenia znowu emergency stop i wysypywałem kawę (przydają się rękawice ochronne z palcami, zwykłe kuchenne nie nadają się) na metalowy durszlak umieszczony w zlewie, szybko przykrywałem durszlak wiatrakiem i wsypywałem szybko do Gene kolejną partię kawy by powtórzyć cały proces od nowa. W ten sposób można zrobić 3-4 palenia zanim należy opróżnić "wydech" z łupin po kawie.

I na koniec mały disclaimer: powyższe postępowanie nie jest zgodne z instrukcją, sam paliłem tak przez parę lat i nie uważam by mogło spowodować awarie Gene ale nie biorę żadnej odpowiedzialności za ewentualne awarie :kwiat:.


Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: arni978 w 25 Marzec 2015, 16:08:08
Napisałbyś Zamek coś,jakie efekty palenia w gene?Czy satysfakcjonujące?Przestałeś kupować kawę paloną?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: ignacy w 25 Marzec 2015, 17:52:24
Odnośnie ceny - jestem przekonany, że widziałem gdzieś taniej, ale za 365 euro można kupić chociażby tutaj:
dekoffiemolen.nu/gene-cafe-koffiebrander.html

Wypuścili też kilogramową wersję, ale taniej można kupić kilogramowego, bębnowego Topera  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 26 Marzec 2015, 08:37:15
...,jakie efekty palenia w gene?Czy satysfakcjonujące?Przestałeś kupować kawę paloną?
Mój post nie miał nikogo przekonywać do kupna Gene Cafe...ani do jego nie kupowania. Raczej spodziewałem się, że właściciele Gene jakoś się do niego odniosą...
Jakie efekty palenia? Trudno odpowiedzieć bez znalezienia punktu odniesienia - ja nigdy nie paliłem kaw, które były dostępne na rynku w formie upalonej.
Czy satysfakcjonujące? Wiesz...każda pliszka swój ogonek chwali jak mówiła moja babcia. Ale chyba nie były tragiczne....
Czy przestałem kupować kawę paloną? Nigdy nie przestałem...dlaczego miałbym?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 26 Marzec 2015, 09:00:14
Nie ma co liczyć, że jest się w stanie dobrze i powtarzalne wypalać kawę speciality. Domowe palenie to fajna zabawa i daje przyzwoite efekty.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 26 Marzec 2015, 09:53:18
To samo można powiedzieć o paleniu profesjonalnym....odsyłałem kawę z reklamacjami do Hasbean i do Javy.
Z drugiej strony wysyłałem swoją kawę paloną w Gene w parę miejsc i odzew był raczej pozytywny...ale może po prostu nie chcieli mnie zniechęcać?
Kluczem do sukcesu - oprócz jako takiego opanowania i zrozumienia narzędzia pracy - jest samo użyte ziarno. Tam tkwi moc 8).
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 26 Marzec 2015, 09:54:54
Mi w nim brakuje trochę wydajności elementu grzewczego, stąd praktycznie ograniczone możliwości jakiegoś profilowania  ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 27 Marzec 2015, 14:20:19
A jaki masz ubytek masy? Np hard bean palony do C+?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Marzec 2015, 14:50:39
Dawno nie paliłem ale jeśli dobrze pamiętam to było coś ok. 17%
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 27 Marzec 2015, 15:00:21
14-14.5 % wg moich doświadczeń.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 27 Marzec 2015, 15:41:40
17% to jest cholernie dużo... U nas już byłby alert z czerwoną migającą lampą ;).
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Marzec 2015, 15:47:05
Być może zawodzi mnie pamięć a teraz nie mam dostępu do swoich notatek. ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 28 Marzec 2015, 08:20:56
Jeszcze parę zdań podsumowania:

- waga wrzucanych ziaren - na pewno nie 250 czy 300g -  warto eksperymentować tak by przybliżyć czas pierwszego cracka w okolice 8-9 minuty, ja przypadkowo "odkryłem" 227g ale inni na pewno mają swoje obserwacje;
- przy pierwszym paleniu przy zastosowaniu mojego powyższego opisu lepiej jest palić jakieś ziarna soft bean (np. Brazylia), które szybciej absorbują temperaturę, to też zbliży czas pierwszego cracka do ideału;
- trzecie i kolejne palenia pozwalają zejść z pierwszym crackiem bliżej 8 minuty - zdarzały mi się palenia, które kończyłem w okolicy 10:20-10:30;
- dobre ziarno to podstawa - palenie "generic coffee" nie ma sensu chyba, że w celach szkoleniowych;
- ubytek masy: od ok. 13.5% dla City, 14-14.5% City+, około 15.5% FC.

Gene Cafe to naprawdę dobra palarka - moim zdaniem w szczególności do dripa. Mam też kilkumiesięczne doświadczenia i obserwacje z używania Behmora 1600 - również niezgodne z instukcją ;D - ale tutaj chyba nie ma jego użytkowników?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 30 Marzec 2015, 07:20:42
Skusiłeś mnie Zamek, zamówię sobie na Święta jakąś Brazylię i znowu pobawię się w palenie :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Edwin Jagger w 30 Marzec 2015, 11:08:52
- ubytek masy: od ok. 13.5%
Off-Topic:
Taki zwrot na każdej siłowni rozpocząłby sezon na depresję :)
Tytuł: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 31 Marzec 2015, 15:32:18
(http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/31/99fae607a1ac0d0f992bdda46477a39f.jpg)(http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/31/e3d0f95f71bfccaa81935dd2f7c2db35.jpg)
Tak ten wydech, o którym wcześniej wspominałem wyglada w czasie domowego palenia.

Muszę przyznać, że za sprawą wcześniejszej wypowiedzi zamka nt forsowania 1C wcześniej ok 9min moje rezultaty tez się poprawiły,  wypalenie jest wbrew pozorom równiejsze z lepszym developmentem i wyraźnie dynamiczniej ziarenka wchodzą w 1C.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 31 Marzec 2015, 16:25:58
A sąsiedzi? ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: piomic w 31 Marzec 2015, 16:58:22
A sąsiedzi? ;)
Pewnie też craczą.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 31 Marzec 2015, 20:01:52
Dziękuje za zainteresowanie, ale do mnie nic nie(stety) dolatuje  :hihihi:
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 31 Marzec 2015, 23:21:02
(https://farm8.staticflickr.com/7605/16991985002_338248e40e_c.jpg)
Ja tak robiłem ::)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 03 Kwiecień 2015, 09:56:51
Kafcio, a co z łuską?
Wali z rury na balkon?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Kwiecień 2015, 10:05:11
Zostaje w chaff-colektorze - czy jak to się tam zwie  :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 03 Kwiecień 2015, 10:11:36
U kafcia kolektor jest zdjęty, dobrze widzę?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Kwiecień 2015, 10:15:05
Nie, on ma ten przedłużony a nie standardowy dlatego inaczej wygląda.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 03 Kwiecień 2015, 10:16:03
Przedłużony ma Zamek, Kawcio chyba nie ma wcale.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Kwiecień 2015, 10:17:37
Racja, gapiłem się na zdjęcie Zamka - mój błąd :redface:
W takim razie pewnie łuski zostają w rurze, bo chyba "cug" będzie zbyt słaby żeby je wszystkie wywiać.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 03 Kwiecień 2015, 10:41:26
Też tak myślę, bardzo wzrasta współczynnik "zasyfienia" chałupy czy prania sąsiadów poniżej jeśli "trzepie rurę" :szampan: przez balkon.
Widok z okna wskazuje, że nie jest to parter.
Poczekamy co napisze kawcio.
Nie jestem pewien, ale ten kolektor z wylotem był chyba z Gene opcjonalnie.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Kwiecień 2015, 13:45:33
Zamek, Twój sposób palenia jest dobry również dla bardziej miękkich ziaren typu Brazylia?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 03 Kwiecień 2015, 13:52:02
Tak, ale paliłem je zawsze jako pierwsze. I rzadko dalej niż C+- nawet do espresso.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Kwiecień 2015, 13:54:33
Bo właśnie przyplątał mi się 1 kg zielonego santosa (co to dokładnie to nie wiem) i w święta się będę bawił. Podejrzewam, że czasy będą nieco krótsze niż podane przez Ciebie, poza tym wsad będzie mniejszy - 200g.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: compaq w 03 Kwiecień 2015, 16:31:13
Czy zauważyliście jakąś różnicę w smaku porównując kawę paloną w tradycyjnym piecu i w tym cudeńku?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 03 Kwiecień 2015, 17:49:11
Ja podłączam bezpośrednio rurę, tak jak pisałem wcześniej, zaobserwowałem przy tym łatwiejszy przepływ powietrza, co pozytywnie wpłynęło na wypieki. Z rury nic nie wylatuje na zewnątrz, łuski zostają w rurce i później można je wysypać do kosza.
Kawa z tego cudeńka, po jego opanowaniu, jest porównywalna z wypiekami dobrych, profesjonalnych palarni i zawsze świeżutka :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 03 Kwiecień 2015, 19:09:43
Tak, ale paliłem je zawsze jako pierwsze. I rzadko dalej niż C+- nawet do espresso.
Jak to się miało do kwasowości?

Nie toleruję nadmiaru kwaskowatości w naparze, goryczka jest wskazana.
Pamiętam skądinąd piękne ziarna indonezja mandheling, które wypalone C+ rujnowały wyraz twarzy niczym krajowe beaujolais z plastikowym korkiem.
Przy mocniejszym paleniu kawa była bardzo interesująca.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: zamek w 04 Kwiecień 2015, 12:00:51
W sumie to kwestia indywidualna - na mojej skali Brazylia nie jest kawą kwaskowatą.
Teraz już sobie nie przypomnę gdzie ale kiedyś czytałem opinie, że Brazylię albo się pali do C+ albo na FC+ (i wyżej jak ktoś lubi) a nigdy na FC - że jakieś nieprzyjemne smaczki/aromaty powstają.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 06 Kwiecień 2015, 20:57:05
Bywają tam nieliczne regiony jak Minas Garais, które jasne brzmią doskonale. Nie należy nawet Brazylii szufladkować, choć jest to producent wielki, olbrzymi, głównie nastawiony na ilość, to tam też rosną przepiękne wyjątki.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 06 Kwiecień 2015, 21:19:12
Lagoa Do Morro  :-*
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 06 Kwiecień 2015, 21:53:39
Przedwczoraj wypaliłem 1 kg Brazyli, o której jedyna informacja podana przez sprzedawcę brzmiała "Santos".  ;)
Ziarna nierówne zarówno przed jak i po paleniu. Z tego względu ciężko było wyczuć FC, bo rozwijał się bardzo długo zależnie od wielkości ziarna. Niemniej mimo zastosowanej dozy 200g i wcześniejszego solidnego rozgrzania palarki wyraźniejszy FC pojawiał się dopiero gdzieś w okolicy 10.00 - 10.30 min. Efekty palenia na razie nie do ocenienia, zobaczymy za jakiś tydzień ale  nie spodziewam się cudów. W czasie chłodzenia wybrałem sporo ziaren przypalonych z jednej strony i równie wiele takich, których kolor bardziej przypominał cynamon niż czekoladę ;)
No cóż, może będę przyjemnie rozczarowany    O0
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: HEMIkr w 04 Maj 2015, 13:11:23
Panie i Panowie
Gdzie w Polsce/EU można kupić tę palarkę? Gdzie polecacie?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Kodak400tx w 01 Czerwiec 2015, 21:07:21
A ja dzis wypaliłem pierwsze testowe 100g jakiejś Gwatemali w Gene Cafe! Stwierdziłem, że ekspres i młynek mogą poczekać i kupiłem praktycznie nową palarkę na allegro za 1550PLN. Ciekawe co z tego wyjdzie. Do 14 minut miałem ustawione 235st a później przez 4 min chłodziłem. Z 100g zielonej zrobiło się 89g upalonej.  Za chwilę zrobię to samo tylko, ze chłodzenie zacznę po 17 minutach. Jeszcze nie jestem w stanie wsłuchać się w FC.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 02 Czerwiec 2015, 08:44:39
W sumie ciekawą drogę obrałeś.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maro w 03 Sierpień 2015, 10:44:32
Panie i Panowie
Gdzie w Polsce/EU można kupić tę palarkę? Gdzie polecacie?
Też sobie zadałem to pytanie i sam sobie na nie odpowiedziałem  ;). Mianowicie w Polszcze znalazłem za około 3000 zł więc drogo jak wszystko u nas. Najtaniej jest tu: http://tasteit.at/page85/page11/page11.html (http://tasteit.at/page85/page11/page11.html) Jeśli ktoś wie gdzie można taniej kupić to poproszę o linka  :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Sierpień 2015, 10:46:09
Taniej używkę będzie można kupić ode mnie, jakoś ostatnio znudziło mi się palenie i rozważam zbycie palarki  :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Sierpień 2015, 11:04:42
Nową może tutaj http://www.rohkaffeebohnen.de/haushaltsroster/gene-coffee-bean-home-roaster-cbr-101-ger-mit-grossem-chafffilter (http://www.rohkaffeebohnen.de/haushaltsroster/gene-coffee-bean-home-roaster-cbr-101-ger-mit-grossem-chafffilter).
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: arni978 w 03 Sierpień 2015, 18:37:22
Kiedy Spinacz sprzedajesz palarkę i za ile?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 03 Sierpień 2015, 19:40:32
To na razie tylko pomysł, dam znać
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maro w 03 Sierpień 2015, 21:02:51
Jeśli są chętni na jakieś "hurtowe" zakupy palarki to piszcie. Ja będę raczej brał w tasteit.at bo z tego sklepu mogę odebrać osobiście.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: WS w 03 Sierpień 2015, 21:36:48
W Holandii jest razem z zieloną kawą na start http://www.fleurdecafe.nl/contents/nl/p374_gene-cafe-coffee-roaster-cbr101.html (http://www.fleurdecafe.nl/contents/nl/p374_gene-cafe-coffee-roaster-cbr101.html).
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 02 Listopad 2015, 17:07:20
Po długich, trudnych rozmowach udało mi się namówić kolegę @Spinacz do transakcji :)
Efekt rozmów załączam poniżej:
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/02/df223646dc3a251139a6752eafbbbec3.jpg)

Puściłem maszynę w ruch, choć wiedziałem, że z budżetowych ziaren, które przeznaczyłem na zapoznanie się z maszyną nic ciekawego nie wyjdzie i... nie myliłem się.

Brasil Santos, miałem wrażenie, jakby każde ziarno dostawało inną temperaturę - jedne już czarne, drugie bardziej jak toffi.. Wsad 200g, palenie 14 minut-240`C, 10 minut chłodzenia w maszynie. Po paleniu:
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/02/64239ad756337fa8a5b52619282cc46f.jpg)


Kolejne palenie, jak już wiedziałem mniej więcej co i jak zabrałem się za ziarenka, które dotarły do mnie wraz z maszyną - Colombia Supremo. Tutaj wszystko grało tak jak powinno - 200g/14min/240`C/11min chłodzenie.
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/02/76f969903c70a6ab0e5829e3278f8cca.jpg)

I ostatnia kawka, od podwórkowego dostawcy - Honduras SHG EP 200g/14 min/240`C/chłodzenie 12 min.

(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/02/2e1a01d6dd3f234f73a599b4257c6add.jpg)


Uważam, że jestem mało obeznany aby tutaj opisywać wszystkie swoje doznania co do wypalonych przeze mnie kaw, ale ja jestem zadowolony i oprócz mnie to nawet znajomym smakowały :)

(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/02/a274dfedea82eaf9a6cc75235d6759eb.jpg)

Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 02 Listopad 2015, 17:15:58
Jeszcze za wcześnie na picie - daj ziarenkom kilka dni na dojście do siebie :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 02 Listopad 2015, 17:36:10
@Spinacz, to jak Ty teraz będziesz egzystował bez wdychania dymów z pieczonych ziaren?
Tytuł: Szukam, potrzebuję, kto może pomóc, załatwię, pomogę, czyli TWA...
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 02 Listopad 2015, 19:58:46
Ostatnio było na to mało czasu,  a szkoda by tak zacny sprzęt się kurzył ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 02 Listopad 2015, 20:46:45
Będzie musiał wędzić zielone ziarenka ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 02 Listopad 2015, 21:03:34
To może być nowatorska metoda przygotowywania ziarenek ;-)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 02 Listopad 2015, 21:15:24
Tak, zimnym dymem przez dwa tygodnie ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 09 Listopad 2015, 23:33:08
Kolejnym paleniem było kakao.
Palone według instrukcji:
5 min - 220'C
1 min - 180'C
4 min - 130'C
 (http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/09/0caee05bbf66a4a05579806eb274fe89.jpg)
Same ziarenka to jeszcze nie mój smak, choć przyznaję - im wolniej się je rozgryza tym smak bardziej przystępny dla początkujących.
Szybko ziarenka znalazły się w formie czekolady :)
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/09/9aade54281b63ed1f70aef47c4ab75e1.jpg)

Czekolada zrobiona z oleju kokosowego, masła orzechowego i syropu klonowego.
Taka forma kakaowca długo nie przetrwała w lodówce :)

Może to profanacja kakao ale nie znalazłem przepisu który by mnie bardziej zaciekawił niż ten...
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: KAKR w 10 Listopad 2015, 06:30:43
brzmi nie źle a jak smakuje?  :))
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 10 Listopad 2015, 06:40:06
Daj przepis na tą czekoladę ;-)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 10 Listopad 2015, 07:16:22
Składniki:
1 szklanka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
3-4 łyżki syropu klonowego lub agawy
3/4 szklanki kakao
1/4 szklanka masła orzechowego (może być migdałowe)
Jak będę miał kakao na kolejną próbę to raczej nie pójdę w stronę masła orzechowego, bo ostatecznie mocno się ono przebijało w smaku, ale jak dla mnie i tak była to czekolada pierwszej klasy :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 10 Listopad 2015, 07:18:15
Jeszcze procedura przygotowania ;-)
W czym mieliłem kakao?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 10 Listopad 2015, 07:48:51
W procedurze wyszła zasada "mniej-więcej" :)
Ziarno mieliłem w Thermomixie, około 45s na najwyższych obrotach, kilka razy sprawdzając jak wygląda przemiał - chyba nic drobniejszego by mi nie wyszło z tej maszyny. Wysypałem zmielone ziarno i w jego miejsce poszedł syrop klonowy (można go zastąpić agawą) z olejem kokosowym  - wysokie obroty, aby połączyć składniki. Następnie masło orzechowe i kakao - niższe obroty, tutaj upłynęły mi chyba 2 minuty aby to się połączyło w przyzwoitą masę. Czekolada jest w tym momencie praktycznie płynna, więc przelewam do foremki i wrzucam do lodówki :)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 04 Wrzesień 2016, 11:38:10
Zna ktoś dobre źrodło do zakupu elementu grzewczego dla tej palarki?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Wrzesień 2016, 14:03:59
Jak wygląda tenże element?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 04 Wrzesień 2016, 14:09:02
O tak https://www.bellabarista.co.uk/genecafe-230v-heater-box-cra97-003a.html ,  ale nie widać co w obudowie siedzi.  Pewnie coś ala suszarka?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 04 Wrzesień 2016, 14:24:45
To chyba, póki co, jedyne sensowne źródło w Europie, a wymienia się całość, zatem zawartość wnętrza nie ma takiego znaczenia.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: WS w 04 Wrzesień 2016, 14:55:15
 Tutaj (http://www.rohkaffeebohnen.de/zubehor/heizmodul-heater-box-assy-fur-den-gene-cbr-101?cPath=25&) masz trochę taniej.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 27 Marzec 2018, 22:25:20
Trochę odkopię, ale co tam.

Żona sie wygadała, ze jedzie do mnie ta palarka jako prezent rocznicowy. Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka? Oczywiście chodzi o inne niz te podawane wcześniej w tym wątku.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 27 Marzec 2018, 22:58:03
Trochę odkopię, ale co tam.

Żona sie wygadała, ze jedzie do mnie ta palarka jako prezent rocznicowy. Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka? Oczywiście chodzi o inne niz te podawane wcześniej w tym wątku.

Najlepsze rezultaty miałem "pchając" cały czas temperaturę ziarna. Automatycznie zbyt szybko mu to pójdzie, więc pomagałem trochę zwolnić cały proces. Roaster jest niestabilny i nie trzyma temperatury - trochę opada i później podgrzewa. Dlatego startujemy i nastawiamy na 220, potrzymać dosłownie 20 sekund i już później zwiększać stopniowo co 2-3 stopnie. Czyli dwieście dwadzieścia dwa ( liczbę forum cenzuruje xD ) , wchodzi na temperaturę - dajemy 224, jest tyle - dajemy 226 itd. Tak można tam rozwinąć profil smakowy (zakładam, że chcesz dobrą kawę ;)). Pierwszy crack trzeba się nauczyć słyszeć, a po nim z półtora minutki maks. Cały czas obserwować. Jeśli chcesz bezpiecznie korzystać z palarki to trzeba pamiętać, że na cyklu chłodzenia ziarno dalej będzie dochodzić w komorze. Nie da się wrzucić zielonej kawy na większą temperaturę, niż 100 stopni, tak samo z otwarciem komory - będzie chłodzić aż do setki (2 kliki guzikiem - inaczej zejdzie do 60). Jak jest suche powietrze i jest ciepło na zewnątrz, to roaster dochodzi bardzo szybko do temperatur, jak jest zimno oraz wilgotno, to nie umie się przebić powyżej 233 stopni. Crack strzela normalnie przy 237-238.

Jak ominąć wbudowane zasady bezpieczeństwa? Nagrzewałem roaster, wyłączałem z prądu, otwierałem bęben, nastawiałem i to samo ze zrzutem ziarna... Wyłączałem z prądu, otwarcie, zrzut i ręczne mieszanie w garnku. Kupiłem rękawice bardzo mocno odporne na ciepło.

Piszę to wszystko nie ze względu na zniechęcenie kogoś do palenia - raczej dzielę się detalami, które zauważyłem ;) Może oszczędzę komuś czasu ;) Trzeba się samemu dogadać z Gene, bardzo fajnie geishe mu wychodziły :D Nie polecam wrzucania większej ilości, niż 200g naturali... Łuski zapchają wylot. 250gr kawy po obróbce mytej wchodzi i wychodzi na luzie.

Mam dobre wspomnienia z tym roasterem, dobry na początek. Daje możliwość obserwacji kolorów i zmian zachodzących podczas palenia, można nim wypalić bardzo dobrą kawę, jest nieduży, w przystępnej cenie, części są dostępne. Polecam również dokupić taką aluminiowa rurę i zaciągnąć ją na kominie - ziarno będzie równiej wypalone.

Jak się komuś nie chce bawić, to włączyć i nastawić na 240 stopni. Odczekać z minutkę po pierwszym cracku, włączyć chłodzenie :P To tak w skrócie, jak chce się zacząć wchodzić w detale, to czytać wyżej.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Marzec 2018, 09:11:58
Przy 230-240 stopniach palisz i geishe wychodzą dobrze?
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 28 Marzec 2018, 21:24:23
Przy 230-240 stopniach palisz i geishe wychodzą dobrze?

Temperatura z roastera gazowego a elektrycznego z nawiewem jest bardzo różna. Drugą sprawą jest umiejscowienie pomiaru temperatury. Także 240 stopni jest wydmuchiwane, a ile dochodzi do ziaren to nie do końca wiadomo...
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Marzec 2018, 23:13:54
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 28 Marzec 2018, 23:52:12
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.

W dużych piecach bierze się przynajmniej ze 2 pomiary, domowy roaster to przede wszystkim zabawa ;)
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 29 Marzec 2018, 23:34:55
No patrz, a ja myślałem całe życie, że temperatura to temperatura.
Źle myślałeś... Termometr to termometr.
Ale też wypowiedź @mr_blend na temat temperatur wydaje mi się mało ścisła...
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 30 Marzec 2018, 12:02:48
Zwykle w Gene można rozwinąć każde ziarna w temperaturze max 230 stopni. Przynajmniej w rozsądnym czasie 12-14min.
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 30 Marzec 2018, 12:11:46
Czy ma ktoś jakieś propozycje profili, zeby wypalić przyzwoite ziarenka?

Tu jeden z profili honey z plantacji Los Lajones :

This is a general roast profile created by Willem Boot for roasting our honey coffees. Please adjust it accordingly to the specificities of your own machine.

Time   Bean Temp   Drum Temp   Air %   Notes
 0     180 C / 356 F     180 C / 356 F          Heat output at 70% capacity
 1     75 C / 167 F     150 C / 302 F          
 2     85 C / 185 F     165 C / 329 F          
 3     95 C / 203 F     175 C / 347 F          
 4     110 C / 230 F     185 C / 365 F          
 5     125 C / 257 F     190 C / 374 F          
 6     140 C / 284 F     195 C / 383 F          
 7     155 C / 311 F     195 C / 383 F          
 8     175 C / 347 F     200 C / 392 F          60 sec before FC reduce heat to 35%
 9     195 C / 383 F     205 C / 401 F          First: 9:00  Once FC is completed, slowly finished the roast
 10     200 C / 392 F     210 C / 410 F          
 11     205 C / 401 F     205 C / 401 F          
 12     210 C / 410 F     210 C / 410 F          
 13     212 C / 414 F     212 C / 414 F          
 14     215 C / 419 F     215 C / 419 F          Do not exceed 16 minutes. The Roast Development time should be 3 to 5 minutes


Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 30 Marzec 2018, 12:16:11
Tego typu "profile" większego sensu nie mają... Co można zrobić, dysponując Gene? Czy w ogóle da się to naśladować?
Zupełnie różne piece, zupełnie różna dynamika ziarna, zupełnie różne czujniki, zupełnie różne lokalizacje czujników, zupełnie różne termometry, zupełnie różne ciągi i dukty powietrza...

Zastanawiam się po co Boot to publikuje i po co udziela takich autorytarnych "dobrych rad" jak ta ostatnia? Załóżmy, że ktoś na słowo bierze ten profil i dąży do tego, by w ostatniej fazie doprowadzić do zrównania się temperatur ziarna i powietrza. Co to oznacza w praktyce? Ano to, że pójdę w maliny... ;) Tak naprawdę "temperatura" zupełnie nic konkretnego nie znaczy w procesie palenia. Polecam ten "topic" do poczytania:
https://www.home-barista.com/home-roasting/2014-world-coffee-roasting-competition-profiles-t31029.html

Do domowego palenia, teraz chyba to jest na topie:
https://www.home-barista.com/home-roasting/aillio-bullet-r1-roasting-experience-t43465.html
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 30 Marzec 2018, 14:43:43
Zupełnie pominięto temperaturę otoczenia.
Temperatura różne "dziwa" potrafiła mi nawyprawiać.
Latem palę na działce, na powietrzu, kompletny chaos zanim nie nauczyłem się słuchać i patrzeć na ziarna a nie wskaźniki.

Pozdrawiam
 
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 30 Marzec 2018, 23:14:43
Temperatura początkowa i w ogóle stan początkowy wszystkiego: ziaren, pieca, otoczenia... Najczęściej jest to zmienne :(
Tytuł: Odp: Palarka Gene Cafe CBR-101
Wiadomość wysłana przez: maciek173 w 31 Marzec 2018, 00:40:52
Rozmawiamy o maszynie, która ma 200 gramów zasypu.
Dmuchanie na bęben pewnie potrafi wydłużyć czas palenia o pięć minut.

Do mierzenia temperatury w dziwnych miejscach gene używam czujnika z sondą, wymontowanego ze starego ekspresu.