Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 525113 razy)

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1545 dnia: 27 Październik 2018, 16:57:23 »

Hej! Ostatnio kupiłem sobie aeropress i jestem mega zadowolony z tym ze ostatnio przy przeciskaniu zauważyłem ze tłok nie chodzi gładko tylko przeskakuje, robię coś zle?
Też to miałem, pomogła wymiana gumy na nową.

Po jakim czasie musiałeś wymienić gumę?
Też mi się tak zdarzało, wtedy po prostu tłoczyłem takim jakby ruchem obrotowym i łapałem płynność.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1546 dnia: 17 Listopad 2018, 14:05:13 »
Nowa mistrzyni Aeropress ze Stanów :)
Mam tylko nadzieje, ze nie użyła 35 gramów, 150ml itd itp.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1547 dnia: 20 Listopad 2018, 05:33:03 »
A jednak. Delikatna wariacja przepisu Filipa. Gość zmienił świat tym przepisem ;)

Brewer position: Inverted
Filter: Paper filter
Preparation: Rinsed with hot water

Coffee weight: 34.9g
Grinder: Mahlkonig EK43S
Grind size: 8

Water weight: 200g
Type of water: Filtered water by Brita
Temperature: 85℃

METHOD
Step 1: Set your water temperature at 85℃.
Step 2: Prepare your filter paper and grind your coffee.
Step 3: Pour 100g of water for 30 sec.
Step 4: Stir vigorously but carefully with wooden pair of chopsticks for 30 sec.
Step 5: Put the filter cap on, flip the AeroPress & press into a glass server for 30 sec.
Step 6: Do not preheat your serving vessel.
Step 7: Top up your brew with 60g of 85℃ water and 40g of room temperature water.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1548 dnia: 20 Listopad 2018, 06:23:23 »
I nie będzie już lepiej, bo to jest przepis promowany przez lobby palarniane ;) musimy się przeciwstawić i założyć STOP NOK czyli Nieodpowiedzialnemu Odmierzaniu Kawy !

Aż boję się myśleć co będzie jak się żona o nim dowie i co ja zrobię? 70 gramów na jedno posiedzenie? Jak żyć ;)

Offline Emhabe

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: AP, FP, moka, przelew, Lelit Anita PL042EMI, Kazak Rota
  • Młynek: Rhino, MYM55, Niche Zero
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1549 dnia: 20 Listopad 2018, 06:41:09 »
@Szczympek
Widzę, że dysponujesz zarówno EK jak i Rhino, mógłbyś spróbować chociaż w jakimś przybliżeniu przełożyć te 8 stopni EK z przepisu na kliki Rhino? Może i ja przy okazji jakiegoś wielkiego święta spróbowałbym tego przepisu :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1550 dnia: 20 Listopad 2018, 07:21:52 »
Najwyżej jest to 34,9g ;).

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1551 dnia: 20 Listopad 2018, 09:44:15 »
A jednak. Delikatna wariacja przepisu Filipa. Gość zmienił świat tym przepisem ;)
Brewer position: Inverted
Filter: Paper filter
Preparation: Rinsed with hot water

Coffee weight: 34.9g
Grinder: Mahlkonig EK43S
Grind size: 8

Water weight: 200g
Type of water: Filtered water by Brita
Temperature: 85℃

METHOD
Step 1: Set your water temperature at 85℃.
Step 2: Prepare your filter paper and grind your coffee.
Step 3: Pour 100g of water for 30 sec.
Step 4: Stir vigorously but carefully with wooden pair of chopsticks for 30 sec.
Step 5: Put the filter cap on, flip the AeroPress & press into a glass server for 30 sec.
Step 6: Do not preheat your serving vessel.
Step 7: Top up your brew with 60g of 85℃ water and 40g of room temperature water.
OMG znowu Filip wygrał, tym razem zmieniono o 0.1g, -1C, ciutkę mniej wody, ale pałeczki zostały i zaserwowano kawę o niższej temperaturze...

Zwykła adaptacja przepisu do kawy...
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 09:47:47 wysłana przez lucasd »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1552 dnia: 20 Listopad 2018, 09:50:26 »
Wygrał ktoś wcześniej - w 2015 mistrz brewers Japonii.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1553 dnia: 20 Listopad 2018, 10:12:48 »
Torchę podobny przepis, ale wciąż nie kopia - 20g i dodanie wody.
A nie 35 itp.
Czyli to znaczna ewolucja przepisu (35/20 to prawie 2 razy więcej kawy, a standard 15-17.5g) , a nie wariacja jak ostanie 2 mistrzostwa...
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 10:14:55 wysłana przez lucasd »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1554 dnia: 20 Listopad 2018, 10:33:08 »
To ogolnie idea by passu w aeropressie na dużych dozach.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1555 dnia: 20 Listopad 2018, 10:57:49 »
americano to taka sama zasada, a więc trudno mówić że bypass to coś nowego. Szczególnie że aero było robione jako pseudo espresso...
Główny punkt Filipa to pod-ekstrakcja i duża doza...

I nie wspominając przepis z instrukcji aero  (dość zbliżony do japońskiego) :hihihi:
1 Remove the
 plunger and
the cap from
the chamber. 2 Put a filter in
 the cap and
twist it onto the
chamber. 3 Stand the chamber
 on a sturdy mug.
4 Put two AeroPress
 scoops of fine-drip grind
coffee into the chamber. 5 Pour hot water slowly
 into the chamber
up to the number 2.
Use 175
o
F (80
o
C)
water for the very
best taste. 6 Mix the water and
 coffee with the stirrer
for about 10 seconds. 7 Wet the rubber seal
 and insert the plunger
into the chamber.
Gently press down about
a quarter of an inch and
maintain that pressure for
about 20 to 30 seconds
until the plunger bottoms
on the coffee. Gentle
pressure is the key to easy
AeroPressing.
8 You've just made
 a double espresso.
For American coffee,
top-off the mug with
hot water. For a latte,
top-off the  mug with
hot milk.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 11:01:11 wysłana przez lucasd »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1556 dnia: 20 Listopad 2018, 11:33:07 »
A ile kawy mieści się w jednej miarce od aeropressa?

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1557 dnia: 20 Listopad 2018, 11:45:17 »
Jesli dobrze pamietam jak ostatnio wazylem to okolo 10g.

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1558 dnia: 20 Listopad 2018, 15:39:23 »
Coś małą masz tę miarkę :D Czubata to ponad 20g, a prawie pełna, ale ze sporym luzem to 15g.

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1559 dnia: 20 Listopad 2018, 16:01:51 »
Niemozliwe chyba ze grubosc przemialu i rozne ziarna robia taka roznice.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi