Tylko jak ktoś będzie brać różne ilości tłuszczu, to pamiętajcie żeby białka było tyle samo, jeśli chcecie sprawdzić wpływ samego tłuszczu.
Akurat różnice w zawartości białka są bardzo małe, żeby nie powiedzieć pomijalne i zależą raczej od firmy niż ilości tłuszczu. Oczywiście nie mam teraz przed sobą dziesięciu etykiet, ale mleko ma zwykle 3,0-3,4g białka na 100ml. SBA Mlekovita ma 4,5g i już jest reklamowane jako super duper wysokobiałkowe, chociaż tak naprawdę dopiero to nowe z Lidla na poziomie 8,0g można tak nazwać - przy czym je pomijam, bo kawosze raczej nie są grupą docelową.
Kiedyś zrobiłem z ciekawości testy i ubijałem mleko z dodatkiem śmietanki 30-36% i robiło to różnicę, choć nie tak dużą, jak można się było spodziewać. Teraz przyszło mi do głowy, żeby dodać izolat białkowy (koncentrat ma cukier i tłuszcz, izolat samo białko) i sprawdzić. Smakowo już wiem, że będzie raczej słabo, ale może faktycznie poprawi się konsystencja? Jak nie zapomnę, to to ogarnę i dam znać.
PS Nadal polecam mleko tłuste i od krowy, a nie wodę z ryżu czy owsa. Z parówek też nie