Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 2 [3] 4 5 ... 10 Next
21
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 27 Maj 2024, 12:14:36 »
Tak, zdecydowanie w diecie bardziej potrzebujemy tego z czego powstaje mleko czyli nieprzetworzonych roślin. Wiele chorób cywilizacyjnych zawdzięczamy naszej diecie przetworzonymi wysokowęglowodanowymi produktami z różnymi upłynniaczami, dosładzaczami, aromatami, konserwantami i innymi udogodnieniami dla uwodzenia naszych zmysłów, trwałości produktu oraz ekonomii produkcji.
22
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 27 Maj 2024, 11:32:15 »
Nadal polecam mleko tłuste i od krowy, a nie wodę z ryżu czy owsa
Wydaje mi się, że tylko to jest zgodne z "jako takim dobrym smakiem" aczkolwiek człowiekowi zbędne. Napoje roślinne -- kilka razy próbowałem i próbuję dalej, ale na zaspokojeniu ciekawości się kończy. Dalekie od wzorca, sztucznie poskładane i na dłuższą metę niesmaczne. W kwestii cappuccino trzymałbym się standardu "italiano" póki jeszcze jest taka możliwość  :-[.
23
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 27 Maj 2024, 11:23:52 »
Mleka/napoje zbożowe mają przede wszystkim mało białka, z popularnych najwięcej mają sojowe i kokosowe. Na zawodach, ostatnio widziałem, że bariści stosują mieszanki soi ze względu na białko, kokosa ze względu na tłuszcz i owsa ze względu na smak / cukier. Natomiast wersje dla baristów są strasznie napakowane dodatkami nie koniecznie pożądanymi i smacznymi.

Co do jakości spieniania mleka, nie używam na co dzień, czasem spieniam dla kogoś jak chce albo dla dzieci. Nigdy nie miałem problemu ze spienianiem, we french pressie spieniałem i na jogurt i na piankę w zależności od upodobań.  Używam świeżego 2% z Piątnicy ma zwartość białka 3,2 g/100 g mleka lub bez laktozy zawartość białka 3,9 g.

W kwestii lepszej jakości rezultatów to myślę, że bardziej kwestia techniki i dostosowania jej do urządzenia i mleka.

ale mleko ma zwykle 3,0-3,4g białka na 100ml.
Różnica między 3 a 3,4 g /100 to jest wzrost o ponad 13%
24
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez J_J dnia 27 Maj 2024, 10:30:00 »
Tylko jak ktoś będzie brać różne ilości tłuszczu, to pamiętajcie żeby białka było tyle samo, jeśli chcecie sprawdzić wpływ samego tłuszczu.

Akurat różnice w zawartości białka są bardzo małe, żeby nie powiedzieć pomijalne i zależą raczej od firmy niż ilości tłuszczu. Oczywiście nie mam teraz przed sobą dziesięciu etykiet, ale mleko ma zwykle 3,0-3,4g białka na 100ml. SBA Mlekovita ma 4,5g i już jest reklamowane jako super duper wysokobiałkowe, chociaż tak naprawdę dopiero to nowe z Lidla na poziomie 8,0g można tak nazwać - przy czym je pomijam, bo kawosze raczej nie są grupą docelową.

Kiedyś zrobiłem z ciekawości testy i ubijałem mleko z dodatkiem śmietanki 30-36% i robiło to różnicę, choć nie tak dużą, jak można się było spodziewać. Teraz przyszło mi do głowy, żeby dodać izolat białkowy (koncentrat ma cukier i tłuszcz, izolat samo białko) i sprawdzić. Smakowo już wiem, że będzie raczej słabo, ale może faktycznie poprawi się konsystencja? Jak nie zapomnę, to to ogarnę i dam znać.

PS Nadal polecam mleko tłuste i od krowy, a nie wodę z ryżu czy owsa. Z parówek też nie :P
25
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 27 Maj 2024, 10:08:15 »
wszelkie możliwe i niemożliwe mity w domu - wziąć mleko 3,2%, 2% i 0,5% i ubić.
Pewnie, niech każdy sprawdza i podejmuje własne decyzje. Tylko jak ktoś będzie brać różne ilości tłuszczu, to pamiętajcie żeby białka było tyle samo, jeśli chcecie sprawdzić wpływ samego tłuszczu.
26
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 27 Maj 2024, 08:40:12 »
Nie jesteś na liście 🙂
27
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Matius22 dnia 27 Maj 2024, 08:14:05 »
@GostRado Tylko najpierw pamiętaj mnie odblokować bo nie odpisze ;)
28
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 27 Maj 2024, 08:09:32 »
 :brawa:Słabo widać, ale chyba jest to wybrzuszenie przy pionowej wewnętrznej ściance sitka. Jeśli tak jest, to tu jest pies pogrzebany w kwestii szczelności, gdy uszczelka przysznica jest typu LM lub oring, zaś przy klasycznej np Cafelat powinno być oki, chyba że ta wypustka sitka nieporządanie oddziaływuje na wewnętrzną, brzegową  cześć uszczelki (w klasycznym sitku mniej więcej na środek uszczelki) i następuje w tym miejscu przeciekanie.

@Matius22
Wyślę Ci PW.
29
Na początek / Odp: Kawa latte - budżetowy ekspres czy alternatywy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez J_J dnia 27 Maj 2024, 07:14:37 »
Hmm, to są takie trochę mity. Tłuszcz nie ma specjalnego wpływu na spieniane, on da raczej większą gładkość. Ważniejsza jest zawartość białka. Natomiast mleka UHT z dużą zawartością białka bardzo dobrze się spieniają np. Zambrowskie, które nawet bariści używają na zawodach.

Zambrowskiego nie zaznaczyłem, podobnie jak żadnego innego mleka, które jest dostępne mocno lokalnie lub "w wybranych sklepach". A co do zawartości tłuszczu, to każdy może sobie potwierdzić / obalić wszelkie możliwe i niemożliwe mity w domu - wziąć mleko 3,2%, 2% i 0,5% i ubić. Tylko koniecznie w ten sam sposób, tą samą techniką i w takim samym czasie. Oczywiście nie oznacza to, że tłustsze mleko daje automatycznie lepszą pianę, bo np. nie zauważyłem wielkiej różnicy między 3,2% a 3,5% UHT Mlekovity.

Tu połowicznie się zgadzam, spieniacz za 5 zł na baterie da trochę inny efekt, bo mocno napowietrza inaczej już nanofoamer, natomiast we french pressie sposób spienienie można regulować poprzez to ile razy i w jakim zakresie się porusza tłoczkiem. Bardziej spieniasz/napowietrzasz gdy wyjmujesz tłoczek ponad poziom wody, a mikropiankę tworzysz poruszając sitkiem parę centymetrów nad dnem.

Dlatego nie napisałem, że jakiś sposób jest wyraźnie lepszy / gorszy. Sam ubijałem dłuższy czas french pressem, bo go miałem, a efekty bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Teraz mam spienianie parowe w automacie, które (przy wszystkich jego wadach) jest przede wszystkim powtarzalne. W Nanofoamery i inne podobne gadżety się nie bawiłem, bo i tak mam za dużo elektrośmieci w kuchni, aczkolwiek jeśli ktoś lubi eksperymenty, to czemu nie?
30
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Matius22 dnia 26 Maj 2024, 23:21:48 »
Tak jest zupełnie zakończone inaczej niż typowe np vst. Lepszy będzie filmik niż zdjęcie, tutaj wszystko ładnie widać:

https://youtube.com/shorts/yQrGTyeWLAs?si=KiZjSboSZ7RarqUU
Strony: Prev 1 2 [3] 4 5 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi