Malawi Mapanga – palarnia kawy Euro Cafe
Singiel średnio palony, z przeznaczeniem do metod alternatywnych. Ładne, niezbyt duże ziarenka, bez defektów, równo palone, pachnące przede wszystkim owocowo. Zapach przemiału intensywny, owocowy. Kawa świeża, spożyta do miesiąca po paleniu.
Metoda przygotowania: dripper Kalita Wave i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Spotkanie z Mapangą zacząłem od tego urządzenia i przy nim zostałem do końca opakowania. Zrobiłem też drip w Hario, ale napar z Kality bardziej mi smakował. Doza standardowa 6 g na 100 ml, temperatura 85°C, czas parzenia do trzech minut, razem z 30-sto sekundową preinfuzją. W smaku Malawi Mapanga jest wszystko, co mi się w dripie podoba. Fajna kwaskowatość, słodki czerwony grapefruit, niewielka cierpkość, owocowe akcenty i brak goryczki. A na końcu czeka słodki owocowy finisz. Posmak także owocowy, bardzo fajny, trwały.
Bardzo miło te ziarenka wspominam. Malawi Mapanga z palarni Euro Cafe to dobry wybór na dripy, pewnie smacznie sprawdzi się także w Chemexie.