Kenia Karimikui – palarnia kawy Java
Arabika, myta i suszona na podnoszonych ekranach. Palenie średnio jasne, z przeznaczeniem do metod alternatywnych. Cena 37 zł za 250 g. Kawa dosyć świeża, pita trochę ponad miesiąc po paleniu.
Ziarenka równo palone, ładne, niepołamane. Aromat po zmieleniu owocowo-słodki, z nutą słodkich mandarynek i mlecznych cukierków.
Sposób przygotowania: dripper Kalita Wave i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Temperatura parzenia 85°C, doza 6,5 g na 100 ml, czas parzenia około 2,5 minuty. Czasu pilnowałem, bo bliżej 3 minut w naparze było mniej słodyczy i pojawiały się nieciekawe akcenty. W smaku przeważają owoce: słodka mandarynka, nuty malin, dojrzałej czerwonej porzeczki, bez goryczki, sporo słodyczy, finisz słodki, syropowaty. Posmak owocowy. Smaczny drip, wart spróbowania. Kiedyś miałem tę samą Kenię Karimikui z palarni Kelleran. Była nieco jaśniej palona, inna w smaku, bardziej owocowo-słodka, i lepiej ją wspominam.
Ciekawe opakowanie, z podobizną Jaggera.
Kenia Karimikui – palarnia kawy Java