Autor Wątek: bestsellery espresso  (Przeczytany 58881 razy)

Offline Achilles

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Cafelat Robot, V60, Aeropress, Moka
  • Młynek: Niche, 1zpresso Q2, Bplus Apollo
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #195 dnia: 22 Marzec 2021, 15:47:07 »
Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość jeśli palnę coś głupiego  :lol2:
Co mogli byście polecić jako kawę do espresso robionego we Flair? Dodam tylko, że na razie parzyłem Brazylię Santos od TC, Meksyk SHG EP Esmeralda i Honduras SHG Estrella Lenca. Najbardziej smakowała mi ta pierwsza, druga była zbyt kwaskowa(z Aerooressu była ok), trzecia była niezła z Flaira ale trochę mało wyraźna.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Cześć. Tommy to palarnia z mojego rodzinnego miasta. Piłem ich kawy przez jakieś 5 lat. Przez pięć lat żyłem w błędzie, ufając znajomym, że w mieście mamy świetną palarnię. :smiech:

Polecam spróbować świeżo paloną JAVA Gwatemala Todosantarita i może coś z Eurocafe np. La Vaca. Gwarantuję, że nie wrócisz do TC.
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2021, 15:49:59 wysłana przez Achilles »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #196 dnia: 09 Kwiecień 2021, 12:13:21 »
Common Greens Coffee - Ethiopia Wolichu Wachu
Obróbka: natural
Stopień palenia: średnie (espresso)
Gatunek: Heirloom
Region: Guji
Wysokość upraw: 1900-2200m n.p.m.

dostałem ta kawkę od znajomych z Amsterdamu. Malutka palarnia, mało o niej w internetach, kilku obserwujących na insta. Pierwszy shot przestrzeliłem - 89 sekund. Zdziwiło mnie jak grubo muszę mielić żeby żeby uzyskać czas około 30 sekund. Drugi shot - poezja. Tego się nie spodziewałem. Naturalna Etiopia pod espresso to stereotypowo wino, ciemne owoce. Tutaj mamy słodycz, ale okreslilbym ja jako „białą” - biała czekolada, bita śmietana, vanilia i trochę Shake truskawkowy. Dość wyraźnie czuć maliny, ale nie są one na „pierwszym planie”.
Jestem zachwycony, fenomenalnie słodka kawa.
https://www.commongreenscoffee.com/shop/wolichuwachu


Narobiłeś smaka tym opisem :) Jak u nich wygląda te średnie palenie? Można by je określić jako "nowoczesne espresso" idące w stronę skandynawskich wypałów?  Kwaski są jeszcze "żywe" na pierwszy planie?

Może nie "bestsellery" ale mi z wypitych w ostatnim czasie kaw smakował lekki, rześki Honduras https://www.kaffeefabrik.at/produkt/bio-espresso-combrifol-honey-honduras/
i przyjemne "żółte" espresso z Ugandy https://coffeacirculor.com/collections/connoisseur-collection/products/uganda-elgon-natural
a najbardziej intrygująca była Kambera z Panamy, dla moich zmysłów nieoczywista ;)



« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2021, 13:32:13 wysłana przez pietro »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #197 dnia: 01 Maj 2021, 20:25:34 »
@Szczympek pamiętasz może parametry zaparzania dla tej Etiopii? Nie wiem, czy muszę zrobić sobie przerwę od kawy, czy zle ją zaparzam, u mnie niby te maliny się zgadzają, są jakby "pod koniec" i w zimnej kawie, a na początku goryczka i może trochę masła :) Fakt, trochę inna, ale jakaś "płaska-gładka" a może, to jest jej atut.
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2021, 21:08:16 wysłana przez pietro »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #198 dnia: 02 Maj 2021, 10:41:43 »
Kazak Rota nie para się parametrami ;) na Black Eagle miałem 93 stronie, 18 gramów, 38 uzysku. Mielone na ek43 wiec to może robić roznice, choć w domu używam roty i Baratzy Sette 30 Ap i tez było bardzo smacznie.
To natural wiec może zmniejsz trochę temperaturę.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #199 dnia: 02 Maj 2021, 13:51:33 »
Kazak Rota nie para się parametrami

Fakt :) Mój niestety zaniemógł. W La spaciale parzyłem w 92 i 93 stopniach( mielenie K-Plus), nie wiem skąd ta gorycz, a preinfuzję robiłeś? Tak dopytuje bo nie mam komu cappuccino zrobić ;)

Zmieliłem grubiej i dałem większą dozę, goryczka zniknęła, a wraz z nią ta odrobina masełka, teraz na pierwszym planie ta guma winna z opisu :)
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2021, 15:17:20 wysłana przez pietro »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #200 dnia: 06 Maj 2022, 11:12:30 »
Jakie jest obecnie Wasze top 3 mieszanek/singli do espresso?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #201 dnia: 07 Maj 2022, 14:56:46 »
U mnie, teraz króluje:
BOLIVIEN - Finca Don Carlos, Yellow Honey

https://www.rohkaffeebohnen.de/rohkaffee/suedamerika/439/bolivien-finca-don-carlos-yellow-honey?c=89

Nie wiem czemu w naszych palarniach kawy z Boliwii są tak rzadko. Dobre ziarenka z tego kraju dają wybitne rezultaty w filiżance.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #202 dnia: 07 Maj 2022, 14:57:56 »
Są bardzo drogie, relatywnie drogie.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #203 dnia: 07 Maj 2022, 15:12:11 »
Dobrej jakości Etiopia czy Kenia, też kosztują. Może po prostu, łatwiej sprzedać dobrą ale drogą Kenię niż mniej znaną Boliwię?

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #204 dnia: 07 Maj 2022, 15:15:33 »
U mnie, teraz króluje:
BOLIVIEN - Finca Don Carlos, Yellow Honey

https://www.rohkaffeebohnen.de/rohkaffee/suedamerika/439/bolivien-finca-don-carlos-yellow-honey?c=89


Nie wiem czemu w naszych palarniach kawy z Boliwii są tak rzadko. Dobre ziarenka z tego kraju dają wybitne rezultaty w filiżance.
Wypalasz sam te ziarenka ?:)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #205 dnia: 07 Maj 2022, 15:21:15 »
Nie mam wyjścia, zielone nie chcą się mielić dobrze;)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #206 dnia: 07 Maj 2022, 15:46:34 »
Muszę zadać kolejne pytanie :), jakiego urządzenia używasz do wypalania :)?

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #207 dnia: 07 Maj 2022, 15:49:38 »
Myśle że Titus dałby radę przemielić :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #208 dnia: 07 Maj 2022, 16:15:53 »
jakiego urządzenia używasz do wypalania

Najprostsza, idioto odporna Ikawa Home.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #209 dnia: 07 Maj 2022, 17:27:52 »
kurde dwa razy już naciskałem kup teraz:):), jak to się sprawuje ??, bo w zasadzie nie kupiłem bo nie byłem pewien rezultatów itp.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi