Autor Wątek: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room  (Przeczytany 5889 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« dnia: 12 Grudzień 2014, 12:56:06 »
Ostatnio w związku z moją krótka wizytą w Krakowie poprosiłem znajomego, aby na nasze spotkanie przywiózł kilka paczek kawy. Miało być głównie z Londynu, ale w związku z zawirowaniami logistycznymi padło na palarnię znajdująca się u niego koło domu - The Blending Room. Co ciekawe - większość angielskich palarni nie prowadzi sklepów stacjonarnych - sprzedają tylko przez internet. Ale wracajmy do tej konkretnej palarni. Położona w nadmorskim Hull, East Yorkshire, prowadzona przez parę zapaleńców - James i Katie - z kilkunastoletnim stażem w branży i kilkuletnim w paleniu kawy. Z technikaliów - mają dwa piece Diedrich IR3 i Probat P12 II. Mi to nic nie mówi ale może naszym palaczom coś powie ;) Mi te nadmorskie klimaty się trochę z pewną polską nadmorską miejscowością kojarzą i z inna parą zapaleńców :kwiat:

A teraz do kawy - Etiopia Rocko Mountain Reserve. Paczka 275g - może to jest sposób na pakowanie, nie 250g, nie 300g.

Po otwarciu w nos uderza niesamowity zapach świeżych truskawek, poziomek. Obłęd. Ziarna na talerzyk do kontrolnego zdjęcia - jest jasno, nawet bardzo.

https://lh6.googleusercontent.com/-kVujGLZFOdE/VIq5OShfiEI/AAAAAAAAHlE/Le4e1Hk7PIo/w390-h875-no/IMAG0170.jpg
Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
https://lh6.googleusercontent.com/-R1vIXAQs81g/VIq5OQ3xAkI/AAAAAAAAHlM/VdiafJQnNNI/w404-h875-no/IMAG0171.jpg
Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room


Patrząc na te ziarenka zastanawiałem się czy przypadkiem nie szkoda ich do ciśnienia wrzucać. Ale jakoś nie chciało mi się w dripa bawić na razie, więc padło na szybkie espresso. Podczas mielenia aromaty truskawek i coś kwiatowego uderza w nos.

https://lh3.googleusercontent.com/-AsABrR7k4x4/VIrWKcG5MfI/AAAAAAAAHnA/MeNE8hdVONU/w1598-h767-no/Untitled.jpg
Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room


A w filiżance znalazło się kilka wiader słodyczy, boskie aromaty truskawek i poziomek. Na języku coś jak syrop, jak miód rozrobiony kawą. Prawie nie ma kwasków. Na końcu wyraźna i wybitna czekolada. :pycha:

Ta kawa uzależnia i chce się jej więcej i więcej. Nie wiem czy mi coś na przelewanie zostanie, bo jako espresso jest naprawdę wybitna. :taktak:
LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2014, 13:58:10 »
To mi smaka narobiłeś :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2014, 14:02:27 »
Będziemy mieli te ziarna przez dłuższy czas... w opakowaniach 250g ;). Oczywiście nie Blending Room lecz MA, palimy te ziarna nieco jaśniej.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2014, 14:07:51 wysłana przez Antonio »

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2014, 14:35:30 »
Ooo, to zamówię wtedy jak będą :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudzień 2014, 14:42:51 »
Przecież już są.
Od miesiąca zresztą ;).

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2014, 14:45:53 »
Aha, no patrz:)

idę na pw:)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2014, 15:02:07 »
Doktorze a jaka waga naparu Ci wychodzi i w jakim czasie ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2014, 15:08:59 »
 ::) ostatnio odpuszczam wagę i robię na czuja i oko, filiżanka powyżej ma pewnie koło 30ml kawy w sobie, w jakieś 28 sekund (przeciągnąłem trochę bo z wylewki zaczęło lecieć po 11 sekundach dopiero). Ja strumień się jaśniejszy robił to wyłączyłem. W kolbie jakieś 23 gramy kawy.

Ale jak jest taka potrzeba to postaram się to dokładniej opisać i zmierzyć.
LMWDP #469

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudzień 2014, 15:21:28 »
Czyzbys robil 1 do 1. Takie czyste ristretto?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:17:53 »
 ;) ja lubię takie kondensaty
LMWDP #469

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:32:30 »
Takie nektary są wyborne !

::) ostatnio odpuszczam wagę i robię na czuja i oko, filiżanka powyżej ma pewnie koło 30ml kawy w sobie, w jakieś 28 sekund (przeciągnąłem trochę bo z wylewki zaczęło lecieć po 11 sekundach dopiero). Ja strumień się jaśniejszy robił to wyłączyłem. W kolbie jakieś 23 gramy kawy.

Ale jak jest taka potrzeba to postaram się to dokładniej opisać i zmierzyć.

Poproszę, spróbuję podobnie uczynić z Rocko od Antonia.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:41:12 »
Śmiało panowie - ja roko od antonia dripowałem i jest świetne !

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:43:29 »
Mam to szczęście, że mam obie te Etiopie. Zarówno z TBR jak i od MA. Póki co otwarta tylko od Antonia, jak skończę inne kawki, otworzę brytyjską. Antoniowa znów zachwyca jagodą, jak Kochere, ale prócz jagód są też inne smaki, tropikalne i truskawkowe (Kalita i aero). :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:48:26 »
No to mój kondensat In:22g Out:22.2g, czas 27sekund

Chyba ją o oczko grubiej zmielę - bo późno z wylewek kapać zaczyna. Ale to co kapie wygląda bosko  :pycha:

LMWDP #469

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Etiopia Rocko Mountain Reserve - The Blending Room
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudzień 2014, 16:56:06 »
Ale troche dziwne ze juz blonduje, chyba ze wylaczasz jak tylko  kolor sie leciutko zmieni.
Na oko bym okreslil czas blondingu 35s co by dal z 30g.

Moze dasz fotki co uznajesz za blonding, bo to oglnie kwestia dosc dyskusyjna? ...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi