Autor Wątek: Aeropress + Barista Space  (Przeczytany 2019 razy)

Offline Kamilkamil Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Barista Space
Aeropress + Barista Space
« dnia: 05 Marzec 2021, 23:32:26 »
Witajcie!
Postanowiłem przesiadkę z kawy rozpuszczalnej i zamierzam zamówić sobie na dniach sprzęt jak w temacie :)
Poproszę Was o propozycje najlepszej kawy do tego typu kombinacji, najlepiej w raz z linkiem do sklepu.
Czy kawa palona nadaje się do Aeropressu? Jak grubo mielić ziarna?
Dziękuję z góry za odpowiedzi  :)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Aeropress + Barista Space
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marzec 2021, 21:48:19 »
Wszystkie kawy będą dobre w AP. Jakie kawy smakują Tobie? Coś bardziej czekadowo-orzechowe czy może być w kierunku owocowości wtedy pojawi się pewna formą kwasowości.

Offline Kamilkamil Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Barista Space
Odp: Aeropress + Barista Space
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2021, 11:39:24 »
Raczej coś w kierunku czekolady i orzecha. Kawę pijam z mlekiem i zastanawiam sie czy spieniacz do mleka miałby tutaj jakikolwiek sens?

Offline drk

  • Wiadomości: 15
Odp: Aeropress + Barista Space
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marzec 2021, 11:56:14 »
..
Czy kawa palona nadaje się do Aeropressu? Jak grubo mielić ziarna?
...

Możesz bardziej sprecyzować co rozumiesz pod pojęciem "palona"??

Offline Kamilkamil Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Barista Space
Odp: Aeropress + Barista Space
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marzec 2021, 12:31:51 »
Szczerze to nic nie wiem o rodzajach kawy, określenie „palona” rzuciło się w oczy w innym poście i wydawać się może dla laika, że ten rodzaj jest najlepszy.
Mam na myśli jakiś przykład ze strony  swiezopalona . pl tam są opisane kawy czy nadają się do AP

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Aeropress + Barista Space
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marzec 2021, 13:32:50 »
Zacznij od czegoś z Ameryki jeśli chcesz coś bardziej w kierunku czekolady/orzecha. Spróbuj zarówno pod metody ciśnieniowe jak i przelewowe aby określić swoje preferencje i kierunki smakowe. Wyjdź od jakiegoś podstawowego przepisu. Potem eksperymentuj z czasem oraz grubością mielenia. Staraj się zmieniać tylko jeden parametr, a szybko dojdziesz co Ci pasuje i jak parzyć smaczną kawę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi